Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Nagy ökológiai lábon élnek a szegedi zöldek

Szeged - „Hivatásos" szegedi zöldeket teszteltünk: mit tesznek otthon a környezetük megóvásáért, s ők mekkora lábnyomot hagynak a földön.
– Próbálok ugyan környezetbarát módon élni, de ez a mostani munkatempóm mellett nem mindig egyszerű – szabadkozott Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója, amikor megkíséreltük megmérni az ökológiai lábnyomát.

Gyarló az ember


Ezt a furcsán hangzó fogalmat még a hetvenes években alkották meg kanadai ökológusok. Azt mutatja meg, hogy mekkora földterületre – illetve mennyi vízre – van szüksége az önfenntartáshoz és hulladéka elhelyezéséhez egy embernek, régiónak vagy akár egy egész országnak. A magyar átlag jelenleg 5 hektár körüli személyenként – noha az ország területét a lélekszámmal osztva fejenként csak 2 hektárt vehetnénk igénybe. Azaz nagy lábon élünk.

Veprik elárulta: sajnos nem tud lemondani olyan „gyarlóságokról", mint a gépkocsihasználat, mert számtalan elfoglaltsága miatt kocsi nélkül sehová nem érne oda időben. Viszont szelektíven gyűjtik otthon a hulladékot, és a szemétdombot termelő műanyag csomagolóanyagokat is megspórolják a piacon vásárolva. Az ökolábnyomtesztet kitöltve kiderült: a vadaspark vezetője húsimádó – heti 7-10 alkalommal eszik ilyet –, de mindig igyekszik helyi, magyar termékeket venni, nem használ tömegközlekedést, viszont energiatakarékos gépeket vásárol, és otthon is komposztálják a hulladékot, amit a kert trágyázására használnak. Ökológiai lábnyoma 6 és 7,8 hektár közötti – azaz több mint a magyar átlag.

A befőttesüveget is továbbadják


Az autózáson vérzett el Molnár Gyula ornitológus, szegedi önkormányzati képviselő is. Pedig Molnár, aki a legutóbbi választásokon zöldpárti honatyajelöltként is indult, figyel a család fogyasztási szokásaira. Energiatakarékos izzókat, hűtőt, kazánt és hőtartó edényeket használnak a háztartásban, mindent szelektíven gyűjtenek, s igyekeznek magyar, főként biotermékeket venni. Még sajátos újrahasznosítási módszerükbe is beavatott: a kiürült befőttesüvegeket méhész- és befőző ismerőseiknek adják tovább – ezért időnként kapnak egy kis mézet vagy lekvárt. Viszont három kocsijuk van, és legalább havi egyszer autóval mennek kirándulni. Ennyi a sok óvatosság mellett is elég volt ahhoz, hogy a kalkulátor szerint a zöld képviselő éves ökológiai lábnyoma 6 és 7,8 hektár között legyen.

Szeretik az idegen ízeket

– Sajnos Magyarországon még mindig a jómódúak kiváltsága az energiatakarékosság – jegyezte meg Dobi László, az Atikövizig vezetője, aki azért megpróbál környezettudatosan élni. Ők is energiatakarékos izzókat használnak otthon, maximum csak heti háromszor eszik húst, és olykor be is gyalogol a munkahelyére. Az autó kényelmétől viszont ő is nehezen szabadul: többnyire mindennap ezzel jár, mert gyakran kell vidékre utaznia – és havi egyszer ezzel is kirándulnak.

Dobi bevallotta: a magyar termékek helyett gyakran mást keresnek, mert kifejezetten szeretik az idegen ízeket, és csak ritkán igyekeznek csökkenteni a háztartási hulladék mennyiségét, mert kényelmesebb megvenni az agyoncsomagolt felvágottat, mint kétszer sorban állni – a pultnál és a kasszánál. Kalkulátorunk szerint ő is 6 és 7,8 hektár közötti lábnyomot hagy évente a földön.

Kis láb, nagy láb

Az ökológiai lábnyomtesztek az energia- és vízfogyasztási, étkezési, közlekedési, vásárlási és hulladékkezelési szokásainkat vizsgálják. A mérések szerint a föld legkisebb ökolábnyomát – fejenként nagyjából félhektárnyit – az etióp, bangladesi, szomáliai és afgán lakosok hagyják a környezetükön, míg a legnagyobbat – fejenként 10,3 hektárnyit – természetesen az amerikaiak.

Olvasóink írták

 • 6. dova 2008. augusztus 14. 00:50
  „Az utóbbi link szerint kevés vagyok. 2,48.
  Pedig, ha lenne egy városi "terepjáróm" (SUV) mennyivel nagyobb lábon élhetnék. 5,28.
  Lehet hogy szólok a Mikulásnak. :)”
 • 5. dova 2008. augusztus 14. 00:42
  „Én sem értem igazán a cikk születésének az okát, de nem ártott volna legalább ismeretterjeszteni egy-két hivatkozással.
  Mint pl.:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96kol%C3%B3giai_l%C3%A1bnyom
  vagy
  http://www.glia.hu/services/public/napi/oko_labnyom.php
  stb.”
 • 4. gyarmati nő 2008. augusztus 13. 16:35
  „Nem igazán értem a cikkíró célját. Most szörnyülködjünk, hogy "zöld atyáink" milyen "nagy lábon élnek", vagy fitymáljuk le a "zöldséget", mert a nagy okosoknak sem jön össze az öko-életmód. Valahogy nem stimmel, hogy akkor most pro vagy kontra.”
 • 3. hejhaj 2008. augusztus 13. 10:07
  „A Molnárra megjegyezném, hogy jó, hogy zöldpártiként emlegetik, jelenleg MSZP szinekben önkormányzati képviselő...”
 • 2. Rox 2008. augusztus 13. 09:27
  „Szerintem nem azon kellene lovagolni, hogy a fent említett zöld vezető embereknek mekkora a lábnyoma. Nem hiszem, hogy a magyar lakosság többsége bármit is megtenne azért, hogy a kisebb mértékben tegyenek kárt környezetükben.
  Ha az autózás nyomja meg ennyire a lábnyomot, akkor ez a felmérés tartalmazhatná azt is, hogy mennyi lenne az érték autóhasználat nélkül.
  Az etióp, bangladesi, szomáliai és afgán lakosok indexe pedig egyáltalán nem biztos, hogy azért alacsony, mert környezettudatosak...”
 • 1. zöldülni vágyó polgár 2008. augusztus 13. 05:17
  „Gondolom ennek jegyében szüntették meg a Retek u-i szelektív hulladékgyűjtőt ahelyett, hogy nagyobbakat tettek volna oda helyettük. Csak ebben az utcában kisebb falunyi lakosság van, talán arra gondoltak hogy ez a sok ember mind el fog zarándokolni szelektív hulladékával az egyetlen eldugott gyűjtőkhöz? Ha nem leszoktatni, hanem rászoktatni szeretnénk valamire a polgárokat, inkább több lehetőséget kellene biztosítani rá nem kevesebbet, és amikor a gyűjtök helyét tervezik nem ártana figyelembe venni a földrajzi elosztás mellett a terület sűrűnlakottságának mérőjét is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Varga család kedden Kölnnel ismerkedett

Szeged - Szerda délután ötkor ültetik be az őssejteket Varga Ádám, a tizenegy éves szegedi sérült… Tovább olvasom