Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Nagy csak tanácsokat ad

Igazgatónak nem kellett, viszont tanácsot adhat az utódjának. Nagy László, az ópusztaszeri emlékpark leváltott vezetője szerint ez kétségkívül furcsa helyzet, de erről nem neki kell elgondolkodnia. A két hete leváltott igazgató megtörte a csendet, lapunknak nyilatkozott a leváltásáról.
Nagy László a megyeháza előtt. Azt mondták neki, a bizalom nem jogi és nem érzelmi kategória, viszont fontos dolog. Fotó: Frank Yvette
Igazgatónak nem kellett, viszont tanácsot adhat az utódjának. Nagy László, az ópusztaszeri emlékpark leváltott vezetője szerint ez kétségkívül furcsa helyzet, de erről nem neki kell elgondolkodnia. A két hete leváltott igazgató megtörte a csendet, lapunknak nyilatkozott a leváltásáról. Többen is hívták azzal, levelet írnak az érdekében Orbán Viktornak, aláírásgyűjtést indítanak. Ő mindenkit lebeszélt erről.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Kht. korábbi igazgatója, Nagy László már tavaly novemberben hallotta, hogy le fogják váltani. Később találkozóra hívta egy megyei politikus – a nevét nem árulja el –, aki értésére adta, várhatóan meg kell válnia a posztjától. A szakmai, a gazdasági mellett a politikai szempont is szóba került. Nagy azt mondta, ő hitelesnek érzi magát, bár ötvennyolc év hordaléka van rajta: megkeresztelték, volt elsőáldozó, úttörő, középiskolás osztály KISZ-titkár, párttag. De nem volt III/III-as, és tizennyolc éve semmi köze a politikához. Azt a választ kapta, hogy ez jó felelet, de mégsem vezetheti tovább a parkot. Hivatalosan azonban csak február 2-án távozott a vezetői posztról, közös megegyezéssel, erről a közhasznú társaság tulajdonosi közgyűlése határozott. Ekkor már megkönnyebbült: nem kívánja az elmúlt hónapokat senkinek. Kinevezték utódjává Horváth Gábort, ugyanakkor az év végéig szerződéssel a parkban marad, heti húsz órában tanácsadóként segíti utódját. Azóta nem nyilatkozott a sajtónak – most lapunknak elárulta, miért hallgatott.

Nagy László azt kéri, ne sirassák. Fotó: Frank Yvette
– Úgy gondoltam, egy férfiember érzései nem tartoznak a nyilvánosságra, mások is elveszítik az állásukat, ami velem történt, mindennapi dolog – sorolta Nagy. – Az élmény természetesen megrázó volt, katartikus, és azért is, mert számomra a park az együvé tartozás, az összefogás, a megbékélés jelképe. Ezt a filozófiát három és fél millió embernek – többségében magyarnak – hirdettem, és most kizártak ebből a közösségi élményből. Ám ami történt, az jogszerű volt, egy cég vezetőjét bármikor indoklás nélkül le lehet váltani. A többségi tulajdonos megyei önkormányzat ügyvédje a bizalom hiányára hivatkozott, azt mondta, a bizalom nem jogi, nem érzelmi kategória, viszont fontos dolog. Ennyi volt az indok.

Nagy hozzátette: az emlékpark mérlegét, eddigi tevékenységét nem kell megmagyarázni, a tények makacs dolgok. A park megkapta az Alföld Turizmusáért elismerést, a megyei önkormányzat alkotói díját, és a szakma elismerését: Az Év Múzeuma címet a 2005-ös esztendő után. Ha ez nem volt elég jó ajánlólevél, akkor kár erőlködni. Most, két hét után mégis megszólalt, és nem véletlenül.

– Tucatnyi telefont kaptam, bátorítást, szeretetet. Egy jobboldali érzelmű szegedi orvos azt mondta, bocsánatot kér tőlem a jobboldal nevében, egy szintén jobboldali érzelmű vállalkozó azt ígérte, motoros felvonulást szervez. Akadtak, akik azt állították, levelet írnak az esetről Orbán Viktornak, mások aláírásgyűjtést említettek. Én pedig mindenkit lebeszéltem, mert ez nem lenne méltó a parkhoz.

Ópusztaszerről – még egyszer

A csütörtöki megyei közgyűlés elején és végén is szóba került az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark élén lezajlott vezetőváltás, mert a napirend előtti hozzászólás keretideje nem volt elég. Kozma József, az MSZP–SZDSZ frakció vezetője nemtetszésének adott hangot, mondván, az elnök asszony a közgyűlés bizottságainak megkerülésével, az ÓNTE Kht. többi tulajdonosának szándéka ellenére döntött. Az ülés végén pedig arra hívta fel a figyelmet, érdekes, hogy Nagy László iránt már nem volt bizalom – de volt az új, ismeretlen vezető iránt, és az aljegyző asszony férje, Bobvos Pál iránt, aki ügyvédként levezényelte a kht.-közgyűlést. Magyar Anna figyelmeztette a politikust, hogy ne nyirbálja az elnöki jogkört, Nógrádi Zoltán pedig többek között arra emlékeztetett, hogy az előző megyevezetés is mindig a közgyűlés megkerülésével hosszabbította meg a korábbi igazgató megbízatását.

De azért sem hallgatott tovább, mert Megyesi Gusztáv az Élet és Irodalomban megírta, nyilván azért hallgat Nagy László, mert jön a nagy suska. Mások titkot emlegettek.
– Nincs semmilyen titok, ötéves szerződésem volt, a törvény szerint ilyenkor egyévi átlagfizetés jár. Viszont 58 éves vagyok, van két nagyfiam, a nyugdíj szempontjából még két évet dolgoznom kell, a tanácsadói szerep pedig egy évre szól. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre – milyen érzés az, hogy igazgatónak nem felel meg, de a szakmai tanácsaira szükség lesz – azt mondta, ez kétségkívül különös helyzet, de ezen nem neki kell elgondolkodnia.

– Talán az lett volna a tiszta, ha szakítok, nem maradok ott. De úgy döntöttem, maradok, mert – talán ezt elhiszik nekem, akik velem együtt ismerik, szeretik a parkot – nem érdekem az, hogy az ÓNTE helyzete romoljon. Segítem az utódomat, aki az első nap nagyon korrekt módon viszonyult hozzám. Segítek a mérleg, a jövő évi terv készítésében. Félévkor úgy tűnt, veszteségesek leszünk, de közben egy 80 milliós fejlesztés zajlik, és az év végére nullszaldósak lehetünk.

A leköszönt igazgató keresett magának egy asztalt a titkárságon, ott dolgozik. Nagyot egyébként 1995-ben tényleg a szocialista vezetésű megye nevezte ki – de tizenhárom pályázó közül választották meg, és egy év próbaidőre kapott megbízást. A kérdésre – lehet-e köze leváltásához annak, hogy idősebbik fia, H. Nagy László a fiatal baloldal egyik országos vezetője volt, és megyei képviselő is az MSZP–SZDSZ frakcióban – azt mondta, szerinte nem lenne szabad, hogy ma Magyarországon ez számítson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss-Rigó László perre ment

A bíróság első fokú döntése szerint az egyházi vezetők közszereplők. A szeged-csanádi megyés püspök… Tovább olvasom