Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Nagy-Magyarország kicsiben

Mórahalom - Jövő héten indítják az 1910-es Nagy-Magyarországot bemutató skanzen kialakításának első ütemét Mórahalmon.
A tervek szerint kulturális örökségvédelmi céllal emlékparkot hoznak létre, amely a történelmi Magyarország 50 szép és fontos műemlékét mutatja be az eredeti méret átlagosan 1:25-ös kicsinyítésében. A földrajzi elhelyezkedéshez igazodik a 2,1 hektáros, a Duna és a Tisza folyását érzékeltető, illetve a Balatont is jelző park. A gyeppel, örökzöldekkel, évelőkkel, díszburkolattal épített kertben a domborzatot követő helyszíneken, egymástól 15-30 méterre lesznek a műemlékek valósághű makettjei. A nevezetes várak, templomok és kastélyok mellett olyan fontos épületek is megjelennek, mint Petőfi Sándor kiskőrösi szülőháza, a hajósi pincefalu vagy a hortobágyi kilenclyukú híd. A műemlékeket kavicságyon és betonalapon helyezik el.

Két éve megírtuk: A történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítása című régiós pályázaton a megyéből hét projekt nyert támogatást. 551 millió forintot kapott a mórahalmi Bornemzet Nonprofit Kft. az 1910-es Nagy-Magyarországot bemutató skanzen létesítésének első ütemére, 310 milliót a vásárhelyi Tornyai János Múzeum látogatóbarát raktárra, 231 milliót a vásárhelyi ótemplomi református egyházközség templomfelújításra, 225 millió forintot a szegedi ferences rendház látogatóbarát felújításra, 88 milliót a mórahalmi önkormányzat a Klebelsberg-emlékházra, 67 milliót a szegedi önkormányzat a Bálint Sándor-emlékház első ütemére, 556 millió forintot a Technológia Tudásalapú Vállalkozásfejlesztési Non-profit Kft. a Szőke Tisza gőzhajó interaktív kiállítótérré alakítására. Legutóbbi kivételével valamennyi fejlesztés megvalósult – a hajót most bontják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szuperbringák Kisteleken

A tegnap kezdődött iskolai akció célja, hogy a diákok biztonságos, a KRESZ szabályainak megfelelő kerékpárokkal közlekedjenek. Tovább olvasom