Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 1°C | 8°C Még több cikk.

Nagy megyei patikaverseny

Csongrád megye - Bár a lélekszám mindenütt csökkent, a patikák száma néhol nem, a rangsor viszont megváltozott – ezt tapasztaltuk, amikor 5 év után megint felmértük, milyen a megye városaiban a gyógyszertársűrűség. Több gyógyszerellátó hely sehol sem lett az elmúlt fél évtizedben.
Csongrádon jut a legtöbb, Szentesen a legkevesebb gyógyszertár egy főre a nagyobb városok közül a megyében – erre az eredményre jutottunk, amikor 5 év után újra összehasonlítottuk a legnagyobb városokban a lélekszámhoz viszonyított gyógyszertárszámot. Az összehasonlítás alapjául a 2014-es népességi adatokat, illetve a tisztiorvosi szolgálat ugyancsak legfrissebb, ez év februári nyilvántartását vettük. Az ÁNTSZ regionális irodáján egyébként már 5 évvel ezelőtt felhívták a figyelmünket arra, hogy nincs előírás, ami szabályozná, minimum hány patikának kell lennie, vagy maximum mennyi lehet egy-egy településen. A kisebb városokat, illetve falvakat az összevethetőség érdekében most sem vizsgáltuk.

Szegedi patikában. Öt év alatt a másodikról a harmadik helyre esett vissza a megyeszékhely. Fotó: Schmidt Andrea
Szegedi patikában. Öt év alatt a másodikról a harmadik helyre esett vissza a megyeszékhely.
Fotó: Schmidt Andrea

Ami a rangsort illeti: az első helyezett Csongrádon 16 ezer 665 ember rendelkezésére 5 orvosságot kínáló hely áll – érdekes, hogy itt ugyanannyi gyógyszertár van, mint 5 éve –, azaz a statisztika szerint mindegyik 3333 lakost lát el. Mögötte Hódmezővásárhely áll; 43 ezer 207 polgárát 12 gyógyszertár szolgálja ki, tehát 3600 főre jut egy. A harmadik helyen Szeged áll 161 ezer 921 lakosával és 44 patikájával (3680 emberre jut egy), míg Makón 23 ezer 100-an élnek, 6 gyógyszertár működik, azaz egy patika 3850 embert lát el. A sor végén Szentest találjuk. Itt 28 ezer 910-en laknak, 7 patika üzemel (itt sem csökkent a gyógyszertárszám), tehát – legalábbis elvben – 4130 embernek biztosít orvosságot mindegyik.

Érdekes tanulság: bár a lélekszám mindenütt fogyott, volt két olyan város (Csongrád és Szentes), ahol a gyógyszertárak száma 5 év alatt nem csökkent, arra viszont nem találtunk példát, hogy ezek száma gyarapodott volna valahol.

Mi változott fél évtized alatt?

Az elmúlt 5 évben nemcsak a lélekszám és a gyógyszertárak száma változott a legtöbb helyen, de a rangsor is módosult. Múltkori felmérésünk idején a mostani utolsó előtti Makó állhatott a képzeletbeli dobogó legfelső fokára, mert itt 24 ezren éltek, 8 gyógyszertár működött, így ezek egyenként 3050 embert szolgáltak ki. A második helyen Szeged állt 169 ezres lélekszámmal, illetve 48 patikával, így jött ki, hogy 3520 emberre jutott egy, s mögötte szorosan, majdnem holtversenyben Csongrád következett, ahol 17 ezer 700 ember 5 gyógyszerellátó hely közül választhatott, azaz 3540 lakosra jutott egy belőlük. Hódmezővásárhely 47 ezer 200 polgárát 5 esztendeje 13 gyógyszertár szolgálta ki, tehát 3630 főre jutott egy-egy. A sereghajtó fél évtizede is Szentes volt: ekkoriban 29 ezer 100 lakosa volt, és 7 patika üzemelt itt, azaz egyenként 4157 embert láttak el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy lélek sem dolgozik a régi átkelőnél

Június 30-áig kell olyan állapotba hozni a régi Röszke–Horgos határátkelőhelyet, hogy azt kulturált körülmények között lehessen kilenc év bezártság után ismét használni. Tovább olvasom