Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Nagymagyar - a szentesi fiatalok szemszögéből

Szeged, Szentes – Bátran reflektál a mai magyar színházi-művészeti életre A legnagyobb magyar című darab, amelyet a szentesi Horváth Mihály gimnázium drámai tagozatosai készítettek a THEALTER Fesztiválra. Szerda délután újra előadják.
A legnagyobb magyar – ezt a címet kapták a szentesi Horváth Mihály gimnázium drámai tagozatos diákjai, hogy hozzanak létre egy előadást a THEALTER Fesztiválra. Mindössze két és fél napjuk volt rá, de megvalósították, és a keddi előadás sikere is mutatja, meglehetősen jól.

– Csináltunk egy szüzsét, azt hoztuk el a diákjainknak, akikkel azután közösen dolgoztunk – mesélt a produkció keletkezéséről Matos Ibolya, a gimnázium tanára, aki kollégájával, Pádár Zsolttal rendezte A legnagyobb magyart. – Jelenetekre bontottuk, improvizáltunk rá és szöveget gyártottunk közösen – mondta a tanárnő. Sok olyan emberrel beszélt, akik azt mondták, könnyesre nevették magukat a darabot látva, ugyanakkor torokszorító is volt.

Nagymagyar - a szentesi fiatalok szemszögéből. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A történet szerint a Széchenyi István Nemzeti Színiakadémia pályázatot hirdet: megalakul a Magyar Nemzeti Válogatott Színész Gárda, amelyhez pályakezdő színészek csatlakozhatnak. A gárda feladata a köz szolgálata lesz, színművészeti tevékenységükkel a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozása és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzése és fejlesztése. A jelentkezők önéletrajzait az erre a feladatra alapított Magyar Nemzeti Színiakadémiai Grémium bírálja el első körben. A grémium később meghallgatást tart, amelyen a jelöltek bizonyíthatják a meghirdetett feladathoz való felkészültségüket.

Rengeteg utalást láthat a közönség a mai színházi viszonyokra, a mutyizásra, a sógor-koma-jóbarát kiválasztására. A létra magasán álló nagy magyar miniszterelnök dönt minden fontos kérdésben. – Félünk, mert ez eléggé durván politikai darab – jegyezte meg a keddi előadás után Poszler András, az egyik szereplő.

– Általában a már végzett drámaisok közül jön össze a csapat, az idén két kivétellel a most végzett osztály vagyunk – tudtuk meg Bali V. Gergőtől. Mészáros Ágoston úgy látja, az előadás groteszk helyzetre épül, a groteszknek pedig az egyik fő eleme a humor. Szerinte A legnagyobb magyar a sikerét és az elgondolkodtató mivoltát a humornak köszönheti.

Nagymagyar - a szentesi fiatalok szemszögéből. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Az eleje és a vége egy keret, amelyben a gyerekek megvallják, hogy mennyire szeretik a hazájukat, a magyarságukat. A keret kontrasztban van a középső résszel, amelyben nem mi űzünk gúnyt a mai helyzetből, hanem az gúnyolja ki az őszinte magyarságot, ami ma Magyarországon történik – vélekedett Matos Ibolya. Azt mondta, sokan köszönik, hogy ilyen bátran meg tudták ezt mutatni.

A szentesi diákok és tanárnőjük tapasztalata az, hogy az emberek 98 százaléka érti, mit akarnak mondani, de előfordul egy-két extrém eset, néha megzavarják a produkciót. Ahogyan kedden is: volt olyan járókelő a Széchenyi téren, aki odament az egyik szereplőhöz kérdezősködni, mások kerékpárral hajtottak át az előadók és a publikum között.
Az idei THEALTER Fesztiválon utoljára ma 17 órától tekinthető meg A legnagyobb magyar a Széchenyi téren.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három méteren belül lebuktak a vastolvajok

Kiskocsin tolták a lopott árut – tetten érték őket a szegedi rendőrök. Tovább olvasom