Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Nagy Testvér a bizottságban

Szeged - Lapunk információi szerint több szegedi szülő az adatvédelmi és az oktatási ombudsmanhoz fordul a Deák utcai óvoda bezárásának ügyében. Többen ugyanis sérelmezik, hogy szerdán a szegedi közgyűlés oktatási bizottságának ülésén a szocialista Szondi Ildikó filmfelvételt készített az óvodáért aggódó szülőkről.
Az ÁNTSZ még szeptemberben hatósági ellenőrzést végzett a Deák utcai óvodában. Lapunkban korábban megírtuk: megállapították, hogy az intézmény nem felel meg több egészségügyi követelménynek sem. A tisztiorvosi szolgálat munkatársai szerint problémás, hogy a csaknem öt évtizede működő gyermekintézménynek nincs önálló szociális blokkja, konyhája, orvosi szobája, valamint a városban egyedül ennek az óvodának nincs játszóudvara. Ezért az önkormányzat – egyik napról a másikra – úgy döntött: lakatot tesz az intézmény ajtajára, ahová Down-kóros, autista és egészséges gyerekek egyaránt járnak.

Törvénysértő

A Deák Ferenc utcai óvoda bezárása több ponton sérti a gyermekvédelmi törvényt – jelentette ki a Fidesz-frakció tegnapi sajtótájékoztatóján Farkasné Pocsai Blanka. A frakció vezetőhelyettese szerint a város nem vette figyelembe, hogy a törvény külön jogokat biztosít a sérült gyerekeknek. Ráadásul az intézmény bezárásának módszere is törvénysértő – közölte a politikus, aki hozzátette: a szülők a Közigazgatási Hivatalhoz fordultak.

A Deák utcai óvoda bezárásában érintett szülők többsége zokon vette a város döntését. Ráadásul a szerdai Oktatási Bizottság nyílt ülésén részt vevő szülőkről videofelvételt készített a szocialista Szondi Ildikó, aki a körzet önkormányzati képviselője.

– A képviselőasszony az ülésen előbb alaposan végigkamerázta a szülőket, majd kijelentette: értsük meg, halálra van ítélve az óvoda! – nyilatkozta lapunknak Szabó László önkormányzati képviselő, aki szülőként is érintett az intézmény bezárásában. A Szögedi Védegylet elnöke reméli, Szondi Ildikó nem azért kamerázott, hogy a szülőket megfélemlítsék vagy munkahelyükről eltávolítsák.

F. Tünde, az egyik óvodás édesanyja lapunknak elmondta: kisfia jövőre lesz 6 éves és szeretné, ha még másfél évig ehhez a közösséghez tartozna. Arról pedig hallani sem akar, hogy bárki az ő szemére vesse, amiért részt vett a bizottság ülésén, hiszen számára ez fontos ügy.

Több, neve elhallgatását kérő szülő közölte: a Deák utcai óvoda miatt panasszal fordulnak az oktatási ombudsmanhoz, a kamerázó képviselőasszony ügyében pedig Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsmant keresik meg.

Szondi Ildikó: Csak dokumentálom az életemet. Fotó: Schmidt Andrea

– Semmiféle rossz szándék nem vezérelt, amikor felvételeket készítettem a bizottsági ülésen – nyilatkozta Szondi Ildikó, az oktatási bizottság szocialista tagja. Csupán arról van szó, hogy néhány héttel ezelőtt egy digitális fényképezőgépet kapott, amellyel megörökíti mindennapjait. – Dokumentálom életemnek ezt az érdekes szakaszát – mondta a képviselőasszony, aki hozzáfűzte, ha ez valakit zavar, kész megsemmisíteni a felvételeket.

– A kamerázó képviselő adatkezelőnek minősül, ezért el kell tudnia számolni azzal, hogy mihez kezd a felvételekkel, illetve milyen célból készítette azokat – közölte lapunknak Péterfalvi Attila. Az adatvédelmi ombudsman hozzátette: problémás lenne, ha a felvételek alapján bármiféle listát készítenének a szülőkről. Nem beszélve arról, ha a lista tartalmazná a gyerekek egészségügyi problémáit is – monda a biztos, aki szerint ebben az esetben a képviselőktől a személyiségi jogok fokozott tiszteletben tartása várható el.

Olvasóink írták

  • 1. csanyiv 2007. november 09. 10:26
    „Ha valaki ismeri Szondi Ildikót - ilyenek azért vagyunk egy páran ebben a városban - az aligha tudja elképzelni róla, hogy a felvételek készítésével kapcsolatban bármi hátsó szándék vezérelte volna. Nem feltétlenül kell ennek ekkora feneket keríteni, biztos vagyok benne, hogy bárki, bármikor meg tudja vele találni az emberi hangot - ha akarja...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babák a Játékdzsungelben

Szeged - Kétszáztizenhat csöppséget fotóztunk le csütörtökön a szegedi, Pulz utcai Játékdzsungelben.… Tovább olvasom