Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 12°C Még több cikk.

Nagy Bandó András: A giliszta-léten szeretnék változtatni

A 84. Ünnepi Könyvhéten Szeged Nagy Bandó András író-humorista beszélt céljáról, műveiről. Fölemelni, értéket adni, gyönyörködtetni – ez a jelmondata.
Nagy Bandó András dedikál a szegedi Dugonics téren. Fotó: Mucsi Ágnes
Nagy Bandó András dedikál a szegedi Dugonics téren. Fotó: Mucsi Ágnes
- Az ember nem lesz az egyik pillanatról a másikra költő, író. Ez hosszú folyamat. Én úgy éreztem, és még érzem is, hogy ki kell beszélnem magamból, ami kikívánkozik. Írás közben ez a biztató erőm, megpróbálom elmondani, ami a szívügyem. - mondja Nagy Bandó András szegedi könyvbemutatója után. - Kezdetben egy írógép segített, aminek szerepe volt az életemben, hiszen lekötött. Már fiatal karikaturista koromban is voltak műveim, önálló esten adtam elő őket, és olyan visszajelzéseket kaptam, hogy folytatnom kell.

Ennek köszönhetően ült közöttünk a szegedi Dugonics téri rendezvényen Nagy Bandó András, aki Hangyabanda nagy kalandjai című könyvével elnyerte a 2013-as Év Könyve-díjat Szegeden. A gyerekkönyvben írónk ars poétikája is megtalálható: a hangyaszorgalom mindig is jellemezte, bár nem munkának vette, amit csinál. Ez a hobbija – mondja. Számára Ady Endre Szeretném, ha szeretnének című verse jelképezi mindazt, ahogyan eddig alkotott. Azon dolgozott, hogy szeressék, mondja, már kezdő karikaturista korában, és később is, amikor humorista, majd író lett. Hangyaszorgalomnak tekinti azt is, hogy 2000 óta negyven könyve jelent meg.

- Népművelő és néptanító is vagyok egyben. Azok közé tartozom, akik kocsiban ülve nem megkerülik az útban lévő kukát, hanem megállnak és félretolják, hogy senkit ne tartson fel. Nemcsak írással próbálom a népet egyenesebb útra terelni, hanem azzal is, ahogy élek. Az én életem sem hibátlan, de a jó felé törekszem, és próbálom átadni közönségemnek, amit megtapasztalok.

Az értéktelen írás, a bulvár, mondja Nagy Bandó András, csak lenyomja az embert. Ő pedig fölemelni, értéket adni, gyönyörködtetni szeretne.
- Aki megelégszik a bulvár adta örömökkel, az is gyönyörködik, de nem gyönyörködtet; csak befogad. Az én célom, hogy megtaláljam az embereket, és azt sugalljam nekik: tanulni érdemes. Sajnos sok ember megelégszik a giliszta-léttel. Én ezen szeretnék változtatni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekágyi okosságok

"Az újdonsült édesanya könnyen le tudja ellenőrizni, gyermeke születése után szemmel verték-e a kicsit." Tovább olvasom