Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

˝Nagy pofa kell hozzá meg egy gomb˝

Szeged - Veterán szegedi diszkósok találkoztak a közelmúltban a Vendéglő a Régi Hídhoz étteremben. Az egyik „nagy öreg" szerint ma már a technikáról szól a lemezlovasság: nagy pofa kell hozzá meg egy gomb.
A lemezlovas

A lemezlovas vagy disc jockey olyan könnyűzenével foglalkozó személy, aki zenét szolgáltat a közönségnek. A disc jockey az 1950-es évek Amerikájában rádióműsorokban jelentette be és játszotta le az akkor legnépszerűbb lemezeket. Az elnevezés a hanglemez angol neve, formája miatt: disc, azaz korong, illetve a jockey, azaz zsoké szavakból állt össze. Magyarországon az 1960-as évek végétől Keresztes Tibor (Cintula), B. Tóth László, Dévényi Tibor és Szervánszky Attila (Tojás) vált ismert lemezlovassá a klubokban.

– Hát te még élsz? – köszöntötte egymást viccelődve két szegedi veterán diszkós a szegedi Vendéglő a Régi Hídhoz étteremben, ahol a tulajdonos, Kovács Zsolt, valamint Fődi Zoltán és Gémes Tamás szervezett veterán diszkós találkozót.

– Ez egy partizán baráti találkozó, amivel a szegedi diszkókorszak kezdetét szerettük volna felidézni. Mindenki itt van, aki azt hiszi magáról, hogy ő volt a legnagyobb király – mondta a közismert vendéglátós, aki maga is diszkózott fiatalabb korában.

Repkedtek a poénok, régi plakátok, történetek kerültek elő. Kiderült, a „diszkós élet legszebb része a rengeteg nő volt". Mindenki bólogatott, amikor elhangzott ez a kijelentés.

Kevesen tudják, hogy a közismert szegedi cukrász, Gyuris László is diszkózott DJ Szimula néven.


– 17 évesen kezdtem. Jártam a vidéket. Egyetlen női DJ volt, az én nejem, Balogh Zsuzsanna, aki 12 évig diszkózott. A Soleil- ban hagytam abba 1991-ben. Engem a diszkóból az tett ki, amikor bejött a Depeche Mode. A könnyebb zenéket szerettem: Kool & the Gang, Boney M., Modern Talking. Cipeltük a nagy Videoton tévéket, videodiszkót is csináltunk. Sándorfalva volt a legnagyobb helyem. Akkor még potméterrel állítottuk a sebességet, hogy összejöjjön a ritmus. Nem bántom a mostani diszkósokat, de ma már a technikáról szól minden. Nagy pofa kell hozzá meg egy gomb – vélekedett Gyuris László.

A Hungiban a közönség mulat, DJ Big Bill zenél. Fotó: Kuklis István
A Hungiban a közönség mulat, DJ Big Bill zenél. Fotó: Kuklis István

Az összejövetelen többek között jelen volt Szkoppár Béla Szabadkáról, Horváth András, Gémes Tamás, Bene Gábor, Sajtos Szűcs László, Szi-
lágyi István, Sas Mihály, Sprok Sándor, Jegenyés Ivó, Iglódi Ferenc és Poór Zsolt.

Gémes Tamás, a szegedi DJ-k nagy öregje elmondta, ők még a hőskorban kezdték, amikor újdonság volt a diszkózás. – Kívánta a közönség. Tóth András, Óriással lemezgyűjtők voltunk. Szerettük a zenét, cserélgettük a lemezeket. Óriási dolog volt akkoriban, ha valaki hozzájutott egy vasfüggönyön kívüli hanglemezhez. Meg akartuk osztani a közönséggel a zenét. 1970 nyarán Óriás a régi Szeged bárban csinált egy diszkót. Forradalmian új dolog volt. Én is meg akartam csinálni azt, amit ő. Ugyanabban az évben ősszel összehoztam az IKV nagytermében egy egész estés lemezbemutatót – mondta Gémes Tamás.

A régi idők diszkósai találkoztak a szegedi Vendéglő a Régi Hídhoz étteremben. Fotók: Frank Yvette
Diszkósok találkoztak a szegedi Vendéglő a Régi Hídhoz étteremben. Fotók: Frank Yvette

A 66 éves veterán diszkós szerint nem lehetett megélni a lemezlovasságból. Mivel akkoriban büntették a munkakerülést, volt rendes, civil foglalkozásuk. Gémes Tamás ma már ritkán jár el szórakozni.
– Ez már nem az én világom. Nekem már nem tudnak sok újat mutatni – fogalmazott.

Befalazták a Szőrme klubot
A Pannónia Szőrme Klubba 20 forint volt a belépő 1976-ban. A közönség délután háromkor a Sándor kocsmában és a Gulyáscsárdában melegített. A klubban nem árultak alkoholt.

– 1976-ban kezdtük. A leszerelés után gondoltam, hogy megpróbálok diszkót szervezni – mondta Antal Sándor, aki a 70-es években volt a Pannónia Szőrme Klub vezetője. Óriási sikere volt. A nagy pesti DJ-k jártak Szegedre: B. Tóth, Cintula, Éliás Gyula. Akkoriban ők voltak a legnagyobb sztárok.
A Szőrmében funky zene szólt, a belépő 20 forint volt.

Antal Sándor egykori klubvezető a Szőrme klub kapujában, amelynek csak az egyik szárnyát nyitották ki (kis képünkön) a nagy tömeg miatt. Fotó: Kuklis István
Antal Sándor egykori klubvezető a Szőrme klub kapujában, amelynek csak az egyik szárnyát nyitották ki a nagy tömeg miatt. Fotó: Kuklis István

– Nívós közönség, fiatalok jártak hozzánk. Nyolcvanfős volt a klub, de 120 főt engedtem be. Bent csak üdítőt lehetett kapni, ezért háromkor volt a gyülekező a Sándor kocsmában és a Gulyáscsárdában. Boncz Géza és Nagy Bandó András is fellépett nálunk. Később társultunk a SZOTE-val, a Délép-klubbal, az egészségügyi főiskolával, és közösen csináltuk a bulikat – mondta az egykori klubvezető.

A Mikszáth Kálmán utca 22. alatti Szőrme klubnak már csak a helye, és a vaskapu van meg. Az épületet átépítették, a klub bejáratát befalazták, most a Fren Klub üzemel benne. Antal Sándor megmutatta a vaskaput, aminek csak az egyik szárnyát nyitották ki és lánccal rögzítették a másik szárnyhoz, különben benyomta volna a tömeg.

Hangfal a szánkón, Big Bill a Hungiban
DJ Big Bill szerint kifordult magából a diszkós világ. A csongrádi diszkós, aki szerelmes a Hungiba, azt mondta, Michael Jackson ugyanúgy nem megy ki a divatból, mint a szép nő.

Még egy év sem telt el a nyitás óta, de sokan úgy emlegetik Szegeden a Hungi Vigadót, mint a város legmenőbb helyét. Orosz Balázs, a Hungi egyik üzemeltetője azt mondta, a változatosság miatt nem akarták ugyanazokat a diszkósokat szerepeltetni, mint a többiek. – Ennek a helynek van egy varázsa. Hozzánk nem a DJ miatt jönnek be – mondta.

okan úgy emlegetik Szegeden a Hungi Vigadót, mint a város legme-

A szegedi éjszaka szórakozási szokásaira jellemző, hogy egy réteg folyamatosan mozgásban van, egy éjszaka több buliba is elmennek.
Szombat este a Hungi Vigadóba ezer forint volt a belépő, DJ Big Bill szórakoztatta a közönséget. A csongrádi fiatalember, Oláh József 17 évesen csöppent bele a diszkózásba.

– Egyből bedobtak a mélyvízbe. Egy haveromat megkérték, hogy zenéljen a Körös-torokon, de annyira félt egyedül, hogy oda se mert állni. Én csináltam meg a bulit, a sráccal meg feleztem a lóvét – mondta a 33 éves fiatalember.

– Mi voltunk a legcsóróbb gyerekek a grundon. Annyira csórók voltunk, hogy télen szánkóval vittük a hangfalakat – mondta. DJ Big Bill szerelmes a Hungiba. Szerinte technikailag és szervezetileg is „borzalmasat" változott a diszkós világ. – Teljesen kifordult magából. Ami most van, az halál pontos technikai mix – magyarázta.

A közönség zenei ízléséről azt mondta, a magyar underground zenékkel, például a Punnany Massiffal mindenkit meg lehet táncoltatni. Majd közölte, Michael Jackson ugyanúgy nem megy ki a divatból, mint a szép nő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyelvet tanítanak a külföldiek: német és olasz önkéntesek Szegeden

Világot látni, tapasztalatot szerezni, nyelvet tanulni és segíteni másokon - minderre jók az önkéntes programok. Tovább olvasom