Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

My Fair Kátya a Dóm téren

Szeged - Aki kihagyta az utóbbi évek sikerfilmjeit, a Poligamyt, a Köntörfalakat, a Valami Amerika 2-t, az most a My Fair Ladyt látva biztosan megjegyzi Tompos Kátya nevét. Eliza Doolittle, az elegáns nagyvilági dámává átváltozó mocskos szájú virágáruslány igazi álomszerep – véli a magyar apa és orosz anya gyermekeként született színésznő, aki ma debütál a Dóm téren.
Vezetékneve korán elhunyt atomfizikus édesapját, a Kátya orosz édesanyját jelképezi az életében. Szülei a hetvenes években Moszkvában házasodtak össze, majd Magyarországra költöztek. Tompos Kátya már Budapesten született 1983-ban. Magyarul tanult az iskolában, édesanyjával és moszkvai nagymamájával viszont máig mindig oroszul beszél. Szerencsés, mert mindkét kultúrát, nyelvet, mentalitást szinte egyformán ismeri. Úgy fogalmaz: identitászavaros éveiben rajzolni, festeni, majd énekelni és játszani kezdett. Amikor 2005-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész osztályában – édesanyja álmát is megvalósította.

Már negyedévesen játszott Zalaegerszegen Bereményi Géza Laura című darabjában. Később a József Attila Színházban a János vitéz Iluskáját alakította. A Bárka Színház tagjaként 2007-ben elnyerte a legjobb színésznőnek járó közönségdíjat. 2008-ban szerződtette a Nemzeti Színház, azóta az Alföldi Róbert vezette teátrum társulatának tagja. Sok musicalszerepet is kap, például Sally Bowles-t játssza a Székesfehérvárott futó Kabaréban.

My Fair Ladyvel nyit a szabadtéri  KÉPGALÉRIA

– Nagyon örültem a szegedi felkérésnek, mert Eliza egy csodálatos szerep, annyi színt lehet megmutatni benne, és igazi örömjáték. Néhány dalát fellépéseken már korábban is énekeltem. Minden színész számára izgalmas feladat egy átalakulási folyamatot bemutatni. Ráadásul énekelni, táncolni is lehet benne. Ez egy igazi álomszerep! Kiderül, miből lesz a cserebogár – mondja Kátya, aki ma debütál a Dóm téren, de több előadást is látott az elmúlt években a szabadtérin.

Randevú a polgármesterrel

Botka László, Szeged polgármestere tegnap a városházán fogadta a ma esti musicalbemutató alkotóit és szereplőit. Bátyai Edina fesztiváligazgatóval, valamint a My Fair Lady két színészlegendájával, Venczel Verával és Gálvölgyi Jánossal együtt sétáltak a Kárász utcán át a Dóm térre.

– Imádtam az óriási piros cipővel Eszenyi Enikő Marica grófnőjét, amiben az osztálytársaim is játszottak. Boldog vagyok, hogy a My Fair Ladyben most olyan kollégákkal léphetek fel – Gálvölgyi János, Széles László, Venczel Vera –, akikkel évad közben, saját színházamban nem lenne lehetőségem. Bár Szabó Kimmel Tamással egy társulat tagjai vagyunk, mégis ez az első közös munkánk. A rendezővel, Novák Eszterrel is először dolgozom. Természetesen én is láttam a My Fair Lady Audrey Hepburn főszereplésével készült filmváltozatát. Hepburn csodálatos színésznő, nagyon bájos a filmben, de nem szeretnék átvenni tőle semmit. Arra törekedtem, hogy Eszter segítségével a saját Elizámat teremtsem meg. Érdekes a Dóm tér négyezres nézőtere előtt, egy hatalmas színpadon játszani, ezért megpróbálok szélesebb gesztusokban gondolkodni. Egy énekes szerepnél az embernek nagyra kell nyitnia a száját; attól félek a legjobban, nehogy lenyeljek valamilyen rovart – árulta el Kátya, aki sokat filmezett az utóbbi években. Különösen a Valami Amerika 2 révén vált szélesebb körben is népszerűvé, majd játszott a Poligamyban és a Köntörfalakban is.

Isztambulba készül

Kátya úgy tervezi, a My Fair Lady után pihen, augusztusban szeretne elutazni Isztambulba, amely Pécshez és Essenhez hasonlóan 2010-ben Európa kulturális fővárosa. A színésznőre szeptembertől sűrű évad vár: a Nemzeti Színházban a Jó estét nyár, jó estét szerelem főszerepét játssza, majd Mohácsi János rendezésében egy új zenés darabban lép fel, valamint Győrött Tündét alakítja a Csongor és Tündében. Erre a produkcióra az előadás rendezője, Szigethy Gábor kérte fel, aki Ruttkai Éva leányának, Gábor Júliának a férje. Kátya fogadottapa-félének tartja, és a feleségével is jó barátok.

Olvasóink írták

  • 1. na_mit_talaltam 2010. július 02. 19:06
    „És hogy szúnyogmentes legyen a premier, mindet megtesz a Szúnyogterminátor:
    http://www.youtube.com/watch?v=llj7syyRFMk
    qrvajó :-) Visszatérek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elütötte a kerékpárost, majd továbbhajtott

Súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba a mentők azt a 38 éves nőt, akit egy Toyota Hiace sofőrje gázolt el Szegeden a Szabó János utcában. Tovább olvasom