Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Nagy rizikó vidéken trafikot üzemeltetni

Szeged - Nagy rizikó vidéken trafikot üzemeltetni, erre panaszkodik egy dohányboltos. A minimálbérhez havonta legalább 2000 doboz cigit kellene eladni, és a tranzakciós adó is sújtja a trafikosokat. 6000 trafik közül csak körülbelül 2000 tud nyereséget vagy nullszaldót felmutatni.
Tavaly július elseje óta csak a nemzeti dohányboltokban lehet cigarettát vásárolni. A sokak által aranybányának hitt trafikokról vidéken szép lassan kiderül, amit jövedelmeznek, a megélhetéshez is kevés. Falun 200 ezer forintos a koncessziós díj, és ezen felül egy hónapja újabb százezres tétellel kell kalkulálniuk a kisvállalkozóknak. A Napi Gazdaság azt írja, hogy a 6000 trafik közül csak körülbelül 2000 tud nyereséget vagy nullszaldót felmutatni.

2000 doboz cigit kell eladni havonta a minimálbérhez
Czigeldrom Korom Zoltán úgy érzi, kitoltak vele. Fotó: Szabó Imre

– A dohánytermékeket szállító BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-vel úgy szerződtünk, hogy a megrendelt cigaretta árát a cég bankszámlavezető fiókjában is befizethettük, hiszen mi is készpénzt kapunk a cigiért. Fél évig minden rendben volt, a bank szegedi fiókjában kifizettem a rendelést, így a tranzakciós adótól megmenekültem. Év elején közölték, bankot váltott a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. – kezdte történetét Czigeldrom Korom Zoltán. Az apátfalvi trafikos elmesélte, a szállító bankváltása akkor érintette érzékenyen, amikor a Citibank március 28-án bejelentette: bezárja szegedi fiókját. – Debrecenben, Székesfehérvárott, Győrben és Miskolcon maradt fiók, nekünk megszűnt a bankszámlára fizetés lehetősége. Marad az átutalás, csakhogy a banki díjak az egekbe szöktek – folytatta Czigeldrom Korom Zoltán. A trafikos elmondta, hiába rendelkezik ingyenes utalást is kínáló számlacsomaggal, a havi 5 alkalmat elhasználja az adófizetésre.

Kétharmados trafikvesztés a Tescónál

A Tesco jelenlegi 113 dohányboltjából 86-ot érint az a rendelkezés, amely szerint május 30-ától a 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekből és a benzinkutakról kitiltják a dohányboltokat – írta a Világgazdaság. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) tájékoztatása alapján a 6300 dohányboltból a hipermarketekben, a plázákban és a benzinkutakon működő 200 bolt a piaci forgalom 17 százalékát fölözte le.
Ha egy trafikos hetente 3-500 ezer forintért rendel árut, a bankmonitor.hu vállalati számlakalkulátora szerint a vállalkozót terhelő átutalás költsége évente 100-150 ezer forintra tehető. A dohánytermékeken 10 százalékos az árrés. Ahhoz, hogy egy trafikos egyetlen minimálbéres alkalmazottat ki tudjon fizetni, havonta legalább 1,3 millió forintnyi cigarettát kell árulnia. A koncesszió, a bankköltség újabb 300 ezer forintnyi forgalmat igényel. 2 millió forint forgalomból a trafikosnak 40 ezer forintja marad, amiből fizeti a rezsit és az online pénztárgépet is. A Napi Gazdaság írása szerint a dohánypiacot lényegében csak az tartja fenn, hogy a trafikbizniszbe sok vállalkozó teljes vagyonával ugrott bele, és ha kiszállnak, akkor még nagyobbat buknak.

– Beszéltem más beszállítókkal is, és elmondták, hogy sokan áttérnek a halasztott vagy az azonnali készpénzfizetésre. Ezt a lehetőséget a BAT egyáltalán nem biztosítja – mondta Czigeldrom Korom Zoltán. A trafikjában keresett cigarettákat csak a pécsi cégtől tudja beszerezni, így nem tud szállítót váltani.

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-nél Tóth Attila, a vállalati és szabályozási ügyek vezetője azt mondta, kevés panasz érkezett hozzájuk a számlavezető- váltás miatt, de sajnálja, ha ez a partnereiknek nehézséget okoz. Hozzátette, a számlavezető-váltás a British American Tobacco Hungary központi döntése.

20 százalékos drágulás

A bankmonitor.hu márciusi összehasonlításából kiderül, alaposan átalakították a kisvállalkozóknak szánt termékeiket a magyar bankok. Több rendkívül kedvező számlacsomag értékesítése megszűnt, a meglévők is drágultak. Számításaik szerint tavaly július óta 20 százalékkal drágultak a cégeknek szánt számlacsomagok.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Royal balettgála

A Royal Balettiskola év végi rendezvényét tartják Minden, ami Tánc! címmel kedden 18 órakor az Agórában. Tovább olvasom