Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Nagy hóra feküdtünk, még nagyobbra ébredtünk

Vasárnap virradóra is metsző hidegre ébredtünk, ám Szegeden hajnalban elállt a havazás. Így is legalább 30 centiméternyi hó hullott két nap alatt a városra. Ma már csak kisebb hószállingózásra számíthatunk.

Vasárnap

9:30
Szegeden a mellékutcák gyakorlatilag járhatatlanok, de még a Nagykörút is nehezen járható. Az út sok helyen lejegesedett, könnyen keresztbe lehet fordulni az autóval. Ha még nem tették meg, lapátolják el a havat a járdán a házuk/lakásuk előtt.

7:30 Vasárnap hajnalban megszűnt a havazás, de továbbra is dermesztő hideget mérünk Szegeden, -12 Celsius fok van. Az utak továbbra is nehezen járhatók, aki csak teheti ne induljon el otthonról autóval. Szokjunk hozzá a fagyoskodáshoz, mert hétfőn rendkívüli hidegre, -15, -20 °C-ra fogunk ébredni. Egyetlen dolog vigasztalhat bennünket, nevezetesen, hogy a nép mondás szerint ha Dorottya napján csikorog a fagy, akkor a tél hamarosan abbahagy.

Szombat

18:15
A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint az éjszaka sem hagy alább a havazás, akár fél méteres is lehet a hótakaró.

17:50 Roppant nehézkes a tömegközlekedés a városban. A 8-as troli elakadt, akárcsak a segítségére siető vontató. Kiskundorozsma felé a vasúti átjáró után keresztbe fordult egy kamion, eltorlaszolja az utat, itt már lépésben sem lehet haladni. A mellékutak gyakorlatilag járhatatlanok személygépkocsival, továbbra sem érdemes elindulni otthonról autóval.

17:20 4 és fél kilométer hosszan torlódtak fel a kamionok a nagylaki határátkelőnél az intenzív havazás miatt. Erről itt olvashat.

14:45 A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Makrai László közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben leírja, hogy péntek 19 órától az összes hókotrójuk a szegedi utakat tolólapozza.

Míg a hóréteg vastagság nem éri el az 5 centimétert a hóekézést nem írja elő a rájuk vonatkozó önkormányzati rendelet, de nem is lehet technikailag kivitelezni ez alatt, mert nem lehet 5 cm alá leengedni a tolólapot az útfelszínhez, ugyanis a csatornafedők és nyomvájúk egyenetlensége miatt, mert felszaggatná azokat ill. leszakítaná a gépszerkezetet már kis sebességnél - áll a közleményben.

Olvasóink fotói a Csongrád megyét beborító hóról - folyamatosan frissülő galéria!

- Az 5 cm hóvastagság péntek estére alakult ki, és a forgalom is csillapodott ahhoz, hogy tudjunk bátran dolgozni - írja. "Csak tolólapozunk, hóekézünk mert szórni (homokot, sóshomokot, kőőrleményt) felesleges, folyamatosan esik a hó és tartósan -10 C körül van a hőmérséklet."

A buszmegállók takarítása a feladatuk, a csak troli és villamosmegállók az SZKT felelőssége - írja. - Ezeket eddig 50 fővel, holnap, vasárnap reggeltől 100 fővel takarítják - áll a közleményben.

A tegnap este óta folyamatosan dolgozó Géppark: 2 db modern nagyteljesítményű Renault Kerax, 10 db IFA, 5 db LIAZ és 8 db kisgép, a járda és bicikliút programhoz.

"2-4 gépünk kisebb hibákkal kiáll, mert javítást igényel (öregek) ezeken a szervízműhely 24 órában, éjjel-nappal dolgozik, így 1-2 órán belül vissza is állnak. Ennyi járművet az utóbbi 10 évben egyszerre, soha nem volt képes kiállítani a cég télen, mert a nyári-őszi felkészítés soha nem volt ilyen mélyreható és gondos. Ez annak köszönhető, hogy az átalakított szervízműhely nyár óta csak maximális hatékonyságú, és költséghatékonyságú! Tekintve ezt az előrehaladott járműéletkort és azt hogy a derékhadat alkotó járművek 40 éves technológiai konstrukciót képviselnek (NDK-s, nem összkerékhajtású IFA) , ennyi hozható ki belőlük maximálisan."

hó és síkosságmentesítés útszakaszok Szeged. Kattintson a képre a nagyobb méretért!
Hó és síkosságmentesítés útszakaszok Szegeden. Kattintson a képre a nagyobb méretért!

A vonatkozó rendelet szerint a csatolt térképen jelzett tőmegközlekedést bonyolító útszakaszok elsődlegesek számunkra, azaz 5 cm hónál ki kell vonulnunk, amit meg is tettünk tegnap. A sugárutak kívülről a nagykörútig, a nagykörút maga az Újhíddal, valamint a belvárosi parkolási övezet nem a cég fenntartásában van - áll a közleményben.

15.30 A mostani mediterrán cikolon okozta „hósokkból" lassan felocsúdhatunk, azonban átmeneti szünet után hétfőn újabb havazás kezdődik a térségben. A számítások szerint ez már kevesebb havat okoz Csongrád megyében. Erről itt olvashat!

14:40
Csongrád megyében járhatatlan út, illetve külvilágtól elzárt település jelenleg nincs - tájékoztatott a Csongrád megyei védelmi bizottság, erről részletesen itt olvashat. A közutak tisztítása jelenleg 21 géppel folyamatosan zajlik.

13:30 Újabb fotógalériával jelentkezünk: szombat délelőtti helyzetjelentés a hóról és az utakról Schmidt Andrea fotóival. A belvárosban közlekedve egyetlen hókotrót láttunk délelőtt. A Dugonics téri körforgalomban fél órán át vesztegelt egy 8-as troli, mert nem bírt elkanyarodni a körforgalomban. Reggel a Széchenyi téren és a Bertalan hídnál is elakadt egy-egy Volán-járat - a hídra nem tudott felmenni a síkosság miatt. A Czékus utcai buszfordulóban egy busz a villanykarónak csúszott, oldalablaka kitört. Jó 10 perces késésekkel közlekednek a belvárosi buszjáratok.

Szombatra hó fedte Szegedet - GALÉRIA
 
12:00
Harmadfokú, piros riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat Csongárd megyére. Az utak nehezen járatóak, csak indokolt esetben induljunk el otthonról. Mi bementünk a városba, erről szóló riportunkat itt olvashatják.

09:30 Szeged belvárosában még a nagyobb teherautók is elakadnak a hóban, a tömegközlekedés is nehézkes. Hamrosan riportban számolunk be a szegedi helyzetről.

 Szeged szombaton a hóban - GALÉRIA (Segesvári csaba)

08:00 Csongrád megye területén szombat reggelre 20-30 centiméternyi hó hullott le, szombat éjfélig még közel ennyi várható. Hétfőre akár félméteres hótakaró is lehet, ráadásul a hétfői szünnep után keddre újabb komoly havazást jósolnak. A hőmérséklet -10 fok körül alakul, ez így marad a következő napokban is, ami rendkívül megnehezíti a síkosság mentesítést.

07:00 Nem tévedett a meteorológia: egésze este hullott a hó Szegeden és még mindig havazik. A Belváros és Újszeged is nehezen járható, autóval gyakorlatilag lehetetlen elindulni. A hóhelyzetről továbbra is folyamatosan beszámolunk.

Péntek

Önnek van fotója a havazásról?

Ha készített Szegeden vagy Csongrád megye más településen havas fotót, azt küldje el nekünk az online@delmagyar.hu email címre. A képekből galéria készül. Kérjük az egyértelműség kedvéért írják meg azt is, hol készítették a fotót! Várjuk a hóhelyzet jelentésüket is! Önöknél mekkora a hó?

 
20.30
Rendesen esik a porhó, a szél alig enyhült. Nyolc óra körül a Bajai úton, az AGIP-kút után, a sztrádafelhajtó előtt az árokba csúszott két autó. A mentés és a helyszínelés idejére teljes útzárat rendeltek el, ami a tervek szerint bő fél óráig tart.

18:00 Este hatig 5-6 centiméteres hó hullott Szegeden, persze sok helyen ennél jóvall vastagabb fehér takarót is összehordhatott az erős szél. Komolyab balesetről, érdemi közlekedési fennakadásról szerencsére nem érkezett hír, az autósok türelmesebbek, segítőkészebbek a rendkívüli időjárásban.

Még mindig havazik Szegeden - Miss Havazás versenyünk győztese. Fotók Segesvári Csaba (galéria)


14:04
Szeged és Deszk között a 43-as úton két autó is az árokba csúszott. Szegeden a Belvárosi hídra nagyon nehéz felhajtani. Az autók kerekei alatt a hókása jéggé fagy össze. A túlzott óvatoskodás miatt az autósok többsége haladni se nagyon tud, kipörögnek a kerekek. A délutáni csúcsban teljesen beállhat a Belvárosi híd és környéke, inkább a Bertalan hídon keljenek át a Tiszán.

Jó hóból sosem elég. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

14:02 Baleset a 45-ösön: Szentes és Hódmezővásárhely között két autó ütközött össze. Egy Opel haladt Hódmezővásárhely felől Szentes felé. A jármű egy kocsisort előzött, majd megcsúszott és ütközött egy szemből érkező Skodával. Két sérültet vittek kórházba a mentők. A rendőrség félpályás útzár mellett helyszínel.

Malac a jégen: küzdő autósok, baleset az 55-ösön, behavazott autópálya. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

13:08 M43: anyagi káros baleset történt két autó is a szalagkorlátnak ütközött Szegednél, de szerencsére személyi sérülés nem történt, 55-ös: árokba borult egy kisteherautó az M5-ös lehajtója után Szeged felé. A porhótól nagyon csúszik az út, sokkal lassabban vezessenek!

Olvasóink fotói a Csongrád megyét beborító hóról. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

12:45 Az M43-as autópálya sávjai havasak, a külső valamivel tisztább, de a hóátfúvások miatt maximum 60-70 kilométer/órás sebességgel lehet rajta autózni.

12:37 Apró szemű porhótól fehér Szeged. A mínusz 12 foktól és a folyamatosan szitáló hótól már fehérré váltak a megyeszékhely útjai. A figyelmeztetések ellenére az autósok nem igazán akarnak tudomást venni a megváltozott útviszonyokról: letakarítatlan, havas autókkal, nyári gumival, felkapcsolt lámpa nélkül indulnak útnak a csúszós utakon. A téli időjárás a sofőrökön kívül a gyalogosokra is veszélyes, akik óvatlan úttestre lépésükkel könnyen balesetet szenvedhetnek.

Belepte Szegedet a februári hó. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A hókotrók akkor indulnak el, ha öt centit eléri a rétegvastagság, addig a tolólapokkal nem lehet letolni a havat az utakról, a sózás pedig értelmetlen a mínusz 12 fok miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat radarképét tőlünk is elérhetik, részletes, térségi időjárási előrejelzést pedig itt találnak holnapunkon.

Korábban írtuk:
Fél tíz után nem sokkal a Szabadkai úti szerkesztőségünknél intenzíven elkezdett havazni: épp ezért szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy gratuláljunk minden időjósnak, szerencsére tényleg nem kellett várni a beígért hóra. A pelyheket egyébként meg-megkavarja, fújja a szél – gyalogosnak, kerékpárosnak nem éppen ideális. Önöknél mi a helyzet?

Köszöntjük Csongrád megye idei első, komolyabb havát! - Ablakomból, ablakomból... Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Várjuk képeiket! Kérjük az egyértelműség kedvéért írják meg azt is, hol készítették a fotót!

A szereksztőségi parkoló cserjéi még jól bírják a fagyokat és a havat. Fotó: delmagyar.hu
A szerkesztőségi parkoló cserjéi még jól bírják a fagyokat és a havat. Fotó: delmagyar.hu

Olvasóink írták

238 hozzászólás
 • 238. Kuszkusz 2012. február 05. 20:31
  „IncontinentiaButtocks, Martynko, imre30! Írtam, hogy akinek nem inge ne vegye magára! Örülök, hogy rátok ez nem vonatkozik. Nem akartam megbántani senkit, és nem is feltételeztem hogy a panellakók nem normálisak!!! De sokan úgy vannak vele, hogy ami nem csak a sajátjuk azért miért ők tegyenek, majd tesz más! Nekem ezzel a hozzáállással van problémám, nem a panellakókkal! És ezt olyanok is mondják, írják, akik ott élnek és tényleg így látják! Kedves Imre! Autóval voltunk az árkádban és kifejezetten élveztük az utat :) Egyébként pedig busszal járok be dolgozni, pénteken 30 percet vártam rá a hidegben, hóesésben, szó nélkül ... még mielőtt azt hinnéd ;)”
 • 237. Kisg 2012. február 05. 15:24
  „Tarjánban minden járható. Csapatokban járnak a hólapátos közmunkások, és hókotró is dolgozik.”
 • 236. baloghiren 2012. február 05. 11:20
  „"Bízom benne, hogy hétfőn nyugtázhatom: alakul.
  Elég sok vezető felvesz ezért elég sok fizetést!"
  a gdf suez elött munkanapokon kb 40 ! luxusauto parkol
  gondolom nem minimál bérért járnak be dolgozni.”
 • 235. szatyi 2012. február 05. 11:18
  „"228. JABBA 2012.02.05. 10:03

  Érdekes, hogy a térképen miért fontos utca az újszegedi Traktor utca? Oda semmiféle busz nem jár."

  Viszont sok "jómunkásember" lakik arra! :-)”
 • 234. baloghiren 2012. február 05. 11:13
  „fekete levest hol lehet vásárolni melyik multiban?”
 • 233. újratöltve 2012. február 05. 11:13
  „30 évvel ezelőtt egy 138-as Tátra teherautóval hordtam a havat a Tiszába! Most meg csak tologatják ide-oda! Elmegy a hóeke, és a mellékutcából nem lehet kihajtani az odavarázsolt 50 centis hó miatt! Nagyon felkészültek, egymás elé tologatják a havat!”
 • 232. Maros13O 2012. február 05. 11:05
  „214. baloghiren 2012.02.05. 07:27
  maros130 neked kellene jelentkezned ne várj másokra

  Pont azert kerdezem, hogy hol lehetne jeletnkezni persze jo penzert javaslom te is csatlakozz ne dm fórumon futtasd magad, szep vasarnapot!”
 • 231. Laca30 2012. február 05. 11:04
  „228:
  Talán azért, mert a város legtöbb adót fizető polgárai arrafelé laknak, nem gondolod?”
 • 230. Queenmargareth 2012. február 05. 10:31
  „kisütött a nap........”
 • 229. okoskata 2012. február 05. 10:26
  „"Vasárnap
  9:30 Szegeden a mellékutcák gyakorlatilag járhatatlanok, de"

  Mellékutcában -közösségi közlekedés által nem érintett, belvároshoz aránylag közeli- mellékutcában lakom. A járdát a magán- és társasházak tulajdonosai rendszeresen takarítják; és szombatról vasárnapra virradó éjjel, kb. fél 3-kor a hókotró gép is kétszer végigszáguldott az utcán.
  Egyébként: gyermekkoromat visszahozó élmény a talpam alatt csikorgó hó és az egyre magasodó hó-mellvéd a járda szélén; magam is hozzájárulok ennek építéséhez péntek este óta a járda tisztításával.”
 • 228. papika56 2012. február 05. 10:23
  „Végre ,hogy nem esik a hó. Gyönyörően süt a Nap ! igai -12 C fok van. Az estit most túrtam el. az udvar közepén: kb 50 cm, de ahol összefújta ott ember magasságú !
  Pofátlanság teteje :
  a szomszédom az ö autóbejáróján lévő havat --átlapátolta elém ! Ez most kb nekem derékig ér !
  Reggel megköszöntem neki : --azt felelte : az udvarába nem vihette be !
  Csak ugye hétfőn kuka szállítás lesz ---most a szomszéd havát is lapátolhatom el , hogy a kukát reggel kitehessem . Jó szomszéd !!!!!”
 • 227. jozko 2012. február 05. 10:20
  „Erősen kezd feltorlódni a félretolt hó - főleg a belvárosban.
  Úgy vélem, ez már közel sem egyedül a Közterület Fenntartóra tartozik.

  A megállók, buszöblök /járható!/ takarítása, a parkolóhelyek szabaddátétele, a többsáv használhatósága, a csatornalefolyók, vízelvezető kialakítások szabaddá tétele , a közlekedési jelzőeszközök "kiásása" már több szolgáltató
  együttműködését -és gondolom, költségmegosztását is igényelné!

  Feltételezem, hogy a rendkívülinek számító időjárásmiatt a városban valamilyen "válságstáb" összeül/t/ a hét végén -
  és a legjobb megoldást keresik.
  Úgy tűnik, a hó esik még egy ideig és -sajnos vagy hála Istennek- nem is olvad még.
  Vagyis csak egy ideig lehet felhalmozni a város közepén - előbb utóbb egy részét már el kell szállítani.
  Ki, mikor, mivel, hova- kinek a költségén.
  Hétfőtől indul/hatna/ az élet a városban!

  Mi vérmérséklettől függően dühönghetünk itt- remélem, a város vezetése nem arra számít, hogy most a kemény tél majd segít kiütni a nyeregből pl. Makrai Lászlót.
  Ha netán erre menne ki a "játék" -mehetnek ők, pártállástól függetlenül!
  Ez felelne meg legjobban a hamisítatlan magyar mentalitásnak - de hátha mégse,
  talán a hideg lehűti egy kicsit a forrófejűeket!

  A telet és a hóesést még mindig szépnek tartom - viszont a városüzemeltetésben 2 nap rácsodálkozás után illő lesz - összefogáson alapuló !! - télies, de normálisan működő közlekedési feltételeket és munkamenetet kiialakítani!

  Bízom benne, hogy hétfőn nyugtázhatom: alakul.
  Elég sok vezető felvesz ezért elég sok fizetést!”
 • 226. JABBA 2012. február 05. 10:03
  „Érdekes, hogy a térképen miért fontos utca az újszegedi Traktor utca? Oda semmiféle busz nem jár.”
 • 225. Herli 2012. február 05. 10:02
  „Rózsavölgyi József a Szőreg képviselője kár, hogy nem hagyott a képviselői keretéből egy kis hókotrási pénzt, mert akkor valamely gazdagabb rózsásnál megrendelhetett volna egy traktoros utcai elkotrást.
  Régen ezt megoldotta a korábbi képviselő, lehetne utánozni. Még nem késő.”
 • 224. Monthechristo 2012. február 05. 09:53
  „Bosszantó hogy két napos képeket dobtok fel a netre,hol vagyunk már ettől a helyzettől,ahol el dúrták a havat majd mindenütt hatvan hetven centis hófalak vannak ezeken a képeken a kiinduló helyzet van..talán fázik a fotósotok???::)))”
 • 223. bata88 2012. február 05. 09:39
  „A tömegközlekedéssel kapcsolatban adjanak információt, hasznos lenne ha már autóval járhatatlan szeged...”
 • 222. tmo 2012. február 05. 09:33
  „220. IncontinentiaButtocks
  A frászt takarítják!Még a belvárosban is áll a hó az utakon,akkor nem hinném,hogy a külvárosban hemzsegnének a hókotrók,de ki tudja,lehet valahol csak dolgoznak....”
 • 221. tmo 2012. február 05. 09:27
  „Szégyen gyalázat,hogy az utakról még mindig nem kotorták el a havat!A tömegközlekedést teljesen ellehetetlenítik: a járművek nem tudnak beállni a megállóba sem.Én huszonévesen azon féltem,hogy vajon kitöröm-e a bokám le és felszállásnál,akkor mit szóljon egy idős néni/bácsi?!Arról ne beszéljünk,hogy a megállókban is áll a hó,mert ezen már meg sem lepődik az ember.
  Mikor kezdenek a kedves hókotrók leengedett lapáttal közlekedni?! Már a havazás elején ezt kellett volna tenni,és akkor nem lenne 10 cm-es hó ráfagyva az utakra sem...”
 • 220. zehn 2012. február 05. 09:20
  „A Nagykörút nehezen járható,sehol egy hókotró. Mellékutcák szinte járhatatlanok. Nem tudom, mi a bánatra készültek fel, a havazásra biztos nem. Tavaly is megvárták, míg magától elolvad a hó. Korábban hómunkásokat vettek fel,most nincs semmi megszervezve.Mindenki bukdácsoljon, ahogy tud.Ez is rendben, túl lehet élni végül is a tél ilyen,de akkor ne tegyenek úgy, mint aki a helyzet magaslatán van.Mert nagyon nincs!!”
 • 219. Vikawa 2012. február 05. 09:16
  „Megszivattak mint a hideg trabit!!!!

  Bevásároltam egy hétre való babkonzertől kezdve a tartós tejig mindet.........:-)”
238 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építs hóembert!

Arra biztatjuk a delmagyar.hu olvasóit, hogy építsenek hóembert és kapják lencsvégre a szénszeműt! Tovább olvasom