Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Nagy(i) Írók Klubja: ez mindig is bennünk volt, csak most jött elő

Azt mondják a szegedi Nagy(i) Írók Klubjának tagjai, aki ilyen későn kezdett írni, abban mindig is benne volt a mesélni vágyás, de valamiért csak most jött elő.
Az írogató nagyik negyedik éve minden hónap első keddjén találkoznak a Somogyi-könyvtár rókusi fiókjában. Kialakult egy 15 fős mag, de új érdeklődőkre is számítanak. Legutóbb a szegedi amatőr alkotók könyvbemutatóján képviseltették magukat, és mert eddig nem volt, közfelkiáltással egy törzstagot, Bálint Jánosné Ágoston Ilonát jelölték vezetőjüknek.

– A kis csapatot Sántáné Kurunczi Mária és – bár ő nem nagyi – Csiszár Andrea osztályvezető könyvtáros tartja össze. Ki frissen sült pogácsát, kiflit hoz, ki teát főz, hogy családiasabb legyen a légkör – teszi hozzá a teljesség kedvéért Ilike. A Nagy(i) Írók Klubjában felolvassák egymásnak, kritikával vagy dicsérettel illetik az írásaikat. Azt mondják, nehezen, de elfogadják a bírálatot, és javítanak. Vörös Pál a Palackposta című új novelláskötetéről mesélte, mindössze két éve ír, akkor jött egy inspiráció egy pályázat formájában. Az Agora Zrt. nyugalmazott közgazdász vezérigazgatója humorosan megjegyezte, madártanról, botanikáról alig, de minden másról ír, az időről, emberekről, szerelemről. Az elején azt hitte, csak a saját életét ismeri, aztán rájött, hogy sok mindenki másét is. Azóta napi 4-5 órát ül az íróasztalnál. A társak megjegyzik, aki ilyen későn kezd írni, abban ez mindig is benne volt, de valamiért most jött elő.

A Nagy(i) Írók Klubjában a tagok felolvassák egymásnak, és kritikával vagy dicsérettel illetik az írásaikat. Fotó: Frank Yvette
A Nagy(i) Írók Klubjában a tagok felolvassák egymásnak, és kritikával vagy dicsérettel illetik az írásaikat.
Fotó: Frank Yvette

Főként prózát írnak a nagy(i) írók, minden pályázati lehetőséget megragadnak, hogy megmutathassák magukat. November végén zárul a Hagyaték című a Somogyi-könyvtárban, arra is készülnek. Büszkék, hogy az első megmérettetés nyomán keletkezett a Naplemente-kötet, majd a karácsonyi antológia, a tavalyi és tavalyelőtti termésből Az első szerelem – Levél a hitveshez című válogatás. Hajdrik Józsefet a Vértó dombjának misztikája ihlette kötetre fotókkal, versekkel. Csányiné Szaszkó Klárának a saját és családja értékrendjéről fogalmazott írása a legfrissebb, de többet a pályázatról nem árult el. Ácsné Fekete Ilona, a tavalyi első díjas szabadkozott, nagyon keveset ír, a mostani novella csak a fejében formálódik. Az erdélyi származású Bondár Zsuzsa is beilleszkedett a csapatba, rövid elbeszéléseket ír, de élete nagy műve a szülei élettörténete és nagynénje históriája. Ezeket csak a család számára vetette papírra. A versenyre a szülőktől örökölt tulajdonságok továbbéléséről ír. Ilike közreadta édesapja világháborús leveleit. Azt mondja, saját írásai mellett erről is fontos, hogy tudjon az utókor, hiszen ha ők nem mesélik el, nem lesz miből tájékozódni a fiataloknak.

Olvasóink írták

 • 3. mazsolaszolo 2013. november 19. 14:03
  „1. Te nem, mert nem vagy író. Lehet, hogy ők sem, de nem biztos.

  Az író az a hivatás, művész-lét, ahol az érés (a belső érés) nagyon számít. Van, aki 25 évesen már kész író, (mint pl. Karinthy és Thomas Mann), van, aki csak 59 évesen lesz azzá, mint Theodor Fontane.”
 • 2. SP 2013. november 19. 06:12
  „Látja? Nem látja?
  Torz a kép, az emberi arcok.

  Na látja.”
 • 1. _csutak_ 2013. november 18. 14:27
  „Azt hiszem mindenki találkozik olyannal amit nem képes feldolgozni magában.
  Én is leírom, pár apró szösszenet kint van a neten.
  De azért nem fogok klubba írni, hogy erről másoknak hozsannázzak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűtlen kezelés miatt vádat emeltek a Mars téri piac volt vezetői ellen

Vádat emeltek hűtlen kezelés miatt a Mars téri piac volt vezetői ellen. A városháza is reagált a hírre. Tovább olvasom