Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Muzsikálni tanítják a dévai árvákat

Szeged - Boros József szegedi trombitaművész szeretné elvinni a muzsikát az erdélyi árvaházak lakóinak – most hangszereket gyűjt a misszióhoz.
Boros József, a szegedi szimfonikusok 47 éves trombitaművésze az év elején a dévai árvaház javára gyűjtésbe fogott. Először a multicégeket, hipermarketeket kereste meg, de azok közölték: öt kiló liszttel sem áll módjukban támogatni a kezdeményezését. A felsővárosi plébánián Amászka László minorita atyától és híveitől kapott segítséget: egy hét alatt 80 kiló mosóport, 60-60 kiló lisztet, cukrot, rizst gyűjtöttek össze a dévaiaknak.

A zenekari munkája mellett az SZTE Zeneművészeti Karán főiskolai docensként tanító muzsikus februárban vitte el az adományt Dévára. Onnan a szászvárosi árvaházba ment tovább, ahol egy hetet töltött el a gyerekekkel. A kolostor templomában esténként két gyertyát gyújtott, egyszemélyes trombitakoncertet adott, és a zenéről beszélt a kicsiknek. Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója felkérte: tartson a nyáron zenei tábort Déván. Boros József párjával, Süli Zsuzsanna brácsással, zenekari kollégájával, a csellista Csányi Ildikóval és növendékeikkel augusztusban egy hétig tanították a dévai árvákat muzsikálni. Gitárokat, furulyákat vittek magukkal, majd közös koncertet is adtak a gyerekekkel.

Boros József a négyéves Robikát tanítja trombitálni a dévai kolostorban. Fotó: DM/DV
Boros József a négyéves Robikát tanítja trombitálni a dévai kolostorban. Fotó: DM/DV

A trombitaművész most újabb gyűjtésbe kezdett. – Használt, de még jó állapotú és tanulásra alkalmas hangszereket szeretnék Dévára vinni. Sok családnál vannak már nem használt, nélkülözhető hegedűk, gitárok, fúvós és ütős hangszerek, bízom benne, hogy lesznek olyanok, akik segítenek. Az a célunk, hogy ne csak Dévára, hanem a gyermekmentő mozgalom más árvaházaiba is eljussunk a misszióval – mondja Boros József, aki a felajánlásokat a borosjozs@freemail.hu e-mail címen vagy a 30-480-9323-as telefonon várja.

Olvasóink írták

  • 2. juhtúró 2008. október 10. 18:43
    „Az Úr őrizze meg jó cselekedetéért! Köszönjük!

    Egyébként jellemző, hogy kik adnak... Pénzéhes kizsákmányoló multi egy vasat sem (nem is veszek náluk semmit!), bezzeg a szegény ember talán a saját szájától vonta el a falatot...”
  • 1. mucu 2008. október 10. 10:59
    „Gratulálok, remek ötlet! Nagyon jó gondolatnak és tettnek tartom, amit csinálnak. Így is lehet a világot szebbé, jobbá tenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberi kultúrboom a REÖK-ben

Szeged - A legismertebb hazai írók – Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Szilágyi Ákos és Tóth… Tovább olvasom