Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Nagy teljesítményű szervert teszteltek

Szeged - A HP legújabb technológiájával felszerelt, nagy teljesítményű, több tízmillió forintos szerverét tesztelte három hétig a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportjának 6-8 fős csapata.
A Hewlett-Packard legújabb technológiájával felszerelt, nagy teljesítményű, több tízmillió forintos szerverét, a HP Proliant DL980 G7-est tesztelte a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportjának 6-8 fős csapata júniusban. A háromhetes tesztet az Irinyi épületben végezték. A „csúcsgéppel" olyan számításokat tudtak elvégezni egy nap alatt, amelyen más gépek hónapokig dolgoznak.

– Egy kívülállónak úgy tűnik, mintha 128 processzora lenne a szervernek – a legtöbb mobiltelefonnak és laptopnak csak egy van. Ez a berendezés nagy könnyebbséget jelentene egyebek közt az egységes hallgatói munkakörülmények biztosításához, mert egy időben 128 virtuális hallgatói munkaállomás működhet rajta. Nagyjából 300 számítógép van az Irinyi épület 20-25 fős laborjaiban. Minden munkaállomásnak egy megfelelőjét alkottuk meg a tesztelt gépen – mondja Dévényi Károly, az informatikai tanszékcsoport adjunktusa.

– A hallgatóink jelenleg a termekbe lépve mindig az adott beszerzési időszak pénzügyi forrásait tükröző gépparkot találnak. Az oktatótermekben használt legrégebbi gépek három évesek. Infrastrukturális szempontból egyébként országos összehasonlításban igen jó helyen áll az intézményünk.

A stabil üzemeltetést segíti a tesztelt berendezés önjavító hibatűrő képessége. A HP-szervert használva áramszünet esetén a hallgató képernyője elsötétül, majd amikor visszakapja az áramot, ott folytathatja a munkáját, ahol abbahagyta. Ez a modern gép nagy biztonságot adna például a számonkérések lebonyolításakor. Ha lesz rá lehetőség, elképzelhetőnek tartom, hogy megpályázzuk a szerver beszerzését – vélekedik Dévényi Károly.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világbajnokok lettek a szegedi sárkányhajósok

A magyar válogatott Premier Open csapata is részt vesz a Floridában zajló sárkányhajó-világbajnokságon. 17 ország csapata méri össze tudását 4 versenyszámban. Tovább olvasom