Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Nagyítóval keresik a kőműveseket

Csongrád megye - Kőművest, segédmunkást és vízvezeték-szerelőt keres hosszú ideje lapunk első oldalán keretes hirdetésben egy szegedi cég. Szakmunkáshiány van az építőiparban.
– Óriási a szakemberhiány az építőiparban, nem lehet jó szakmunkást találni, szinte minden épkézláb ember Nyugat-Európába megy dolgozni – mondta kérdésünkre válaszolva Varga Róbert, a szegedi Clean Star Complex Kft. ügyvezető igazgatója.

Kevés az utánpótlás

3 tanuló. Mindössze ennyi villanyszerelőt képeznek jelenleg a szegedi Baustudium Kft.-nél, ahol a megye szakmunkástanulóinak körülbelül a fele szerzi meg az ismereteket. Kőművesnek 56-an, gáz- és központifűtés-szerelőnek 45-en tanulnak.
– Az építőiparban is működik az „elszívás", és szinte az összes szakmát fel lehetne sorolni: nincs se villanyszerelő, se gépkezelő, se gipszkartonos. Arról is hallok, hogy Nyugat-Európában 500 eurós jutalékot adnak annak, aki kicsábít maga után még valakit. Mesélik, vannak olyan lakóparkok, amelyek felépítésén csak magyarok dolgoznak: szeretik őket, mert jó munkaerők. Mi idehaza sajnos nem tudunk versenyezni a német, az osztrák, a holland órabérekkel.

A Clean Star Complex Kft. egyik legfontosabb tevékenysége az építőipari generál kivitelezések, felújítási és befejező építési munkák vállalása – áll honlapjukon. Varga Róbert szerint a kft.-nek mintegy 400-500 alkalmazottja van, közülük 150-en az építőiparban dolgoznak. Elmondta: kapcsolatban állnak a munkaügyi központtal, ahonnan többször küldtek olyan szakmunkásokat, akik különböző átképzéseken szereztek szakmát, emiatt nem is váltak be.

Nem lehet jó szakmunkást találni. Fotó: Frank Yvette
Nem lehet jó szakmunkást találni. Fotó: Frank Yvette

Órabérek

Az egyik internetes portálon a külföldi munkák iránt érdeklődők azt kérdezték a már kint dolgozó társaiktól, milyenek az órabérek Németországban. Ács, kőműves, bádogos, villanyszerelő szakmákban 13–15 eurós bruttó órabérekről írtak. Forintra átszámítva a napi kereset elérheti a 37 ezer, a havi jövedelem a 740 ezer forintot. Természetesen bruttóban.
Megnéztük a munkaügyi központ honlapját: nem találtunk álláskeresőt, aki a felsorolt szakmákban szeretett volna elhelyezkedni. A kínálati oldalon pedig mindössze 4 kőművesállást soroltak fel.

Vér Sándor, a szegedi Baustudium Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: kőművesnek a három évfolyamon 56-an tanulnak, 45-en készülnek gáz- és központifűtés-szerelőnek, villanyszerelést viszont csak 3-an tanulnak. A Délép Ipari Parkban lévő cég gyakorlati képzéssel foglalkozik, a megye szakmunkástanulóinak körülbelül a fele náluk szerzi meg az alapvető ismereteket. – Aki itt végez, még messze nem szakember – fejtegette a vezető –, szükségük van a gyakorlatra, és csak megfelelő irányítással lehet kihozni belőlük a maximumot. Ehhez pedig nagyon sok időre van szükség.

Az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) 2014 nyarán publikált felmérése szerint a vállalkozások fele számolt be szakemberhiányról: ezt részben saját munkavállalóik továbbképzésével próbálták pótolni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

32,5 milliós bírságot szabott ki tavaly a fogyasztóvédelem

A bírságok megelőzése érdekében az idei fogyasztóvédelmi vizsgálati programmal ismerkedtek a… Tovább olvasom