Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Nagy tételben is lopják a fát

Szeged - Idén eddig „csak" 300 ezer forint értékű fát loptak a Csongrád megyei állami erdőkből, a magántulajdonúakról azonban nincs adat. Többnyire ezek kerülnek a famaffiózók karmai közé.

Ha beköszönt a hideg, beindul a falopási szezon is az összesen 38 ezer hektárnyi Csongrád megyei erdőben. A borsodi és dunántúli példákkal szemben – ahol teljes erdőket vágtak tarra – a Dalerd Zrt. által kezelt, 15 ezer hektárnyi megyei erdőből idén eddig „csak" 90 köbméternyi fát próbáltak ellopni. Ennek értéke közel 300 ezer forint. A hét esetből csak kettőben okoztak természeti kárt is a tolvajok, a többiben a már törvényesen kivágott fákat próbálták ellopni – mondta el Fazekas József termelési igazgató. Az illegálisan kivágott fákat ugyan megtalálták, és lefoglalták, de a tolvajok csak az egyik nagyobb ügyben kerültek rendőrkézre. Mint mondta, az esetek többségében a téli tűzifának valót próbálják így beszerezni.

Az ipari méretű illegális fakitermelés főleg a magánerdőkben gyakori Fotó: DM/DV
Az ipari méretű illegális fakitermelés főleg a magánerdőkben gyakori.
Fotó: DM/DV

Erdei akciócsoport

A dél-alföldi régió összesen 225 ezer hektáros erdőségeire most mindössze 150-160 erdész vigyáz, akiknek kevés az esélyük a tolvajokkal szemben. A készülő új erdőgazdálkodási törvény azonban erdővédelmi őrszolgálatot állítana fel. A fegyveres szervezet a rendőrökkel közel azonos jogokat kapna, így hatékonyan visszaszoríthatná az ipari méretű falopást – mondta el Sulyok Ferenc.

Főként az osztatlan, közös tulajdonú, „gazdátlan" erdőket dézsmálják a fatolvajok, az államiakban, ahol rendszeresen „járőröznek" erdészek, kevésbé garázdálkodnak – közölte Sulyok Ferenc, a MGSZH Erdészeti Igazgatóság régiós igazgatóhelyettese. A magánerdőkben folyó olykor ipari méretű illegális fakitermelést viszont, bár kötelező lenne, a legtöbbször nem is jelentik a tulajdonosok – így erről nincs megbízható adat. A hallgatás oka gyakran az, hogy a famaffia áll mögötte. Papíron megvásároltatják egy hajléktalannal az erdőt – majd kivágják, és eladják. Környezetkárosításért az erdészeti hatóság bírságot szab ki, amit a vagyontalan „tulajon" nem tudnak behajtani.

A legtöbb ipari méretű hazai falopás mögött felfedezhető az alföldi, Bács-Kiskun megyei „székhelyű" famaffia – mondja az igazgatóhelyettes. Jelenleg két nagyobb ügy van folyamatban, aminek szálai Csongrád megyébe is átnyúlnak. A famaffia a megye nyugati részére is bevásárolta magát: Pusztamérges, Ruzsa, Balástya, Csongrád és Baks térségében 2005 óta 7755 köbméternyi fa tűnt el, ami mai áron számolva több mint százmillió forint.

Olvasóink írták

 • 11. micsibucsi 2008. október 23. 07:39
  „Kedves jobbhorog látom te is nyitott szemmel jársz kelsz! Én is erre próbáltam utalni! Ha már nekünk kettőnknek feltűnik a dolog, akkor az erre hivatottaknak miért nem? Mert nem is akarják!! De ha te egy talicska elszáradt szétszórt gallyat összeszednél az általuk letarolt erdőben, akkor szerintem az unokád is fizetné a környezetben okozott kárt!!”
 • 10. kyliman2 2008. október 22. 13:57
  „Kedves Mindenki!

  Nem csak a norvégok lopják a fát. Földhivatali dolgozó is tette már magáévá gazdátlan el árvult erdő részt, saját bevallása szerint.
  Ha ő hazudott, akkor én is.”
 • 9. flexsnake 2008. október 21. 18:35
  „Én ismerek olyan szegény családot akik fával fűtenek és nem tudják megvenni.Nem lopnak.Gallyat szednek az erdő széren amik lehuillottak és nem az ifaplatórol hullottak le.
  Az ilyen mennyiségű falopás nem a szükségről szól ez már kereskedelem.Nem azt mondom hogy feketék viszik minden esetben, de van bizony ott is ilyen.Tudtommal az erdészeknek van fegyverülk?Miért nem durrogtatják?Aztán jönne majd az ombucman hogy jaj, már lőnek is.”
 • 8. dodó 2008. október 21. 17:30
  „HIHETETLEN!”
 • 7. synister 2008. október 21. 12:36
  „6

  Persze hogy cigányozás... Vannak kisebbségi sportok (ilyen a színesfémlopás, a falopás, a markecolás, a gagyizás, a késelés), amely csak erre az egy kisebbségre jellemzőek. Más kisebbségeknél van busójárás meg ilyenek. Ez egy ilyen sokszínű ország...

  De most télleg... Most fűccsünk orkokkal? Mer a Gyűrük Urában egy halomra rakták űket oszt ott melegedtek mellette...

  Aki fát tud lopni, az követ is tud törni... Recsket kinyitni... Vár a munka norvég barátaim. Csak szögesdrót megett. Adunk odáig vonatjegyet is ám...

  synister”
 • 6. Cigányozás, sajnálkozás 2008. október 21. 08:36
  „ELŐRE tudtam, hogy pár polgártársunk majd heves cigányozásba kezd aztán majd amikor az első fehérbőrű enyveskezű fa lopókat elkapják meg majd átterelődik ez a sirám arra, hogy lám Gyurcsány miatt már a fából kell lopni a fát a szegényeknek.

  Rémesek vagytok, rosszabbak mint a cigány vagy fehér fa tolvalyok.”
 • 5. Mike3 2008. október 21. 08:23
  „már megint a norvégok! aztán ha lepuffantják őket még vinnyognak. ilyent!”
 • 4. jobbhorog 2008. október 21. 07:57
  „Gyálaréten, a szemétlerakó udvarral szemben az utóbbi 10 évben megszámolhatatlan mennyiségű kivágott fát láttam .kiváncsi lennék, hogy hol vágnak ki ilyen elképesztő mennyiségű fát.”
 • 3. lakos 2008. október 21. 07:36
  „dikk mán na,még azstat a kis fát is sajnájjátuk a szegény embertöl?faggyanak meg a purdék a télen?”
 • 2. justicia 2008. október 21. 07:22
  „a kezét mindnek lefürészelni aki lopja és aki veszi”
 • 1. micsibucsi 2008. október 21. 06:32
  „Ezt a szép mennyiséget el is kell szállítani a helyszínről, méghozzá speciális erre a célra kialakított járművekkel! Nos ez azért eléggé leszűkíti azt a kört ahol lehetne talán puhatolózni. Mert ki tudja honnan és hová hordják éppen azt a fát?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fiatalok divatosnak tartják a fogszabályzót

Szeged - Olimpiai bajnokunk, Vajda Attila és a Megasztár 4. egyik legfiatalabb versenyzője is… Tovább olvasom