Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Nagylaki románbusz-ügy: 130 ezer forint a lazaságért

Szeged, Nagylak – 130 ezer forint pénzbüntetésre ítélt a bíróság egy nagylaki rendőrt, mert nem ellenőrzött le elég alaposan egy Londonba tartó román autóbuszt. E jármű utasai vádolták korrupcióval a magyar útlevélkezelőket egy brit lapban. Azt a vádat a kamerafelvétel nem igazolta, mást viszont megmutatott.
A brit Mail On Sunday című újság idén január 4-én közölt riportjában azt állították a Bukarestből Londonba tartó busz utasai, hogy a magyar határon kenőpénzt fizetnek, így gyorsabban átengedik őket. Az ügyben vizsgálatot indított a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya is. Megnézték az ipari kamera felvételeit, és ezeken nem látszott, hogy a magyar útlevélkezelő átvenne bármit a busz utasaitól. Kihallgatták tanúként a sofőröket, akik tagadták, hogy fizettek volna az átlépéskor. A hivatali vesztegetés gyanúja miatt indított vizsgálatot így megszüntették – új eljárás indult viszont „szolgálatban kötelességszegés" miatt, és vádat is emeltek a magyar útlevélkezelő, Zs. M. rendőr főtörzsőrmester ellen.

A tárgyalást csütörtökön tartotta a Szegedi Törvényszék. A bíróság megállapította, hogy a főtörzsőrmester aznap reggel 7-től este 7-ig volt szolgálatban, a román busz 9.33-kor érkezett az átkelőhely belépő személyforgalmi sávjához. Az útlevélkezelő 9.41-kor kezdte az utasok személyi ellenőrzését, 9.44-kor fejezte be. Ezután viszont nem járta körül a buszt, nem nézte meg alaposan, és a csomagtérajtókat sem nyitotta ki. Ezzel pedig a törvényszék szerint „megsértette a szolgálatának ellátására vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket".

Zs. M. a tárgyaláson beismerő vallomást tett. A Szegedi Törvényszék 130 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a történtek miatt. Ő is, az ügyész is tudomásul vette a határozatot, így öt hónappal az eset után jogerős ítélettel zárult a világsajtót is megjárt ügy.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A humor-díler Kiss Ádám lett az év embere

Nem tudjuk, hogy stand up előadásaiért, versmondásáért vagy utazós sorozatáért, de Kiss Ádám lett az… Tovább olvasom