Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Nagy Bandó András és a Maros parti Tüskevár

Szeged - Az íróként is roppant népszerű humorista, Nagy Bandó András évtizedek óta a Baranya megyei üdülőfaluban, Orfűn él, mégis ezer szállal kötődik a Maros partjához és Deszkhez, ahol a gyermekkorát töltötte. A Karinthy-gyűrűs előadóművésszel gyerekkori fotóalbumát lapozgattuk.
Több mint ezerkétszáz fényképet töltöttek fel olvasóink gyermekeikről, unokáikról a delmagyar.hu nagy családi fotóalbumába. A hat kategóriában meghirdetett játékunkban a régi fényképek is előkerültek, hiszen azok is nevezhettek, akik már túl vannak a boldog gyermekéveken. Ismert személyiségeket is megkértünk, hogy keressenek elő néhány képet a családi fotóalbumból. Ördög Nóri után ezúttal Nagy Bandó András gyerekkori fotói közül válogattunk.

Az író, humorista hosszasan beszélt emlékeiről, amikor egy fotó akadt
a kezébe, amelyen az egykori osztálytársaival látható a deszki
általános iskola udvarán. Hogy olvasóink is könnyebben felismerjék a
kis Bandót, egy „B" betűt rajzoltunk a feje fölé.

Bandó az iskolaudvaron.
Bandó az iskolaudvaron.

- A Sosemvolt Toscana című regényembe is bekerült ez a kis csapat, melynek több mint fele elment már. Ebből a közösségből „kellett" kitűnnöm, majd kiemelkednem. Mélyről érkeztem, és most sem gondolom, hogy szédítő magasságban lennék. A „csúcsra jutottam" állapot mindig zavart, mert onnan már csak lefelé lehet menni. Egy fennsíkra érkeztem - ebben hiszek, és szeretnék még elidőzni ezen a tájon. Tornyai Béláné Marika néninek, aki nemcsak osztályfőnökünk, de magyar tanárnőnk is volt még sikerült megérnie, hogy lássa, mire jutott a hajdani versmondó versenyeket nyeregető tanítványa. Boldog vagyok, hogy ezt az örömöt megszerezhettem neki - merengett el a múlton a magát örök gyereknek valló, a hatodik ikszbe tavaly előtt belépett férfi.

Egy újabb fényképet szorongatva ismét előtolultak az emlékek Bandóból.
A képen a Maros vizében állnak nagynénikéjével, Piroskával. A „B" betű
Bandó feje fölött, a másik kissrác unokaöcce, Toncsi, aki az ’56-os
forradalom idején náluk töltött pár hónapot, Deszken folytatva a
sulit.

Nagy Bandó András gyermekként a Marosban.
Nagy Bandó András gyermekként a Marosban.

- Toncsival egyébként is sok nyarat töltöttünk együtt, számára
Deszk és a Maros partja volt Tüskevár. Akkoriban hatalmas homokos
padot rakott a Maros, oda járt hétvégén az egész falu. Voltak
sárdagasztó iszapbirkózások, szalonna sütögetések, kész majális volt
az ottlét. A Maros és a környéke, mely Deszk kialakulását jelentette
egykoron ugyancsak beleíródott a Sosemvolt Toscanába. Mellesleg
jegyzem meg: a deszkiek közül csak néhányan tudnak róla, azok, akik a
regényem rajongóivá lettek. Ma is deszki vagyok, de nem mennék vissza.
Ez már nem az a falu, én már nem az a srác vagyok - zárta monológját a
fotó kapcsán.

Kabaré est és dedikálás Szegeden

Az előadóművész hamarosan Szegeden nosztalgiázik, hiszen május 22-én a Széchenyi téren lép fel kabaré esten, majd másnap verses-dalos műsorral kedveskedik a gyermekeknek és szüleiknek a Dugonics téren. A Szamárfül Kiadó pavilonjánál május 21 és 23. között dedikál.

Nagy Bandó kabaré

2010: NYOLC ÚJ KÖNYV BANDÓTÓL

EGY SZÉP ÉS SIKERES SOROZAT

Tavaly a könyvhét legsikeresebb könyve volt az Ami a bögyünkben van c. kötetem, benne 142 madár verses önvallomásával, rajzaimmal. Februárban jött a folytatás: a Hetvenhét macskajaj (77 cicaverssel), és az Egyik kutya, másik is (170 eb verses önvallomásával, s ugyancsak a rajzaimmal. Korosztálytól függetlenül szerethető és élvezhető. Ezek a kötetek tanítanak is, nevettetnek is, gyönyörködtetnek is. 1963-ban a Délmagyarországnál karikatúristaként kezdtem. A régi örömöket éltem át, amikor a köteteimhez rajzoltam.

EGY SOROZAT MÁSODIK DARABJA

Három éve jelent meg A táltossá lett kiscsikó, immár a második kiadását olvashatják. A Lovas mesék c. sorozat második meséje most jött ki: A világjáró kiscsikó. Az első kötet végén megszületett kiscsikó történetében is bemutatom a lovas tanyát, csikóm pedig világgá megy – nem titok: álmában. Meséim nem a „hol volt, hol nem volt", hanem az „így volt, úgy volt" alapra épülnek. A ló több millió éves története éppúgy beleíródott, mint a hajdan megvolt paraszti kultúra emlékképei.

A TIZENÖTÖDIK GYERMEKKÖNYVEM

A Bandó mondókák a könyvhét újdonsága lesz, a tizenötödik a gyermekkönyveim sorában. Ebbe szekszárdi és pécsi gyerekek rajzoltak. Mondókáim tele vannak nyelvi leleménnyel, így nem csak a kicsiknek, de logopédusoknak, szakembereknek is szólnak. Verseimet hat éve használják a Színművészeti Egyetemen, híradósoknál, színjátszó körökben és logopédusok is, beszédtechnika javításához. Ezt akartam úgy kiegészíteni, még játékosabb, még ritmikusabb versekkel. Ehhez bírni kell a nyelvet, jó ritmusérzékkel. A nyelv a legnagyobb kincsünk, nép és nemzet összetartó ereje. Tisztán, érthetően, gazdag szókinccsel, jól artikulálva beszélni erény.

VERSEK CD-N, TANKÖNYV

Tucatnyi CD-ről szólnak már a verseim, Szélkiáltó kezdte, majd Halász Jutka, Énekmondó, Palinta, Alma, a Csörömpölő, Hangoló, Holló. A Kaláka CD-re én daloltam föl 24 versemet, ez a Tölgyből van a fakutya. A ritmus és a tartalom kereste meg a zeneszerzőket. Ez is törvényszerű, mint az is, hogy tankönyvekbe válogattak közel száz versemet. Nemrégiben pedig Csabay Katalin logopédussal közösen írtuk meg a Lexi (nívódíjas) sorozat harmadik tankönyvét, Mely a Nemzeti Tankönyvkiadó gondozásában jelenik meg szeptemberben.

HAIKU KÖTET, FÜVESKÖNYV

Második haiku kötetem is most jött ki, ÖT HÉT ÖT címmel. (Mint közismert, a haiku 17 szótagból áll, három sorában öt, hét, öt szótagra bomlik. Erre utal a kötet címe, és arra is, hogy 575 haiku olvasható a kötetben. Tempós világunkban jó kikapcsolódás haikut írni, és persze olvasni is.

Gondolatélesztő címmel jelent meg a Füveskönyvem, szegedi barátom, Juhász Dora Ferenc szerkesztésében. Idézeteket olvashatnak köteteimből, interjúimból, utolsó tétele pedig elmés és humoros, hűen magamhoz.

ANDRÁS I-II. KÖNYVE

A Fordított teremtés és a Kútásó négy kiadás után egyetlen, ráadásul szép kiállítású kötetbe költözött össze. Az ötödik, javított kiadás nemcsak azok örömére jelent meg, akik már kedvelik ezt a hitről és vallásról elmélkedő kötetet, de azoknak is szól, akik nem ismerik a 8 éve megjelent sikerkönyvet. (Hankiss Elemér és Ördögh Szilveszter előszavával.)

ISTEN BIKINIBEN

Ez az András könyve harmadik kötete, és azt hiszem, ennél szarkasztikusabb humorral még nem írtam a teremtésről, a hitről, a magányosan forgó Földünkről, a képzelt és valós világunkról, a minket körülölelő galaxisunkról, és a végtelen univerzumról, és mindarról, ami ennek kapcsán kérdésként fogalmazódott meg bennem. És mindezt a magyar nyelven keresztül, a szatíra kíméletlen fegyverével, világunk születésétől a Földet is magába szippantó végzetes fekete lyukig.

Olvasóink írták

 • 15. abinya 2010. május 24. 15:02
  „Nem volt vele semmi gond,csak amikor szegeden járt Rókuson az egyik rokonánál,akkor annyit nemtudott mondani,hogy borulj fel.Egy nagyarcú m...om!”
 • 14. varadipal 2010. május 24. 10:55
  „Szeretem a humorát, olvasom a könyveit, és barátságos embernek ismertem meg. Pünkösd vasárnap az oskola utcán szaladt a gyerekeknek meserendezvényt tartani, de nem átallot megállni és kezet rázni, mikor ráköszöntem. Natáliával szombaton a Belvárosi hídon találkoztam, nagyon aranyos volt. Okos és szerény emberek, tisztelem a művészetüket is. Legutóbb Csepregi Évi volt ilyen kellemes ember, mikor ebédelés közben kérdeztem, hogy fényképezhetek-e? Teljes természetességgel válaszolt, hogy parancsolj, még egy bájos mosolyt is megengedett felém. Nem minden művész szállt el magától, van aki tisztában van vele, hogy a közönségböl, vagy olvasókból él.”
 • 13. AN 2010. május 21. 16:44
  „Mignon #10,
  a Deák 6-ban az elsőn????”
 • 12. kiokushyn 2010. május 21. 12:39
  „Imádtam!-Pestre kerülvén még futott egy-két kört-s azután jött a posvány.”
 • 11. gróf 2010. május 21. 08:29
  „Nem szólunk csak olvasunk!

  Adok egy kis alaphangulatot is a korhoz!

  http://www.youtube.com/watch?v=2zGsomrwSTA
  ---------------------------
  Nekem Nagy Bandó tv-s humorista, kockaház stb...
  - mit szipogsz kisfiam?
  -technokol rapidot!

  http://www.youtube.com/watch?v=_umHlIzi1oc”
 • 10. Mignon 2010. május 20. 23:10
  „kb. 45-eve lehetett. a Deak F.u.-ban laktunk, tinedzser voltam.
  Volt otthon egy gitarom.

  Feljött hozzank Nagy Bando Andris, persze elsö mozdulata a gitar volt.
  Nagyon leszidott engem!

  A gitar "tul magasan" es "hamisan" volt felhangolva...!
  Andris mondta akkor!

  :)))))

  Igy volt, esküszöm!”
 • 9. nyomdasz63 2010. május 20. 22:51
  „Első élményem Andrissal/ról/: Én egy Újszegedi Vér lánnyal jártam anno.A bátyjai iskola-és osztálytársak voltak Andrissal./Azt hiszem festők,v.kőművesek voltak/
  Egy Újszegedi Kockaház utca környéki grundfoci alkalmával mi is a pálya szélén voltunk.Ők 7-8an rugták a"bőrt"
  Ha még hallottatok "poénosan" bírót szidni !!! Ma is emlékszem egyikre: >Nem látsz,te tarajos gőte-pete?<--persze,nem is volt bíró--csak 1-2(3-4)sör a fa tövében!
  Istenem mennyit röhögtünk !!!”
 • 8. Mignon 2010. május 20. 21:25
  „Kedves Nagy Bando Andris!
  Ugye megengedsz nekem egy ki kiteröt...?!

  Tudod, az jutott eszembe, hogy ha
  en Apollo-val beszegettem, nem en beszeltem vele.

  hanem,

  Ö, velem...

  Nagy-nagy különbseg!

  Bocsanat a kiteröert.”
 • 7. Mignon 2010. május 20. 20:45
  „Van egy kedves Hozzaszolonk, a "franzvon".

  Arra gondoltam, hogy öneki ismernie kellene a zeneszeket,
  mert egy hazba laktak!
  Tölem egy sarokra!

  (közben csak a Boszorkany volt...)

  :)”
 • 6. Mignon 2010. május 20. 19:59
  „A "Sargaingesek" a Vagi Laci es csapata volt. ( "Cupak" a szologitaros).
  Hogy, ök a Bubosbab jatszottak volna, nem tudom, nem emlekszem.

  De sokszor voltam a probajukon a Dugonics suliban.

  Vagi Laci vezetett be engem a szegedi zenei eletbe, ugy ismertem meg Apollot is.

  Ma is köszönettel tartozom Lacinak!”
 • 5. szatyi 2010. május 20. 19:41
  „-Mignon-
  Te is jártál a Búbosba -csütörtökönként- amikor a László fivérek bandája játszott? Ők voltak a "sárgaingesek", úgy 1965-66 táján.”
 • 4. Mignon 2010. május 20. 19:05
  „Na, mi van..?

  Van itt nekünk egy müveszünk, Nagy Bando Andris!

  Sehol senki hozzaszolo, csak en egyedül!

  De a "Zagyva"-hülyeseghez vagy-tok mar vagy 200-an!

  Egyetemi varos.”
 • 3. Mignon 2010. május 20. 18:09
  „Nev nelkül, de fogadjunk, hogy gszLaci irta a cikket!

  Mindegy.

  Tetszik.”
 • 2. Mignon 2010. május 20. 17:52
  „Sokat gondolkodtam a hozzaszolasom elött.

  Irjak e, vagy sem?

  Nem szeretnek senkit megbantani, de egy gondolatot nem tudok magamban tartani:

  Nagy Bando Andris

  az
  "ellentejte" masik szegedi müveszünknek,

  Dinnyes Jozsinak...”
 • 1. Mignon 2010. május 20. 15:43
  „Andris olyan mint en.
  Egy korosztalyba tartozunk.

  Szeretem es tisztelem Öt!

  Ha, megengeded Andrisom, mi haverok is vagyunk!

  Ö, az (nevezzük igy) "Apollo-korosztalyhoz" tartozik Szegeden, mint
  Arva Gabi basszusgitaros, vagy Meszlenyi Misi orgonista, vagy
  Vagi Laci gitaros es enekes, persze "Cupak" szologitaros is!

  Es, a Fortuna együttest a Merey u.-bol se felejtsük el...!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női kórus énekli a Szeged által megrendelt művet

Szeged - Idén is rendelt zeneművet egy kórusa számára az Egyházzenei Hónaphoz kapcsolódóan Szeged… Tovább olvasom