Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Nagyítóval a takarékos lakások nyomában

Szeged - Alacsony rezsijű, vastag falú, frissen felújított. Bűvös szavak az ingatlanhirdetésekben, de mi a valóság? Egy éve kötelező a lakászöldkártya, többen még mindig tiltakoznak ellene.
Nincs könnyű helyzetben a lakásvásárló, ha olcsón fenntartható otthont keres. Hiába kötelező a lakászöldkártya, szakemberek állítják, az eladók egyharmada foggal-körömmel küzd az energetikai tanúsítvány ellen. Pedig a zöldkártyával rengeteget spórolhatunk: megtudhatjuk, mennyi a lakás energiafelhasználása, és nem az eladó emlékezetére kell hagyatkoznunk. 2013-tól a kormány szigorította a lakászöldkártyára vonatkozó szabályozást, így a tanúsítványokról központi nyilvántartás készül, az ingatlan-adásvételi, illetve bérleti szerződésekben meg kell jelölni az azonosító kódját.

– A szankcionálás eddig hiányzott a törvényből, a jogalkotó csak azt írta elő: adásvételnél és bérbeadásnál kötelező az energetikai tanúsítvány elkészítése. Azt tapasztaltuk, többen megspórolták a zöldkártyát, pedig sokat számít, hogy „mennyit fogyaszt" a lakás – magyarázta Molnár Péter. Az energetikai tanúsítványok készítésével foglalkozó Method Kft. ügyvezetője az elmúlt év tapasztalatairól elmondta: a becsomagolt panelházak közel feleannyi energiát használnak, mint felújításra váró társaik. – Ez egy szépen felújított magánház – mutatott egy fényképet Molnár Péter, majd hozzátette, a vásárlók többsége csak a külcsínre figyel. Mint mutatta, a zöldkártyával az is kiderül, G minősítésű a vonzónak tartott ingatlan, ami azt jelenti: egy átlagos házhoz képest 2-2,5-szer több energiát igényel.

10 évig érvényes

A lakászöldkártya 10 évig érvényes, újat csak akkor kell készíttetni, ha jelentős felújítás történt. Az épületeket 10 kategóriába sorolják: ha vesszük egy azonos méretű, C energetikai besorolású lakás képzeletbeli havi rezsijét 10 ezer forintnak, akkor egy A+-os lakásé 5500, míg egy átlagosnak tekinthető F-esé már 15-19 ezer forint. Minél korszerűbb a lakás, annál jobb a besorolás, kisebb a rezsi.  

– Egy panel minősítése 20-35 ezer, egy többszobás társasházé 28-45 ezer forintba kerül, míg egy családi ház energetikai tanúsítása 35 ezer forinttól indul – tette hozzá Sándor Viktor. Az energetikai tanúsító épületgépész mérnök kifejtette: nem igaz, hogy a régi, vastag falú házak takarékosak. – Egy budapesti, nagy belmagasságú, szépen felújított lakás is csak G minősítést kapott, annak ellenére, hogy 70 centiméteres falakkal építették. A tanúsítvány objektív, a vásárló nem csak az eladó állítására alapozhat, amikor alacsony rezsijűnek vagy éppen takarékosnak nevezi lakását.

– Az energiatanúsítványokat nem keresik a vevők. Inkább számlákat akarnak látni, a többség alaposan megnézi, az új otthonában mekkora rezsire számíthat – mondta Kasza Péter. Az Openhouse hálózat szegedi irodájának vezetője szerint a lakászöldkártyákat csak adásvételkor készítik el az eladók, így ha szeretnének, sem tudnak energetikai besorolás szerint otthont kínálni. – Az ügyfelek a 6–8 millió forint közötti panel, 10–12 millió forint közötti téglalakásokat keresik. Az újabb otthonok 12–15 millió forint közötti áron kelnek el – tudtuk meg Kasza Pétertől.

Szakemberek úgy gondolják, az energetikai tanúsítás egy esetleges ingatlanadónál is szerepet játszhat: mint az autóknál, a szennyező többet fizet. Igaz, az ingatlanadóról csak feltételes módban beszéltek, de mint fogalmaztak: ami késik, nem múlik.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. DMagóg 2013. január 06. 12:40
  „Tisztelt Képviselőink!

  Ha a választóik véleménye iránti érdeklődésből elolvasták a hozzászólásokat, akkor szíveskedjenek kezdeményezni a kötelező tanúsítás eltörlését! Ez nem szerepelt a -szemfényvesztő- nemzeti konzultáció kérdései között! Nem akarjuk, mert semmi értelme! Akik úgy gondolják, hogy előnyös, azok szabad akaratukból -önként- megcsináltatják! Birkanyírás!

  Lássuk, mekkora a képviselőink érdeklődése, tenniakarása! Csak annyit írjanak, hogy megpróbálják!”
 • 36. allegro 2013. január 05. 22:17
  „34. p79 2013.01.05. 18:52

  Oké. És ez az, a tanúsítvány kiállításával a gond, hiába írták elő, hogy pl. milyen szabvány téglából építsenek, ha azután nem azt tették bele, mert így spóroltak, az építési naplót meg kereshetik később, meg nem találják azt.

  35. Lackó50 2013.01.05. 18:56
  Félelmetes amiket hallani a társasházi, panel fűtésekről és számlákról meg a pazarlásról és a hiába spórolásról.
  Magánházban legalább tudunk úgy spórolni ahogy tudunk, függetlenül az energetikai tanúsítvány minősítésétől. Mint ahogy látszik, társasházaknál is teljesen mindegy mit írnak a tanúsítványba, de ott még abba sincs beleszólása a lakónak mennyit fogyaszt, mennyit takarít meg.”
 • 35. Lackó50 2013. január 05. 18:56
  „Addig még nincs biztosítva a feltétele (sok esetben) annak, hogy változtatni tudjak, addig semmi értelme ennek a vizsgálatnak. Valóban csak egy újabb adóbeszedés. Anyukám a belvárosban lakott, ahol a ház felújításánál bevezették a központi fűtést. Halála után a lakás ott maradt üresen. Azóta próbálom eladni. Már több érdeklődő votl, de mikor megtudták, hogy központi fűtés van, már fordultak is meg, hogy az nem jó, mert nagyon drága. Valóban több mint 21 000 Ft-ot fizetek havonta csak a fűtésért! a házat még 1895-ben építették és 50 cm-es téglafalakkal. A lakásban télen is 26-28 fok meleg van. EZ valóban barokkos túlzás, de nem lehet leválni a rendszerről. Elzárni el lehet a fűtőtestet, de akkor is annyit kell fizetni. Fűtésmegosztáshoz is az kellene, hogy minden lakó elfogadja. (Van akinek ez a kényelmesebb, mert szereti a meleget és fél, hogy ha a többi elzárja, akkor neki kell többet fizetnie.) A nyílászárók cseréjéről szintén nem lehet beszélni, mert a ház műemléki védelem alatt áll és így nem adnak rá engedélyt. Akkor minek a tanúsítvány??? Azon kívül, hogy kifizetek érte egy csomó pénzt és rajzszeggel felrakom a bejárati ajtóra, semmit nem tudok vele kezdeni. Ha majd a központi fűtésről bármikor le tudok válni és kereshetek magamnak egy gazdaságosabb megoldást, akkor talán lenne valami értelme. Így kész tények elé állítva, semmit nem tudok kezdeni egy ilyen papírral. Már az a lehetőség is jó lenne, ha olyan rendszer lenne, hogy a tényleges fogyasztás után kellene fizetnem. Már akkor kevesebb energiára lenne szükség, mert nem kell hogy mindig olyan meleg legyen a lakásban. Így az egyik oldalon megy a pocsékolás és nekem erről papírt kell csináltatnom komoly pénzekért. Talán ezt a pocsékolást kellene előbb megszüntetni. Akkor talán nem az állandó szellőztetéssel fűtené az ember az utcát, amit erőszakkal megfizettetnek az ügyfelekkel és még panaszkodnak, hogy a kormány csökkenti a rezsiköltségeket, amibe ők tönkre fognak menni. Menjenek. Akkor talán elindulhat egy folyamat a gazdaságosabb fűtés felé.”
 • 34. p79 2013. január 05. 18:52
  „33. allegro 2013.01.05. 10:42

  A helyzet azért nem ennyire borús. Itthon is beszerezhető a jó minőségű építőanyag, legyen az sorozatgyártott vagy egyedi termék. Sőt, néha még egész jó áron be is lehet őket szerezni. A gond ott van, amikor a mindenféle szakértelmet nélkülöző "mesteremberek" végzik el a rájuk bízott munkát. Akik értik a szakmájukat, azok javarészt már kiöregedtek vagy elmentek külföldre dolgozni. Az új építésű házakkal se lenne semmi probléma, ha hozzáértő szakemberek végeznék a dolgukat, és betartanák a megfelelő technológiai előírásokat. És akkor nem lennének felfagyott járólapok, hőhidak, eltérő magasságú lépcsők, aljzatkiegyenlítővel kijavítgatott kókány betonozások stb.

  Az energetikai tanúsítvány meg sajnos tényleg úgy hülyeség, ahogy van. A régebbi építésű házaknál, felelős műszaki vezető és mindenféle építési dokumentációk híján a vizsgálat egyik fő eleme a rezsi számlák áttekintése. Ezt egy 8 általánost végzett ember is ki tudja számolni, nincs szükség hozzá diplomás emberek munkájára. Új építésű háznál meg egyszerűen nincs rá szükség...”
 • 33. allegro 2013. január 05. 10:42
  „31. p79 2013.01.04. 18:31

  Pontosan értettem nézd már meg első hozzászólásod után rögtön ezzel a kérdéssel kezdtem: "Neked mi az ócska fa nyílászáró? A Tüzép-en vett tömeggyártásból származó? Netán épp ez a precíz minőségellenőrzött No-ban? Vagy más anyagból készül? Hajszálpontosan illeszkedik?"

  "Németországban javarészt nem ÓCSKA fa nyílászárókat készítenek és építenek be a házakba, hanem PROFI kivitelűeket. És inkább az esztétikum miatt cserélik a műanyag nyílászárókat, nem pedig a penész miatt."

  Igen én is és mindenki azt értette, hogy bizony ócska fa nyílászárók kerülnek beépítésre úgy általában mifelénk.

  De be is írhatom mondatodba, zárójelben amit gondoltam és korábban le is írtam, hogy pontosan értsd:

  "Németországban javarészt nem ÓCSKA fa nyílászárókat készítenek és építenek be a házakba (mint mifelénk általában a leghitványabbakat anyagminőség, kivitelezés szempontjából egyaránt, mint pl. a tüzépen kapható tömeggyártásból származó nyílászárók, rákérdeztem legelső reflektálásom első mondatában, hogy ezt érted remélem alatta és nem az igényes asztalosműhelyekből kikerülő, gondos, precíz munkával beszerelteket), hanem PROFI kivitelűeket (ott persze kiváló anyagból, kiváló kivitellel). És inkább az esztétikum miatt cserélik a műanyag nyílászárókat, nem pedig a penész miatt. (pontosan tudom ne gondold hogy nem, egy jó minőségű fa nyílászárót nem tud felülmúlni a műanyag. Ez egyértelműen kiderülhetett volna számodra, ha elolvastad miről írtam, ki is álltam az asztalos szakma mellett, ha nem tűnt volna fel - tárgyilagos, emberi kötődéstől független szempontok alapján is. Azonkívül elég sokféle szempontról írtam én is, hogy kiderüljön, a penész csak az egyik szempont, sőt a hőhidak miatt ne gondold, hogy nem láttam már penészes fürdőszobát/szobát fa nyílászárókkal is. Persze az említett rádióműsorban megszólalók a penészt emelték ki, mint legnagyobb gondot.
  Ezt jól értelmezted, és köszönöm, hogy pontosítottad, amikor azt írtad, hogy No-ban nem elsősorban a penész miatt, mert a profi fa műanyag nyílászárók mindent tudnak, amit elvárhatunk egy nyílászárótól, legyen az műanyag vagy fa akár - a németektől el is várhatóan, ezt is várjuk mindannyian (profi: anyag és kivitelezés szempontjából egyaránt a legjobb, a német az egy minőség - szerinted mégis mi mást értettem volna alatta, ha nem ezt, amit te is..rákérdeztem ugye rögtön az elején ha visszakeresed)

  Összefoglalva te azt írtad és én azt értettem, meg szerinte mindeki más is: a németek profik, élen járnak a fa nyílászárók tekintetében, ennek köszönhetően választják azt előszeretettel ismét. Ezt írtad, ami mellett ott van az is, kimondatlanul is, tudjuk mindannyian, hogy ezzel szemben mi magyarok a szokásos gyenge minőségű tömeggyártott ablakainktól mit is várnánk. Kihagyva azt, hogy azért itt is előfordul jó minőség, vannak igényes gyártók és igényes, (és fizetőképes) vevők is - feltételezem, ha gyakorlod a szakmát és mert tájékozottnak látlak benne, te is kikéred magadnak az általánosítást. A sorok között is olvasunk ugye, és amikor megvédtem az asztalos iparos szakmunkát - akkor úgy gondoltam erre szükség van, és nem valószínű, hogy éppen a szövegértési hiányosságok miatt.
  Befejezve amivel kezdted: mert a németek profik már a fa nyílászárók tekintetében, bezzeg mi errefelé a béka segge alatti ócska minőségekkel találkozunk, ott nem ez van - ugye? És amikor választanak a kiváló műanyag és a kiváló fa nyílászáró között, akkor természetesen már csak csupán az esztétikum dönt.

  Nálunk meg még az derült ki a hozzászólásokból is, tőled is, és az energiatanúsítók (feltételezett, az emberek által általánosnak vélt hozzáálása szerint - bár ők is lehetnek ugyanolyan szakértők a fa vonatkozásában, mint te) hozzáállása alapján is, hogy nagy bajok vannak a minőséggel, legyen az a nyílászáró műanyag vagy akár fa.
  Bár hosszan írtam, de láttam te is, remélem ezek után kiderülhetett számodra nem is áll olyan távol a véleményünk egymástól, mint azt feltételezted. Kinek milyen a szövegértő képessége, talán nem kellene minősíteni.

  Tény, hogy te a németekről írtál valamit, mi meg a magyar környezetről beszélünk itt, és csak egy összehasonlító példa volt ehhez a német. A témával kapcsolatosan szöveget értelmezni tehát ilyen keretek között lehet és kell is véleményem szerint.
  (Mellesleg úgy gondolom fordított esetben a németek figyelmét 1 %-ban sem kötné le az, hogy mi van minálunk, magyaroknál, milyen ócska anyagból gyártunk milyen ócska minőséget. Egy profi csak a minőséget értékeli. Lehet, hogy te is ott kint élsz, és gondolkodásod centrumában a német profizmus áll..)”
 • 32. p79 2013. január 04. 18:42
  „30. Zoan1 2013.01.04. 13:12

  Azért erőltetik, mert olcsó. És az olcsósága mellett ráadásul igénytelen anyag is: nincs szükség időszakos felületkezelésre, az időjárás káros hatásainak ellenáll (UV stabil, nem repedezik stb-stb). Ha nem megfelelően zárnak a régi ablakok, ez a legegyszerűbb megoldás. Fából egy ugyanolyan tulajdonságú ablak sajnos nagyságrendekkel többe kerül.”
 • 31. p79 2013. január 04. 18:31
  „29. allegro 2013.01.04. 12:47

  Úgy látom, rajtad kívül mindenki felfogta, hogy mit írtam. Még be is linkelted, de értelmezni nem tudtad. Akkor most segítek:

  "Németországban javarészt nem ÓCSKA fa nyílászárókat készítenek és építenek be a házakba, hanem PROFI kivitelűeket. És inkább az esztétikum miatt cserélik a műanyag nyílászárókat, nem pedig a penész miatt."

  Ócska = olcsó szlovák fűrészáru, amit a feldolgozás során alig válogatnak (láttam már olyat is, amibe még a bélsugár is belekerült!!!), a felülete agyon van tapaszolgatva, tele van ággöcsökkel, és ezen tulajdonságok mellett még nem is hossztoldott (ami az ilyen gagyi faanyagoknál szükséges lenne a vetemedés mérséklése céljából).
  Profi kivitel = válogatott minőségi fűrészáru, hőhídmentes vízvető, argon gázzal töltött 2 vagy 3 rétegű üvegezés stb-stb. Az ablak Uw értéke elérheti akár a 0,8 w/m2k-t is, így akár passzívházakba is beépíthető!

  Ami pedig az esztétikum kérdését illeti, az konkrét tény: akinek nincs rá pénze, és megelégszik a plasztikus anyagokkal, az megveszi a műanyagot. Aki viszont ragaszkodik a természetes anyagokhoz, tetszik neki a fa rajzolata, a melegséget sugárzó felülete, és anyagilag megengedheti magának, az fa nyílászárót vesz. Németországban sok ember választja a fát (hiszen ők megtehetik), de ezt NEM a penész kialakulásának megfékezése céljából teszik. Hiszen egy kiválóan szigetelő fa nyílászáró mellett ugyanúgy kialakulhat a penész, mint egy szimpla műanyag ablaknál. Egyébként a fa minimális mértékben jobb hőszigetelő-képességű, mint a műanyag, utóbbi viszont picit jobb hanggátló-képességű. De ezek elhanyagolható tulajdonságok, jelentős különbség nincs sem a fa, sem az alumínium, sem pedig a műanyag nyílászárók közt. Ennyit szerettem volna tisztázni, amikor a műanyagot okoltad a penész kialakulásáért...”
 • 30. Zoan1 2013. január 04. 13:12
  „29. allegro 2013.01.04. 12:47
  Te tényleg nem tudsz szöveget értelmezni... Egyébként nálunk is megvolt a ház becsomagolása, én ki akartam cseréltetni a fa nyílászárókat, de mivel tökéletesen zárnak lebeszéltek róla, csak az üveg lett benne cserélve. Nem egy új építésű lakásban, házban, "modern" műanyag ablak mellett ülve lefagy a fél oldalam, úgy süvít be a hideg. Ezek után én sem értem, miért mindenhol a műanyagot erőltetik.”
 • 29. allegro 2013. január 04. 12:47
  „28. p79 2013.01.04. 10:31
  Te írtad:
  "21. p79 2013.01.03. 20:24 19.
  allegro 2013.01.03. 19:29
  Németországban javarészt nem ócska fa nyílászárókat készítenek és építenek be a házakba, hanem profi kivitelűeket. És inkább az esztétikum miatt cserélik a műanyag nyílászárókat, nem pedig a penész miatt."

  Szerintem elég egyértelműen írtad ezt Te is! Sőt mindeki ugyanazt érti alatta: a fából készített nyílászárókat tartja jelenleg a többség ócskának - veled együtt. Max. a szépségét értékelik.
  Asztalosként is ezt gondolod Te is. Szomorú. Az apám is ilyen tehetetlenül vette mindezt tudomásul. Kicsiként nem is tud kampányolni. Meg 76 évesen neki már ez mindegy is, hobbiként dolgozgat még. Egy többgenerációs asztalos dinasztiának áldozott le - mostanság legalábbis.

  A házba pedig nem az apám készítette nyílászárók vannak, már készen lett megvéve, nyilván jó Tüzépesek, lehetne jobb is, apunál ez nem is minőség. Sokat foglalkozott mesterem a felújításukkal, lecsiszoltuk, szigetelőcsíkokkal láttuk el, a kiválótól messze vannak, de a redőnyökkel rásegítve még ezekre se kell olyan nagyon panaszkodni, pedig több, mint 30 évesek. Kíváncsi vagyok a túlmisztifikált műanyagok meddig bírják majd!? Erről se szól a fáma, jobb is róla hallgatni.
  .. Lehet is bent hallgatni - egyik szomszéd arra panaszkodott, azóta a külvilágot sem hallja, akár elvihetik az egész állatállományt mióta műanyag ablakra cserélte a régi jó faablakokat.
  ... Mellesleg egy marhaistállóban igen jó meleg tud lenni..a régi parasztlegényeket oda küldték ki aludni...ez micsoda zöld megoldás lenne megint! (...:)...)

  Unokafivérem földhőnek fúrt le több helyen új házába, nagyapja mondta annyiba került mint maga a ház - és mindez ráadásul elektromos árammal üzemel.. Persze ha pénz van, minden megvalósítható.

  Egyik korábbi önkormányzati beruházásnál pedig - építés napló tanúsága szerint - a beépített tégla minőségével is sokat tudtak spórolni - a műszaki ellenőr hába írta bele, hogy ha már ez így történt milyen vakolási módot javasol a megfelelő hőszigetelés elérése érdekében - mire legközelebb mint megnézni, beírta gépi vakolás folyt, már majdnem készen is van, és mégsem úgy ahogyan javasolta. Aztán mibe kerül az épület fenntartása - kit érdekel? Valóban az a hőszigetelőértékű tégla került-e be az épületbe? Ki tudja? Nem is fogja megtudni soha senki! Még az energiatanúsítók sem! Csak a fenntartó fog panaszkodni a kiváló minősítésű ház üzemeltetési költségeire. Az már az ő baja lesz.”
 • 28. p79 2013. január 04. 10:31
  „26. allegro 2013.01.04. 09:35

  Ki írta, hogy ócska a fa? Olvasd már el mégegyszer a hozzászólásom, és próbáld meg értelmezni! Mellesleg én is asztalos vagyok.”
 • 27. czindi 2013. január 04. 09:48
  „23. kötekedő , te tényleg csak egy kötekedő vagy, szóra sem érdemes. A nyílászárókról: szinte naponta olvashatsz, - hallhatsz széngáztól meghalt emberekről. Tökéletesen zárt a nyílászárójuk...Lehet elgondolkodni, de én maradok a természetes anyagú, jól elkészített FA nyílászáróknál...És ha valaki meg akarja venni (komolyan) a házamat, méresse be magának! És ha rendes leszek (márpedig az vagyok!) akkor ennyivel kevesebbet fog fizetni érte. Ha meg mégsem veszi meg, az ne az én költségem legyen!”
 • 26. allegro 2013. január 04. 09:35
  „21. p79 2013.01.03. 20:24

  Neked mi az ócska fa nyílászáró?
  A Tüzép-en vett tömeggyártásból származó? Netán épp ez a precíz minőségellenőrzött No-ban? Vagy más nyagból készül? Hajszálpontosan illeszkedik?
  Nyugdíjas asztalos és üveges kisiparos apám hatalmas tapasztalatát és egyáltalán a szakmát nem kéne ennyire lebecsülni. S nem feltétlen miatta becsülöm meg a fát.

  Bp-i barátnőmék 2005-ben költöztek egy vadonatúj 90 lakásos HILD- DÍJAS társasházba a II. ker. frekventált helyén. Természetesen "korszerű és korszerűen beépített" műanyag nyílászárókkal. A konyhaasztálnál az ablak mellett ülök náluk rendszeresen, a karom lefagy az ablak felőli oldalon, csak úgy süt be a hideg!

  Nem mellesleg a műanyag is oxidálódik, szerintem igen hamar tönkremegy, deformálódik..

  Persze hallottam nemrég mestertől, hogy a szellőzést újabban a minden ablak felső részére szerelt keskeny lamellával oldaják meg, amelyen folyamatosan tud a levegő áramlani. Szuper!
  De egyáltalná mi értelme a fát lecserélni? És leócskázni ennyire? Az asztalos apám régen megbecsülésnek örvendő iparos volt, testvérével együtt, a XI.sz-ban már nem élne meg annyira leócsárolták a szakmát média és főleg marketing befolyással, mert a műanyaggyárosnak persze, hogy ez az érdeke, el is követtek mindent a néphülyítésért!!”
 • 25. DMagóg 2013. január 04. 08:38
  „23.kötekedő2013.01.03. 21:16: "Nem egyszerubb az eladonak elkeszitettnie egy bemerest ..."

  De, igen! Ha megéri, akkor önként -saját akaratából- megcsináltatja.
  Az érdeklődő vevő kérheti, ha nem kapja, odébbállhat!”
 • 24. p79 2013. január 03. 22:34
  „23. kötekedő 2013.01.03. 21:16

  Az a bizonyos "nagy kaki" nem az energiatanúsítvány alapján fog kiderülni. A legdurvább eset az volt, amikor majdnem megvettem egy olyan házat, amiről aztán kiderült: nem a talajmechanikai szakvéleménynek megfelelően volt alácölöpözve. Szerencsére egy építészmérnök ismerősöm magammal vittem, aki alaposan átnézte a házat és az összes dokumentációt. Kiderült, hogy ráadásul annak idején abban az utcában egy szemétkupacra épültek a házak, azért lett volna fontos a szakértő által javasolt brutális stabil alap elkészítése. Ha lett volna a háznak energiatanúsítványa (bármilyen besorolású), akkor is egy nagy rakás kakit sóztak volna rám.”
 • 23. kötekedő 2013. január 03. 21:16
  „20. czindi 2013.01.03. 19:59

  Szerintem Nalad elmentek otthontrol. Nem egyszerubb az eladonak elkeszitettnie egy bemerest es minden erdekloedonek bemutathatja, mint ha 5-6 lakasbol akarnek valasztani es mindre a sajat koltsegemen megcsinaltatni, ami aztan nem terul meg? Ellenben Te beepitheted a lakas araba azt a plusz koltseget. A gond az, hogy simlisek az emberek es nem szeretnek, ha kiderulne, hogy az a lakas egy nagy kaka, amit el szeretnenek adni.”
 • 22. p79 2013. január 03. 20:31
  „6. lukrecia 2013.01.03. 09:52

  Kár, hogy nem talákoztunk hamarabb, amikor olcsó telket kerestünk a város szélén! Azért elárulhatnád, hogy hol láttál Te 1 millióért telket. :-) Mert ennyiért inkább zárt kertet kapsz, arra meg 70-80 nm-es házat hivatalosan nem építhetsz. Mi 6,5 millióért vettünk egy összközműves telket, ami még viszonylag olcsónak számít. Ennél olcsóbban csak olyat kapsz, ami nem összközműves, vagy a "világ végén" van.”
 • 21. p79 2013. január 03. 20:24
  „19. allegro 2013.01.03. 19:29

  Németországban javarészt nem ócska fa nyílászárókat készítenek és építenek be a házakba, hanem profi kivitelűeket. És inkább az esztétikum miatt cserélik a műanyag nyílászárókat, nem pedig a penész miatt. Egy tökéletesen szigetelt fa nyílászáró Uw értéke (üveg+keret) akár 0,8 w/m2k is lehet! Magyarán: ha nem biztosított a megfelelő szellőzés, a fa nyílászárók mellett is ugyanúgy kialakulhat a penész.
  Ha nem szerkezeti problémák, hőhidak miatt alakul ki a penész, hanem a szellőztetés hiánya miatt, akkor mindez könnyen kiküszöbölhető egy kb. 10 ezer Ft-os passzív légbevezetővel.”
 • 20. czindi 2013. január 03. 19:59
  „Ez csak egy fölösleges pénzkidobás, mondhatnám újabb rablás. Csak a tanusítványt elkészítőknek jó. Miért én, az eladó fizessek ezért is? Aki venni akar, és komolyan érdekli a lakás, készíttesse el.
  Ha pl. ma készíti valaki, és x besorolást ad, jövőre "beburkolom" a falakat, megint készíttessek másikat?
  Ha én komolyan meg akarnék venni egy házat, és a bemutatott számlák alapján bizonytalan vagyok, majd végeztetek egy szakemberrel fölmérést. Sztem ez a normális!”
 • 19. allegro 2013. január 03. 19:29
  „Fa nyílászárókkal, konvektorokkal valószínű az egyik legrosszabb minősítést kapná.
  Csakhogy, hozzá lehet szokni ahhoz, hogy nem kell minden helyiségben fűteni! A mindenütt meleg lakásokból érkezőknek ez furcsa, de hamar meg lehet szokni, mondják!

  Na de az ilyen lakást /házat jól le is minősítenék. Mégis:

  Korábban egy barátnővel hasonlítottuk össze ki mit fogyaszt: felakkora ház, ahol központi fűtés van, műanyag ablakok, fogyaszt napi 20-22 m3 gázt, miközben én a konvektorral 6 - 7 m3/ nap és azért 2-3-4 konvektort használok, hatalmas fa nyílászárókkal. Nagyon nagy fagy esetén indítom el a többit is, van ahol csak azért, hogy a vízvezeték ne fagyjon el a házban. Ez nem normális?
  Ezért pedig a zöldkártya igencsak megróna bizonyára!
  Azonkívül nem fulladok be az oxigénhiánytól. Van fény a szobákban, sőt a nap is besüt (melegít is), nem úgy mint a most szokásos (divatos?) kicsi ablakoknál.

  BME pénzügyek előadáson kiszámoltuk: szigetelések csak marketingfogás, jobban eladható vele a ház. Csak az új építésű házaknál éri meg, régieknél nem hozza vissza az árát. Főleg ha télen fűteni, nyáron hűteni akarják akkor aztán végképp nem. Mire megtérülne, lehet leverni, le is máladozna a falról, és nagyfokú környezetterheléssel jár.

  MR1 adón nemrég téma volt: a "korszerű" új építésű lakások igen rövid ideig jelentenek boldogságot: amellett, hogy penészedik, allergiás lesz, megbetegszik, befullad sok ember. Le nem cserélném műanyagra a fát! Erre már a németek is rájöttek, igen, erőteljesen térnek vissza a fa nyílászárók!

  A Corvinuson arról is tanultam korábban, a falaknak, téglának magas a radioaktivitása, a radon felezési ideje mennyi is, 16? v 32 év? Ezért is fontos többek között szellőztetni.

  Igen, drága a cserépkályha is, aki ezzel fűt alig költ kevesebbet nálam. És ráadásul milyen szúrós, korom szaga van - lehet nem midenhol, de a ruhákat, mindent áthat..nem is érzi aki ebben él. (Bocsánat, de kikívánkozott.) Persze, iden jó hőtartó, meleg vizet is előállíthat srb. de alsó hangon is sok pénz, és amikorra lakhatóvá tettünk egy házat, akkor nagy valószínűséggel így is már hitelektől megbéklyózva..minthogy még bármire költsünk.

  S ha jól utánaszámolunk, az a legjobb megoldás amiben éppen vagyunk. Átalakítás, beruházás mindig drága, megtérülésre is egyáltalán csak akkor számolhatunk, ha egész életünkben ott fogunk lakni.”
 • 18. grafika88 2013. január 03. 14:44
  „Ez a zöldkártya--egy új adó !
  Mi az,hogy 10 évig érvényes?? Mert amit ma megállapít pl. hogy a házam " G " kategóriás, ez kb. közepes..10 év múlva , mert ugye nincs pénzem felujjítani közben ...annyit romlik, hogy már nincs is a skálán annyi betű !Tehát csak tök FELESLEGES..baromság !!!
  A mindenkori számlák !! az igen kimutatja ..mennyi az annyi !!!
  És akinek a sor végén van a minősítése ??? kötelezik, hogy ujjítsa fel ??? és kap 100% os állami támogatást ??? mert ugye így már érthető volna!
  DE gyanítom ilyen terv NINCS !!!”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fa, szén, faszén – tüzelővel demonstráltak a Miérthallgatók

A Miérthallgatók csoportja széngyűjtést szervezett az SZTE József Attila és Tanulmányi Központ épülete elé szerda délutánra. (képgaléria) Tovább olvasom