Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Nagykorú öreg rockerek

Szeged - Öreg rocker nem vén rocker – fogalmazhatná meg Kelemen István, a PRT zenekar dobosa, aki szívén viseli az egykori szegedi együttesek sorsát. Teszi azért, hogy a műfaj mindig aktuális maradjon.
Tizennyolc esztendővel ezelőtt szervezték meg először Szegeden az öreg rockerek találkozóját. Meglehetősen nagyot szólt. Az újszegedi szabadtéri színpadon a 60-as évek városi zenekarai léptek fel. A Kristály, a Móra, a Fortuna, az Angyalok és a házigazda PRT (Pincebulik Részvénytársasága) bolondította meg zenéjével a mintegy másfél ezres közönséget. Az utóbbi együttes dobosa, Kelemen István volt az ötletgazda, aki azóta is fáradhatatlanul szervezi a zenés összejöveteleket.

– Az 1990-es évek elején az élő zene szinte teljesen kiszorult a szegedi rendezvényhelyekről, ahol átvette helyét a diszkó – magyarázta Kelemen István. – Nekünk maradtak a klubok. Persze remek bulikat lehet ott kerekíteni, de csak korlátozott számban fértek oda be a rockzene hívei. A helyzet ellen tenni akartunk, ezért szerveztük meg 1993-ban az első öregrocker-bulit. Mondhatni, idén lettünk nagykorúvá.

A PRT zenekar egy 1998-as felvételen. Berényi Apollo (tavaly nyáron hunyt el), Kelemen István, Kréter Károly és Varga Zsolt. Fotó: DM/DV
A PRT zenekar egy 1998-as felvételen. Berényi Apollo (tavaly nyáron hunyt el),
Kelemen István, Kréter Károly és Varga Zsolt. Fotó: DM/DV

Az eltelt közel két évtizedben számos szegedi zenekar jutott szóhoz az öreg rockeres rendezvényeken, például a Hatkéz, a Mák, a Fanti, a Dollár Boys, a Drink Panthers, az Útközband. A meghívott, úgynevezett sztárvendégek névsora is igen rangos: Brunner Győző (Metró), Somló Tamás (LGT), Ferenczi György (Herfli Davidson). És ne feledkezzünk meg a már elhunyt Boncz Gézáról, és Nádas György humoristáról sem.

A PRT zenekar billentyűse, énekese, Berényi Apollo tavaly nyáron hunyt el. Halála előtt két héttel készült el Az utolsó duett című CD anyaga, amelyet Kelemen Istvánnal közösen vettek fel. Kilenc dal található rajta, szegedi szerzők dalai.

Három évvel ezelőtt megalakították a Szegedi Rocker Egyesületet, amely igyekszik zenei anyagok kiadásában segédkezni, és szervezni az újabb bulikat is. Kelemen István elmondta dédelgetett tervét: – Egy „rockúttörőtablót" szeretnék elkészíttetni, amely az egykori szegedi zenekaroknak állítana emléket. Az még bizonytalan, hogy milyen lesz pontosan, és hol állítjuk ki, egy a biztos: lesz.

Olvasóink írták

 • 10. zmiko 2011. március 04. 15:37
  „És hol lehet megvásárolni Az utolsó duett CD-t?”
 • 9. Jozsoci 2011. március 04. 15:35
  „Miért nem lehet tudni ezekről a bulikról előre, /de még utólag sem,T. DM!/?”
 • 8. Esovaro 2011. március 02. 15:09
  „3 eve ott voltam az Oreg Rockerek talalkozojan,jo volt talalkozni a regi haverokkal, tobben kulfoldrol jottunk haza erre a bulira. Volt aki egyenesen Hawaii-rol
  "Mert csak egyszer el az ember"”
 • 7. deszkás 2011. március 02. 14:31
  „LES! A jó öreg Spencer Devis Group. Benne az utánozhatatlan Hammond orgonával.”
 • 6. queenmargareth 2011. március 02. 12:33
  „"Amíg a Föld kerek, mindig lesznek ROCKEREK!
  ÍGY legyen.
  nagyon értelmes, szívet melengető cikk”
 • 5. sadap12 2011. március 02. 12:17
  „Villon-ballada....”
 • 4. busch 2011. március 02. 11:36
  „Végre egy szinvonalas cikk...igaz a mi idönkben a szinvonal is más volt,csak az a szomorú,hogy egyetlen nap sem jön vissza,hogy újra élhessük.”
 • 3. _Les 2011. március 02. 11:33
  „Kiviszem a lovam!”
 • 2. deszkás 2011. március 02. 11:27
  „Ezeket az élményeket egy mai fiatal nem hiszi el. Könyvem is van róla igaz vékonyka de Szegedi. Jó a cikk gratulálok hozzá. Egy öreg rocker.”
 • 1. szatyi 2011. március 02. 11:18
  „Köszönet a cikkért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rangos díjat nyert a szegedi Hedz Kft.

Európa egyik legrangosabb infokommunikációs díját, a European Seal of e-Excellence arany plakettjét nyerte a szegedi Hedz Magyarország Kft. Tovább olvasom