Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Nagy pénzről álmodnak az autósok

Csongrád megye - Az autóhiteleseknek is jár vissza pénz a múlt héten elfogadott törvény szerint. Az emberek nagyobb összegekben reménykednek, holott semmit se tudni a részletekről.

– Sok a bizonytalanság a Kúria döntése és a kormány múlt héten meghozott, első devizahiteles törvénye után is – mondta Anderle Ádám, a Lombard Lízing Zrt. igazgatóságának tagja. – A törvény a keretfeltételeket tartalmazza, de a részleteket nem. Három dolog biztos: tisztességtelen volt az árfolyamrés alkalmazása, tisztességtelennek nyilvánították az egyoldalú kamatemelést, valamint azt is megtudhatjuk, hogy a törvény csak a magánszemélyekre vonatkozik. De amire az emberek leginkább kíváncsiak, hogy milyen árfolyamon vezetik ki a devizahiteleket, és mennyit kapnak majd vissza, arról csak találgatások vannak.

Anderle Ádám szerint jelenleg a következőket lehet kiszámolni: amennyiben valakinek most még futó vagy már lejárt lízingszerződése van, összeadhatja a törlesztőrészleteket, és körülbelül az összeg 2–5 százalékára számíthat visszatérítésként. Ha a tőke és a kamatok együtt 5 millió forintot tettek ki, akkor 100–250 ezer forint „járhat vissza". A lejárt szerződésnél a pénzt valószínűleg egy összegben kapja meg az ügyfél, a még futó szerződésnél pedig jóváírhatják számára az árfolyamrésből keletkezett összeget, és az elkövetkezőkben csökken a törlesztőrészlet is. Abban az esetben pedig, ha felmondták a szerződést, és már az „eszközt" is eladták, beszámítás következhet.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a visszajáró pénz kizárólag az árfolyamrésből adódik. Az egyoldalú kamatemelésnél ugyanis a konkrét szerződést kell majd vizsgálni. 2009-ben ugyanis hoztak egy olyan törvényt, ami a szabályozta a kamatemeléseket, a bankok pedig betartották a paragrafusokat. 2009 előtt viszont – úgy tudjuk – nem volt olyan szabály, amelyhez ragaszkodni kellett volna.

Pont egy olyan devizahitelessel sikerült beszélnünk, akire ráillik a lombardos számítás: Zsolt 2006-ban vásárolt egy Opel Astra G-t, amelynek 3 millió forint volt az akkori vételára. 10 százalékot, 300 ezret fizetett ki készpénzben, és 2,7 milliós hitelt vett fel svájci frank alapon, 10 évre. A végösszeg 5 millióra ment fel, a kezdeti 29 ezer forintos részlet 46 ezerre hízott, amikor tavaly egy összegben rendezte a hátralékot. Abban reménykedik, hogy akár félmillió forintot is visszakaphat.

Erről szavaztak július 4-én

Az árfolyamrés semmis, helyette a devizahitelek folyósításánál és törlesztésénél is az MNB hivatalos árfolyamát kellett volna használni. Az egyoldalú szerződésmódosításokra, döntően kamatemelésekre lehetőséget adó feltételek semmisek, kivéve, ha tisztességességüket a bankok a következő hónapokban bíróságon bizonyítani tudják. Mindez az összes, 2004. május 1. után kötött lakossági deviza- és forinthitelre, valamint pénzügyi lízingszerződésre vonatkozik, kivéve a kedvezményesen végtörlesztőket és a Nemzeti Eszközkezelő által megsegített adósokat. Az élő és az elmúlt 5 évben lezárt szerződéseknél a folyósításig minden jogszerűtlenül felszámított összeg visszajár.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasúti fotókiállítás az Agórában

– Mindig nálam van a gép, próbálok érdekes dolgokat elkapni – mondta Orvos Pál mozdonyvezető. A békéscsabai fiatalember 2007 óta dolgozik a szegedi vasútnál, hobbija a fotózás. Tovább olvasom