Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Nagykoalíciós őzpörkölt Deszken

Deszk - Belga sörrel locsolt sertésragu, összefogásból készített pacal – tizenegyedszer rendeztek főzőversenyt polgármestereknek Deszken. Muflon is került a bográcsba.
– Végre látom a Jóskát dolgozni – humorizált egy helyi férfi szombaton Deszken, a polgármesterek immár hagyományos, tizenegyedik főzőversenyén, méltatva Simicz József igyekezetét: a település első embere maga kavarta, ízesítette a bográcsban rotyogó birkapörköltet. Több mint 30 főzőhelyen szorgoskodtak az önkormányzatok képviselői – Budapestről, Belgiumból, Franciaországból is érkeztek versenyzők.

Nem mindenki követte a deszki polgármester példáját – szatymazi kollégája, Kormányos László például „alvállalkozóval" dolgoztatott: Rácz László amatőr királyi szakács sürgölődött a nemzetiszínnel pántlikázott kenyerek, pálinkásflaskák közepette. Laci bácsi főzőtudományát legutóbb az angliai Rothwell hercege és hercegnője ismerte el, egy díszes oklevéllel.

Bodó Imre (balról) Ujhelyi Istvánt is megvendégelte. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Homályban maradt Bodó Imre tiszaszigeti polgármester pontos szerepe a gombás, galuskás őzpörkölt elkészítésében: az országgyűlési képviselő kötényben merte a bográcsból az ínycsiklandó étket, a zsűri összetevőket firtató kérdésére azonban azt felelte: „összehozlak titeket a szakáccsal". Nevét mindenesetre kiváló étekhez adta: a zsűri – Macskássy Izolda festőművész, Tóth Mihály mesterszakács, Gachályi Béla, a CSMRFK főkapitányi hivatalának vezetője, Szabó Jenő (MÉH Zrt.) és e sorok írója – arany minősítéssel díjazta a remekművet, amely végül nagykoalíciós őzpörkölt lett: Bodó Ujhelyi Istvánt, a parlament szocialista alelnökét is megvendégelte.

A legtöbb alkoholt felhasználó szakács képzeletbeli díját idén is a belga Ninove séfje kapta: kelbimbóval, sárgarépával készített sertésraguját bőszen locsolta trappista sörrel. A minőségi összetevőkre mindenhol gondot fordítottak: a nagymágocsiak muflonból főztek pörköltet, Matuszka Antal zákányszéki pacaljának titka, hogy „összefogás van benne", az algyői delegáció előrelátó vezetője, Piri József pedig zöldpaprikát is hozott a sült halhoz, „csak azt nem tudjuk, miért". Azt is megtudtuk: az idén is fejedelmire sikeredett algyői étek helyes írásmódja „sütt hal" – hiszen az aranyos panírban illatozó pontyról már csak múlt időben szabad beszélni.

Aranyak, különdíjak

Csak marhapörköltből 17-félét kóstolt a zsűri, mire meghozta döntését: a legjobbat Kovács Sándor, Csanádpalota polgármestere főzte. Különdíjat kapott a németországi Königstein szakácsa, Ács József. A legfinomabb birkapörköltet a királyhegyesi Horváth Lajos prezentálta, az öttömösi Bata Ferenc különdíjat nyert. Az egyéb kategóriában a tiszaszigeti őzpörkölt lett a nyerő, és külön elismerte a zsűri az algyői sült halat. A legjobb külföldi szakács a francia Donnery polgármestere, Célina Grataroli lett.

Olvasóink írták

 • 14. LukSzusz 2010. szeptember 07. 14:25
  „Pistikém,előkerültél,tán előzetesben voltál,vagy pörrel fenyegettél mindenkit aki nem köszönt előre?
  Reméljük soha nem látunk többé.”
 • 13. szilléri 2010. szeptember 07. 08:28
  „Négy évvel ez előtt Simicz még a Király Lacit el küldte a k. anyjába ha el mer indulni a választásokon. A Deszkiek helyébe adnék neki egy dísz polgári címet ( már amennyire polgár Józsi bá) és húzzon a francba. Végül is ha Sztálin lehet Judapest és Gömbös Orosháza dísz polgára nem mindegy ?”
 • 12. fles2 2010. szeptember 07. 08:15
  „ezt a seggnyalást :)”
 • 11. deszkás 2010. szeptember 06. 16:49
  „GEDEON! :)”
 • 10. gedeon 2010. szeptember 06. 16:06
  „Egy vadász először viszi el a feleségét vadászni. Elmagyarázza mit hogyan kell, hogy töltse meg a fegyvert, hogy célozzon, ha lelő valamit, siessen oda, nehogy valamelyik másik vadász magának akarja a zsákmányt. Különválnak, majd kis idő múlva lövést hall a felesége irányából. Elindul a hang irányába, majd meglátja a feleségét és egy másik vadászt egy tetem felett hangosan vitatkozni. Amikor közelebb ér, hallja, hogy a vadász ezt kiabálja:
  - Oké, asszonyom, oké, megegyeztünk, ez a maga őze. Csak annyit engedjen meg, hogy levegyem róla a nyergemet.”
 • 9. gróf 2010. szeptember 06. 11:34
  „5. hozzászólás deszki 2010.09.06. 11:06
  Igaz!”
 • 8. gróf 2010. szeptember 06. 11:33
  „6. hozzászólás deszkás 2010.09.06. 11:18

  Valamelyik nem hiteles...vagy az útálat vagy a jópofizás.
  Mindegy...egyik sem lesz a haverom sosem.”
 • 7. koszone 2010. szeptember 06. 11:30
  „deszki !

  Na ,így kellene gondolkodni,ajánlom mindenkinek olvasásra !”
 • 6. deszkás 2010. szeptember 06. 11:18
  „GRÓF! Nem igy látom. Attól még lehet jó haver (csak az én ismerőseim hozom) ellenfél és nem ellenség!”
 • 5. deszki 2010. szeptember 06. 11:06
  „Jellemző, hogy ez a rohadt megosztó politika mindenhova betüremkedik.
  Egy fergeteges péntek esti önszórakoztató műsorból, egy sporttal, főzéssel teletűzdelt szombat délelőttből, a deszki hatalmas kulturális élet előadásaiból, tüzijátékból álló délutánból mit fényképez le a DM? Két, nem is Deszki politikus beszélgetését !!! Hol vannak a Néptáncosok, a Dukátok, a Nagycsaládos csoportok ? Hol a népdalénekesek, a vetélkedőn részt vevők, a táncházban önfeledten bokázó fiatalok, vagy a sztárocskákra csápoló nagyik ??
  Hagyjuk már a politikusokat !!!

  Hát csak ennek van hírértéke!!!”
 • 4. gróf 2010. szeptember 06. 10:48
  „3. hozzászólás deszkás 2010.09.06. 10:29

  Na ez az!
  Ha a közgyűlésben mindig lehülyézek és bűncselekmények elkövetésével gyanúsítok valakit és minden javaslata ellen szavazok akkor én nem tudnék szóba állni vele máshol. Te nem így látod?
  Lehet én vagyok túl egyszerű ember ehhez...”
 • 3. deszkás 2010. szeptember 06. 10:29
  „Pedig jó buli volt és az ellenfeleknek miért KELL acsarkodni? Én is kóstoltam Bodó főztjét és képzeld (!) nem köptem bele!!”
 • 2. Kazikázmér 2010. szeptember 06. 10:08
  „Úgy mondják a húsos kondér körül nincs vita, csak amikor osztani kell!”
 • 1. gróf 2010. szeptember 06. 09:13
  „Jó a Bodós-Újhelyis kép...jellemző a mai politikára. Színpadon sárdobálás, durcáskodás, kivonulás, aztán a színfalak mögött mosollyá szelídül a vicsorgás!
  Ha meg vagyok győződve, hogy a másik tönkre tette az országot és az embereket, lop, csal, hazudik akkor én azzal az emberrel nem állok szóba, ha csak nem anyagi, szakmai féltékenységből dobálom a sarat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivágják az összes akácfát

A szegedi Gutenberg utca felújítása kapcsán elsősorban a helyi védettséget élvező japánakácfák sorsa kavart indulatokat. Tovább olvasom