Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Nagy forráshiány a kistelepülések költségvetésében

Csongrád megye - Ezekben a napokban véglegesíti idei költségvetését Öttömös, Pusztamérges és Ruzsa. Ásotthalom lóg ki a sorból: ott újraterveznek a képviselők, növelni akarják a hiányt.
– Előbb elfogadta a pénzügyi bizottság a költségvetést, majd a testületi ülésen elutasította – vázolta a 2012-es büdzsé tervezésének véghajráját Petró Ferenc. Ásotthalom polgármestere elmondta: az első változatban a 700 milliós költségvetéshez képest 38 millió forint forráshiány szerepelt. Az ülésen az volt a bizottság kifogása, hogy nem volt ideje felkészülni a döntésre. Ezután 68 millió forintra növelték a tervezett hiányt; többek között azzal terhelnék a büdzsét, hogy visszavezetnék az önkormányzati intézmények dolgozói számára a tavaly megszüntetett cafetériát, vagyis a természetbeni juttatásokat. Ez nagyjából 10 millió forint pluszkiadást jelentene. A képviselők nem tudtak megegyezni a költségvetésről; a napokban újratervezik a kiadásokat, és újból nekifutnak a döntésnek. A törvény szabta határidő: március 9.

Öttömös 130 milliós költségvetésében viszonylag nagy, 30 milliós a betervezett hiány. Az már most látszik, hogy az egészségügyi és szociális ellátásra többet költ idén az öregedő település. Az ügyeleti központhoz hozzájárulást kell fizetniük, és az átadásra váró gondozási központ működtetése is többletkiadást jelent. Újabb pályázatot semmire nem adnak be, igyekeznek túlélni az évet.

Pusztamérges ugyancsak jóváhagyta a költségvetését, szavazni pár napon belül fognak róla. Papp Sándor polgármester elmondta: a 155 milliós büdzséjüknek idén egyharmada a hiány, 48 millió forint. Megszokták, hogy nagy a bevételek és kiadások közti lyuk. A magas arányhoz ráadásul a művelődési ház 12 milliós pályázati önereje is hozzájárul. Újabb feladatot nem vállalnak, idén is alapjáraton működnek. A kibővült gondozási központ várhatóan márciustól kezd működni; ezért az állami normatívát csak júniusban kapják meg hozzá, addig 2 milliót megelőlegez a falu.

Ruzsa már elfogadta a költségvetést: idén 500 millióból gazdálkodnak, amiből 46 millió a tervezett hiány. A tavalyi 54 milliósnál most valamivel jobb a helyzet, mert az iskolatársulás megszűnésével a pusztamérgesi tagintézmény adósságát nem kell beépíteni. Sánta Gizella polgármester tájékoztatása szerint noha idén is fillérre megterveznek mindent, a kiadásokat a hóhelyzet dobta meg. Eddig 500 ezer forintba került a 310 kilométeres bel- és külterületi úthálózat megtisztítása. Egy önkormányzati és hat magántraktor szállt be a munkába, mindenki csak üzemanyag fejében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modellkarriert jósolnak Pankának

Kovács Panka abban a szerencsés helyzetben van, hogy nem neki kell kilincselnie munkáért a modellügynökségeknél, hanem a megbízók keresik meg őt. Tovább olvasom