Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Nagy a jólét - idén is fűtjük az utcát

Szeged - A magyarok hihetetlenül gazdagok, még az utcát is fűtik télen. Ezt mesélhetné egy távoli szegény országba hazatérő turista a mi világunkról, és nem tévedne sokat.
Szépen, nagy kényelemben élünk. A bevásárlóközpontok zárás után is úsznak a fényben, a szigetelés nélkül álló panelokból dől a meleg az utcára, akkora komfortban élünk, hogy nekünk gyakorlatilag nem számít, mennyi vizet, gázt, áramot pazarlunk el. Nagy a jólét, hogy egy klasszikust idézzünk. Igaz, ő nem éppen erre gondolt, de valahol igaza volt, hiszen ha minden földlakó úgy élne, mint a magyarok, két és fél bolygóra lenne szükségünk. Még az utcát is gázzal fűtjük télen. A teraszokon kültéri fűtőtestek alatt takaróban kortyolgatjuk a teánkat. Egészen elképesztő butaság, de ezt tesszük, és ez csupán a jéghegy csúcsa, hogy egy ma olyan divatos képzavarral utaljunk arra, hogy az all inclusive életmódért súlyos árat fizetünk hamarosan. Az ezerszer, mégsem elégszer lerágott csont a klímaváltozás.

– Egyes felmérések szerint a magyarok többsége úgy gondolja: a klímaváltozásért az ipar, a közlekedés felelős, akinek pedig meg kell oldani a dolgot, az nem más, mint a kormány – mondja Dóci Gabriella, a Greenpeace magyarországi csoportjának sajtószóvivője, aki úgy értesült, az illetékes minisztériumban már készül a magyar klímatörvény, amely azonban egyelőre nem tartalmaz majd a lakosságra vagy akár a vendéglátásra vonatkozó passzusokat.

Az utcát is gázzal fűtjük. Fotó: DM/DV

– Mindenki látja, tapasztalja a klímaváltozást, de az emberek egy része nem tudja, hogy rajta is múlik, milyen lesz a Föld évtizedek múlva – adja meg a választ Dóci Gabriella arra a kérdésre, miért asszisztálunk a környezetünk tönkretételéhez mi, akik nem üzletszerűen szennyezzük a levegőt, csupán ész nélkül fogyasztunk.

Kétszer-háromszor többet fűtünk, mint az osztrákok

– A legnagyobb probléma, hogy a magyar háztartások energiahatékonysága rendkívül rossz. Ebben közrejátszik a lakók energiapazarló életmódja, és a lakások csapnivaló szigetelése, huzatos nyílászárói, elavult fűtési rendszere is – válaszolja Király Zsuzsa, az Energia Klub munkatársa.

– Egy átlagos magyar család viselkedési szokásainak megváltoztatásával évi 10–15 százalékkal csökkenthetné a fogyasztását. Sokszor bekapcsolva marad a tévé, holott nem nézi senki, minden elektromos eszközünk stand by üzemmódban van ahelyett, hogy teljesen kikapcsolnánk, úgy szellőztetünk, hogy közben fűtünk, vagy résnyire nyitva hagyjuk az ablakokat, a bojlerekben mindig forró a víz, nemcsak ha zuhanyozni indulunk. Ha ezekről le tudnánk szokni, akkor nemcsak a szén-dioxid-kibocsátásunkat, hanem a költségeinket is csökkenthetnénk – mondja a szakember, aki hozzáteszi: egy átlagos osztrák családnál kétszer-háromszor több energiát használunk fel mi, magyarok egy négyzetméter felfűtésére.

Félig szigetelve.
Forrás: napmester.hu

– Ha a fűtési szezonban csak két fokkal csökkentjük lakásunkban a hőmérsékletet, évi 10–25 ezer forint közötti összeget takaríthatunk meg – mutat rá Király Zsuzsa, aki a www.lakcimke.hu oldalt ajánlja azoknak, akiket érdekelnek a költségcsökkentő fortélyok, és azoknak is, akik szeretnék kiszámolni, mennyivel több maradna a zsebükben, ha takarékos üzemmódra állítanák a háztartásukat. Megszoktuk, hogy energia mindig van, és mindig ki tudjuk fizetni az árát, de ez ma már nem aktuális álláspont – mondja az Energia Klub munkatársa, aki szerint önmérsékletre lenne nagy szükség minden fogyasztó részéről.
- Sokan tisztában vannak az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás közötti összefüggéssel, sokan tudják, hogy közvetve mindenki, aki pazarol, a környezetszennyezéshez járul hozzá, de a gyakorlatba még nem sikerült átültetni az ehhez társuló tudatos életmódot - teszi hozzá.

Kis lépés egy embernek

Nagyon fontos, hogy ki-ki saját lehetőségeihez mérten javítson lakása energetikai állapotán: már kisebb beruházásokkal is sokat spórolhatunk. Radikális megtakarítást azonban akkor várhatunk, ha a kisebb átalakítások mellett a teljes épületet szigeteljük, és korszerűsítjük a fűtési rendszerünket. Ehhez persze az információ mellett szükségesek az állami ösztönzők is – véli az Energia Klub munkatársa.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. Celtis 2009. november 26. 10:42
  „strázsa: Meg fogsz lepődni, de egyébként tök jók a javaslataid. Ha erre képesek lennének az emberek, bizony sokkal szebb világ lenne itt, nálunk is. A pillanatnyi kényelemről azonban nagyon nehéz lemondani és az abszolút többség nem is képes rá, csak ha valamilyen külső körülmény rákényszeríti. Most már a külső körülmények időszaka jön.”
 • 54. dühös 2009. november 26. 10:21
  „49. kekeczke

  A kommunizmusban nem loptak ennyit az elvtársak!!!
  Nem mertek. Ma meg a maguk hasznára hozzák a törvényeket a parlamentben.
  Mindegyik párt egy tőről fakad./mszp/ Akik odafértek a kerekasztalhoz, bár senki sem szavazta oda őket, ugye.”
 • 53. Krampampuli 2009. november 26. 08:54
  „Nem néztem vissza így neked gratula 46. hozzászólás Celtis 2009.11.25. 16:48 - ugyanis valóban bibis a kép. ez rajz, nem valós.”
 • 52. strázsa 2009. november 26. 06:43
  „Továbbvinném e nemes gondolatsort:-Ha netán leszoknánk a mindenféle magyaros,kevésbé magyaros ételek elfogyasztásásrol ,egészségesebben és gazdagabban élhetnénk,nézzük meg vizfogyasztási szokásainkat,indokolatlanul sok vizet iszunk,ha napi egy deciliterre levennénk a vizfogyasztásunkat rengeteg maradna és igy támogathatnánk a kies afrikai országokat ahol a viz luxus...Hogy állunk az üzemanyaggal???Lássuk:-Tehát ha valami csoda folytán mindenki bicajra váltaná puccos gépjárművét hihetetlen sok energiánk megmaradna,amit biztos szivesen kölcsönöznénk a nálunk"szegényebb"országoknak hogy a "népjólét ott is ilyen emelkedett lehessen mint nálunk"::))Ha teljesen elhagynánk a pénzhez való ősi...ragaszkodásunkat akkor volna ám itt teljes kánaán...ha nem fogyasztanánk az összes energiaszolgáltató azon törné a fejét hogy mit kezdjen a mérhetetlenül gazdag felhalmozodott készletével,,,változtassunk szokásainkon és levegőt se szivjunk annyit mint eddig mert micsoda pazarlás ez rögtön azonnal kifujni...hallatlan!!”
 • 51. h65535 2009. november 25. 22:09
  „Agáta: akkor téged valahol jól át..<moderálva>! A hőmennyiség mérő csak megosztásra szolgál a lakások között. Nem a te egyedi fogyasztásodat méri.”
 • 50. SP 2009. november 25. 21:30
  „http://www.epitinfo.hu/cikk/69312/belso-hoszigeteles-tapetaval?wa=hk09”
 • 49. kekeczke 2009. november 25. 19:22
  „tiszta kommunizmus”
 • 48. .suhym. 2009. november 25. 18:36
  „2. hozzászólás linda83 2009.11.25. 08:31

  "..Az utcai gázmelegítés pedig nem csak nálunk - Párizsban is - "szokás". ...."

  Sőt, nemcsak ott, hanem másutt is,
  DE
  ettől még a környezetszennyező.”
 • 47. Agáta 2009. november 25. 16:55
  „Üzenem Király Zsuzsának, hogy a mi esetünkben egyáltalán nem igaz, hogy lehet takarékoskodni. 2 1/2 éve költöttem 1/2 millió forintot a panelfelújításra. Az utána következő 2 tél enyhe volt, a hőmennyiségmérő leolvasásakor mégis több fogyás látszott, mint a felújítás előtt. Hogy miért? Mert 2-3 fokkal melegebb volt a lakás, mint azelőtt, így a hőmennyiség mérők jobban párologtak. Igaz, hogy így magasabb a lakásban a hőmérséklet, de fizettem azért, hogy többet fizethessek. A hőmérsékletet nem tudom csökkenteni, mert egyébként sem csavarjuk fel a fűtést soha, elég az a hő, ami a csövekből jön. A házban a főcsap a minimumra van állítva.”
 • 46. Celtis 2009. november 25. 16:48
  „Egyébként jók a "hőkamerás" képek, bár én még szebbet is tudnék rajzolni.
  A színskála jelmagyarázata nélkül (amelyből kiderülhet, hogy mondjuk a piros és a sárga közt fél fok, a sárga és a zöld közt 5 fok különbség van) csak marketing-célokra alkalmasak, tájékoztatásra nem.”
 • 45. linda83 2009. november 25. 16:34
  „Hát a felújítási összegből elég sokat kell fizetnünk a sok léhűtőnek. Pl. a Kiskunsági Nemzeti Parktól is kellett engedély, hogy a ro...denevérek, amik védettek, nem-e közös a lakásunk.???? Ez csak egy a kötelező engedélyek közül. Az csak mese, hogy hű de sok támogatást kaptunk.”
 • 44. frakk 2009. november 25. 16:21
  „35.Darch Sokat foglalkoztam a témával, mivel passzívházat szerettem volna építeni. Az ablakokra nem nagyon szabad sajnálni a pénzt. Lényeges a légkamraszáma is , a tok szélessége is, Az üvegek közötti távtartó anyaga is, az esetleges feltöltő gáz is. Ha figyeled a reklámokat akkor kifoghatod , h 3 rétegű ablakkal tudod megvenni ugyanazt az ablakot. Sőt pofátlannak kell lenni, mondani kell, csak akkor adsz megrendelést , ha 3 üveget tesznek bele. Megéri még felárral is, mert az energia költségek csak nőni fognak, tehát semmiféleképpen két üvegest. Sőt 3 úveg esetén, már a zsanérok száma, és minősége is fontos , mivel nehezebb az ablak.”
 • 43. gróf 2009. november 25. 16:13
  „41. hozzászólás jq 2009.11.25. 15:27

  Gondolom sem technológiában, sem munkadíjban nem egyezik a 2 méter és a 20 méter magasan elvégzett munka. Az ablak darabjára már lehet 150000-t számolni beépítéssel kiegészítőkkel + lehúzás és már meg van a 3 millió...”
 • 42. igazságkereső 2009. november 25. 15:36
  „Egyáltalán nem nagy a jólét- hogy cáfoljak egy" klasszikust" -sőt az ország lakosságának nagy része egyre inkább elnyomorodik,mert teljesen ellehetetlenítik anyagilag, oly annyira, hogy már a számlákat is borzasztó nehézségek árán tudja kifizetni- ha egyáltalán még tud fizetni - miközben országos szinten az eltüntetett milliárdok visszadiffundálásával gyakorlatilag megszüntethető lenne az adósságállomány úgy állami,mint magánszinten.Ebben a kérdéskörben is lépnie illenék mára kormánynak, nem terhelhető minden az állampolgárok "nyakába",miközben nagyon-nagyon sokan érdemtelenül tesznek zsebre nagy összegeket és akkor még nagyon finoman is fogalmaztam,hogy ezeknek az ismeretlen embereknek "porcelán lelkivilágukat" ne hogy összetörjük!Van remény a pénzügyi rendtevésre úgy,hogy az eltüntetett pénzek visszakerüljenek a büdzsébe,ezzel is könnyítve az elnyomorítás súlyán??!!”
 • 41. jq 2009. november 25. 15:27
  „36. vmagdi

  a 3 milló elég soknak tűnik. Építész ismerősöm szerint egy 100 m-2 es családi ház falainak hőszigetelése kb 1,5 millióból kijön, az pedig valószínűleg sokkal nagyobb falfelület, mint egy panellakás külső fala. Nem hinném, hogy 2-4 ablak ilyen drága volna...”
 • 40. Cat 2009. november 25. 15:21
  „Gondolom, nem a központi fűtéseseknek szólt a "csökkentsd a hőmérsékletet".”
 • 39. E-Medve 2009. november 25. 14:56
  „Csaba: amihez nem ért az ember, arról nem biztos, hogy írni kell. Nálam még nem volt panelprogram (szerencsére), de mégis 25 fok van koppra elzárt radiátorokkal (csak a csövek fűtenek). És max. nyitott ablakkal tudnék lejjebb menni az általam preferált 19-21 fokra. Nemrég kiszámoltam, hogy a panelprogram az én esetemben 10-15 év alatt térülne meg (jönnék ki 0-ra), ha a gáz ára nem változik jelentősen. Ha marad a távhő támogatás, akkor 13-18 év jön ki.

  És az a vicces, hogy még az ablakok se valami űrkorszakiak: két réteg üveg fa ablakkeretben műanyag borítással.”
 • 38. vmagdi 2009. november 25. 14:51
  „erre 440 ezer onkormi tamogatast kaptunk, ezt kivonva a 3 milkabol meg marad”
 • 37. szatyi 2009. november 25. 14:48
  „Szegeden a "panelproli" 50%-ot fizet, mert az önkormányzat csökkentette a hozzájárulását!”
 • 36. vmagdi 2009. november 25. 14:41
  „a planelprogram ara , most kaptam meg ra a levelet 3 millio 14 ezer, azert ez nem semmi : ebben van ablakcsere meg a hoszigeteles... azert igen jo biznisz ez nehany cegnek, no meg a bankoknak akiknel a prolik eladosodnak, csak azert mert volt meg egy ennel is trehanyabb rendszerunk... nem mondom hogy ingyen legyen a javitas, de hat a tisztesseg szot senki sem ismeri ebben az orszagban”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilakoltatták Bartosékat - nem tudják, mihez kezdjenek

Kilakoltattak tegnap egy szatymazi családot – a szívbeteg családfőt és 85 éves anyósát mentő szállította el, a feleséget előállították a rendőrök. Tovább olvasom