Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Nagyfai menekülttábor: megnyugtatták az algyőieket

Algyő, Nagyfa - Közmeghallgatáson kérdeztek szakembereket az algyőiek a nagyközségtől pár kilométerre levő Nagyfán hamarosan megnyíló ideiglenes menekülttáborról.
Mintegy százötven algyői vett részt szerda délután a faluház nagytermében rendezett közmeghallgatáson, aminek témája a nagyfai menekülttábor közelgő megnyitása volt. Az Algyő közigazgatási területéhez tartozó Nagyfán – ahogy korábban írtuk – először tavaly nyáron nyílt ideiglenes befogadó állomás menekülteknek. Az algyőiek akkor féltek az onnan szabadon ki- és bejáró menekültektől, a probléma megbeszélésére lakossági fórumot kellett összehívni, amelyen a rendőrség szakemberei is részt vettek. A BÁH sajtóosztálya lapunk érdeklődésére korábban közölte: Nagyfa ismét ideiglenes nyitott befogadó állomásként fog működni, így az ott elhelyezett menedékkérők mozgását nem fogják korlátozni; az algyőiek a hír hallatán ismét nemtetszésüket fejezték ki.

Seres József, a BÁH regionális igazgatója a megjelent algyőieknek azt mondta, hogy a tavaly három hónapig üzemeltetett táborban 3 ezer menekült fordult meg, akiket néhány nap után már át is szállítottak az ország fix befogadóállomásira, Debrecenbe, Bicskére és Vámosszabadiba. A mostani konténertábor szintén ideiglenes lesz, de hogy meddig üzemel majd, azt az igazgató nem tudta megmondani, minden a migrációs helyzettől fog függeni.

Közmeghallgatás Algyőn Nagyfáról. Fotó: Karnok Csaba (Galéria)

Szilágyi Róbert, a CSMRFK rendészeti főigazgatója kiemelte: tavaly a határsértőkkel szemben mindössze egy kukorica és egy körtelopás miatt kellett intézkedni az egyenruhásoknak. - Nem akarnak senkit bántani, békés emberek, akik olyan országból jöttek, amit háborúk sújtanak. Nekik sem céljuk bajba jutni, különben nem kapnak menekültstátuszt - fogalmazott. Ennek ellenére Nagyfán és környékén fokozott és állandó lesz a rendőri jelenlét, lesznek készenléti rendőrök és a mélységi migrációs osztály tagjai is itt teljesítenek majd feladatot. A tábort négy biztonsági őr is felügyeli, állandó lesz az orvosi jelenlét. A konténerek mellett bolt üzemel majd, a BÁH szakemberei közül is többen kitelepülnek, így a szakemberek remélik, hogy csak kevés migráns indul útnak majd Algyő felé.

A lakosok közül többen azt kérdezték, hogy a menekültek előzetesen milyen egészségügyi ellenőrzésen esnek át, illetve kell-e tartani az ebolától. A rendőrség orvosa közölte: hamarosan egészségügyi áteresztő pont nyílik a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen, van fürdetőkonténerük és megfelelő mennyiségű gyógyszerrel is el vannak látva. - Nagyon súlyos fertőző betegség eddig nem fordult elő a határsértők között. Az ebolának szerencsére nincs realitása, a betegség lappangási ideje 2-21 nap, a migránsok pedig hónapokkal-évekkel ezelőtt keltek útra - magyarázta. Egy férfi azt kérdezte, reális lehet-e egy terrorveszély, hiszen a határsértők zöme afgán, Algyőhöz közel pedig gázmezők vannak. - A nemzetbiztonsági hivatal a háttérből figyeli ezeknek az embereknek a mozgását - jött a megnyugtató válasz Seres Józseftől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két nap a frankofón központban

Már többször járt Szegeden, nagyon kedveli a város hangulatát és dinamikáját Roland Galharague. Tovább olvasom