Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Múzeumok őszi éjszakája: különleges programok Szegeden

Szeged - Kiállítás-megnyitóval, az aktuális tárlatokhoz kapcsolódó programokkal és korábban már sikert aratott rendezvényekkel várja a szegedi Móra Ferenc Múzeum szombaton, a Múzeumok őszi éjszakáján a közönséget.
Szatmári Csilla főszervező elmondta, hogy szombaton este egy különleges kiállítást nyitnak meg. A múzeum néprajzi gyűjteménye olyan viaszhengereket őriz, melyekre Csongrád megyei népdalokat rögzítettek egykoron. Ezeket, valamint a gyűjtés további eszközeit tekinthetik meg a látogatók, akik a hengereken őrzött dallamokat - digitalizált formában meg is hallgathatják. A kiállításhoz kapcsolódva régi hangszerek is megszólalnak egy népzenész segítségével.

A főszervező szerint az egyik sokak által várt program Hamar Edina Mi fortyog a restaurátor üstjében című előadása. A restaurátorok munkájáról, szerszámairól és munkafolyamatairól tartott bemutatónak korábban nagy sikere volt - tette hozzá.

A másik kiemelt program Fári Irén történész és Simoncsics János szegedi történetkutató előadása, amelyen régi képeslapok segítségével elevenítik fel a belváros múlt századát, kiegészítve az egykori palánkról készült alkotásokkal. A képek mellett filmeket is feldolgoznak a beszélgetés során.

Az éjszaka folyamán a múzeum összes kiállítása megtekinthető. A Csontváry-tárlatra a kedvezményes belépők mellett csoportos tárlatvezetést is szervezett az intézmény szombat délután hat órától, este tizenegy óráig.

A november 12-i Múzeumok őszi éjszakájára különleges programokkal készül a szegedi alsóvárosi kolostor is. Nyílt napot tartanak, s a nagyközönség ekkor csodálhatja meg először a közlemúltban átalakított rendházat.

A Havi Boldogasszony templomban hangversennyel várják az érdeklődőket, majd sétán vehetnek részt a gyertyákkal kivilágított templomon, kőtáron és kerten át. A Múzeumok őszi éjszakáján két időpontban, este 19 és 20 órakor indulnak a séták a Szeged-Alsóvárosi Ferences Templom és Rendházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kozma: vissza kell vonni a köznevelési törvényjavaslatot!

Nincs a kormányon kívül senki, aki ne mondaná, hogy vissza kell vonni a köznevelési törvényjavaslatot – jelentette ki Kozma József önkormányzati képviselő. Tovább olvasom