Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 34°C Még több cikk.

Nagyon fáj az idei első gázszámla

Csongrád megye - Sokan kaptak a szívükhöz, amikor áttanulmányozták idei első gázszámlájukat. Hiába tudtunk a 4,2 százalékos energiaár-emelésről, más hallani róla, és más szembesülni a fizetendő összeggel.
Gázáremelés

Arra a kérdésre, milyen mértékű volt a drágulás a földgáznál, a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.-től a következő tájékoztatást kaptuk: az egyetemes szolgáltatásban ellátott, 20 m3/h alatti teljesítményű lakossági és nem lakossági fogyasztók gázdíja a 83/2011 (XII 29.) NFM-rendelet alapján 2012. január 1-jétől az I. árkategóriában 3,009 Ft/MJ-ra, a II. árkategóriában 3,376 Ft/MJ-ra változott, amely 4,2 százalékos változást jelent a gázdíj tekintetében (az áfaváltozással együtt).

2012. január elsejével 4,2 százalékkal drágult a távhő, a földgáz és a villamos energia. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az áremelkedést az indokolt költségek növekedése okozta, valamint az áfakulcs felemelése 25-ről 27 százalékra.

Hogyan tükrözi a változásokat a gázszámlánk? Mint ismert, nem könnyű gázszámlát olvasni, de aki nekifekszik, az megérti a logikáját. A kapott elszámolás tartalmazza az elfogyasztott köbméterek számát is, mivel feltünteti a legutolsó és az azt megelőző mérőóraállást: a kettő különbözete az elégetett gázmennyiség. A köbméterek számát még felszorozzák az úgynevezett térfogat-korrekciós tényezővel, ezért további mintegy 2 köbméterrel növekszik a fogyasztásunk.

Könnyű dolgunk lenne, ha az elfogyasztott köbméterek számát csak úgy fel kéne szorozni egy köbméter egységárával – de ilyen mértékegység nem szerepel a számlán. Ez az örök ellentmondás: hiába mutat a mérőnk köbmétert, a szolgáltató az elfogyasztott hőmennyiség alapján rója ki a díjat. Így az elszámolás sem tartalmazhat mást, mint hogy mennyi MJ-ban kifejezhető hőmennyiséget használtunk el, annak mennyi az egységára, és így mennyi a fizetnivaló.

Nagyobb képért kattintson a képre!
Nagyobb képért kattintson a képre!

Napi rekordok

Rekordmértékű, napi 75 millió köbméteres gázfogyasztást jelzett kedden a gázhálózatot irányító FGSZ Földgázszállító Zrt. Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. szolgáltatási területén közel
4 millió köbméterrel emelkedett meg az elosztásra átvett napi földgázmennyiség a decemberi közel 7–7,5 millió köbméterhez képest: ez 50 százalékos növekedés. Február elejétől naponta további 1 millió köbméteres a növekedés.

A többi azonban már a mi dolgunk: elosztjuk szépen a számsor végén álló áfás összeget a köbméterek számával, és megtudjuk, hogy most
1 köbméter gáz a tavaly decemberi 127–128 forint helyett 133–134 forintba kerül. Ez valóban 4,2 százalékos drágulás. A szám a havi alapdíjat is tartalmazza, amely a magasabb áfa miatt az eddigi 1000 forint helyett 1026 forint – és még az úgynevezett biztonsági készletezési díjat is.

De ha valaki úgy érzi, hogy ennél is jobban emelkedett a gázdíja, annak eláruljuk: átlépte az 1200 köbméteres kedvezményhatárt és az ennek megfelelő hőmennyiségértéket. Afölött ugyanis ugrásszerű a drágulás: 1 köbméter már 148 forintba kerül. Az ügyfélszolgálaton érdeklődtünk, és megtudtuk: MJ-ban határozzák meg a havi kedvezménylimitet, amelyet téli hónapban könnyű átugrani. Ha év végén kiderül, hogy az éves határt összességében mégsem léptük át, visszakapjuk a pénzünket.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. Vyk 2012. február 09. 21:50
  „Nekem nem fog! Egyenlő felosztást kértem egész évre.”
 • 70. Koszta 2012. február 09. 19:55
  „"Nagyon fáj az idei első gázszámla"
  A második még jobban fog...”
 • 69. Léni 2012. február 09. 15:05
  „Budai most kiket fog feljelenteni? Gyurcsányt, Bajnait vagy mindkettőt?”
 • 68. ibibi 2012. február 09. 09:09
  „Aki gázzal fűt annak télen mindenről le kell mondania , az étkezést is vissza kell fogni , szórakozás kultúra , vásárlás szóba sem jöhet , majd ha jön a nyár akkor mindent pótolható.”
 • 67. joy 2012. február 09. 07:40
  „Általnydíjas vagyok.
  Valóban hiba, hogy a számlán nem szerepel sem az elszámolt mennyiség, sem annak fűtőértéke, csupán az összes elszámolt hőmennyiség, ezért a fogyasztó nem tudja, valójában miért fizet.”
 • 66. Admin07 2012. február 09. 07:25
  „Már megint az átkozott Gyurcsány gázárat emelt :)”
 • 65. baloghiren 2012. február 09. 04:24
  „nekem az fáj hogy ez idén már a második :P”
 • 64. THK 2012. február 08. 23:06
  „61,
  dehát így is ez a helyzet...

  persze, fűtőérték szerint, a SZOLGÁLTATÓK SZÁMÁRA egységes az ár - de az a fogyasztónak lényegtelen: mindenki (ill. aki tud, mert sokan elrettennek) a számlák alapján kalkulál egy m3 szorzót magának, abból számolja előre, kb. mennyit fog fizetni - és ebben nem egységes az ország most sem

  fölöslegesen bonyolított a számla, elég lenne egy olyan sor az elején, h "Ön számára ebben az időszakban 1 m3 gáz 134 Ft volt" és kész, abból mindenki értene...
  (legföljebb kisebb betűmérettel részletezve, hogyan jön ez ki, és mindenki boldog lenne)”
 • 63. uto-pista 2012. február 08. 21:15
  „http://magyarorszagon.hu/hirek/2012-01/vallalkozas/csokkentettek-az-oroszok-a-gaz-arat-tobb-europai-vasarlo-szamara-3/hir”
 • 62. jozko 2012. február 08. 20:58
  „#58 :

  Mérhetnél otthon akár fűtőértéket is - csak a hitelesített készülék adatait fogadnák el /Isten őrizz, hogy kötelezővé tegyék, fizethetnénk a + mérőkészülékért és a rendszeres hitelesítésért.../
  Meg aztán: hiába hitelesek pl. a lakások "mellékvízmérői" / a lakástulajdonosok költségére/ - a Vízmű a ház fő vízmérőjének állását számlázza ki -a lakók pedig osszák szét közös költség formájában!

  Egyébként a "lakások felé elküldött" földgáz fűtőértékének mérése a Gázműveknél lehet teljesen objektív és hiteles - a gond az -ami szemmel is látható néha -, hogy a fogyasztókig vezető csővezetékben a hőmérséklet különbség és nyomásváltozás miatt pl. folyékony halmazállapotúvá válhatnak, vagy a nagyobb fajsúlyuk miatt a rendszer "mély pontjain" maradhatnak gázkomponensek, amelyek a földgáz elegy fűtőértékét csökkenthetik...a felhasználók gázórái
  pedig a rajtuk ténylegesen áthaladó, esetleg ilyen módon "felhígult" gáz térfogatát mérik.

  Ki van ez találva - a szolgáltató rosszabbul nem járhat - sőt, a folyékony halmazállapotban visszamaradó "olajgázt" ,
  a butánt jó pénzért eladhatja vagy felhasználhatja.

  Természetesen a csalás legkisebb szándéka nélkül-hiszen ez nem más, mint technológia gond számára.
  Egyszóval: agyalhatunk, de fizetnünk kell a kiszámlázott összeget.”
 • 61. szunyi 2012. február 08. 20:38
  „59. THK

  Akkor viszont nincs egységes gázár az országba, mert helyileg változik rendesen attól függöen, hogy éppen melyik helyi kútból látják el ill., mennyi és milyen import gázzal keverik.(28-34 mJ/m3)
  Mi is van a gázárral pl sajágóröcsögei (28) vagy sajágorecsegei(34) gázból. 20% az eltérés!”
 • 60. szentmiki 2012. február 08. 19:40
  „nem látjátok az összefüggést ? Szibériai hideg, meg a gáz is....ruszki testvéreink drága ajándéka mindkettő...”
 • 59. THK 2012. február 08. 19:11
  „58,
  ez rendben, de annyira keveset ingadozik, h valóban sokkal jobb lenne egyszerűen m3-árat megszabni - hiszen eleve annak mérésén alapul a számlázás, ahol is van, akinél több hónap is eltelik két leolvasás között, így pláne nincs értelme dátum szerinti korrekciós tényezőkkel bonyolítani...
  (ha egy nagyon fejlett rendszerben a gázórák naponta maguk küldenének be jelentéseket, akkor esetleg igen)”
 • 58. Monthechristo 2012. február 08. 18:40
  „A fűtőérték az a hőmennyiség amely normál állapotú gáz egységnyi mennyiségének levegő(..vagy oxigén..)jelenlétében történő tökéletes elégetésekor felszabadul...A gázok égéshőjét,és fűtőértékét kj/m3..vagyMJ/m3(normál köbméter..)egységben fejezik ki..A földgáz égéshőjének és fűtőértékének meghatározása folyamatos áramlású,égéstermék-víz tipusú hőcserélőn történik..::))Tehát nem otthon::))..Csakis "népszerű tudományos szinten"::)))”
 • 57. kontrapista 2012. február 08. 18:34
  „A mérőóra helye is meghatározó a fogyasztásmérés esetében : a szabadban lévő fogyasztásmérők alacsony hőmérsékleteknél kevesebbet mérnek, mint a lépcsőházakban szereltek. A szolgáltató hőkorrekciós-tényezőt alkalmaz az elszámolásnál, de sajnos egységesen.( a hőkorrekciós-tényező megnevezés szabad fordítás idegen nyelvből, sajnos , a magyar kifejezést nem ismerem )”
 • 56. GAgyi 2012. február 08. 18:00
  „Hát igen, nálunk is 54%-al megemelkedett a fogyasztás. Ez a hideg...
  Azt azért nem értem, hogy a számlában mia f.szért nem számolják vissza m3-re...Kit érdekel a MJ, mikor az óra is m3 mér. Írják abba és úgy korrigálják.”
 • 55. jozko 2012. február 08. 16:35
  „A földgáz nem homogén : gázok elegye.
  A fűtőérték csökkenés nem feltétlenül "hígítással" érhető el - ami technikailag nehezen lenne kivitelezhető és a szolgáltató számára gazdaságos -hanem teszem azt az egyik komponens arányának csökkenésével.

  Már a" kútból" is eltérő összetételű földgáz jöhet -ami a szabványon belüli határértékek között még értékesíthető -
  a kúttól a fogyasztóig pedig hosszú az út a csővezetékeken, kompresszorállomásokon, tartályokon, nyomásszabályozókon keresztül.
  A gázelegy egyes komponensei a változó hőmérsékleten, nyomáson esetleg eltérő módon "viselkednek"-
  és a fogyasztóhoz nem feltétlenül olyan összetétel kerül, mint ami pl. az utolsó kompresszorállomás előtt volt.
  /például a szaglással történő veszély érzékelés érdekében "büdösítik"/
  A kérdés az, hol is mérik a számlán szereplő fűtőértéket?

  A szándékos fogyasztómegkárosítást csak bizonyítékok birtokában lehet állítani - így én nem is mondtam ilyet, csak bizonyos technikai problémákra hívtam fel a figyelmet.
  Csakis "népszerű tudományos" szinten!”
 • 54. keletaru 2012. február 08. 16:32
  „4 tojás = 20 perc alatt tud megsülni . Sütő 2,5 óra . Pedig a tűzhely frankó , frankó a fütőérték . Ez a frankó .......”
 • 53. maci53 2012. február 08. 16:21
  „GDF SUEZ,ősi magyar cég ez is,minden befolyt forint itt marad a hazában,az alpdíjat is felnyomták amiért semmit sem tesznek,csak eltartják a méregdrága terepjáróikat..olyan mint az EDF DEMASZ,abban legalább megmaradt Délmagyarország.Így jártunk,dagasztjuk a kinti urak zsebét,mi meg lassan megfagyunk”
 • 52. Bözse37 2012. február 08. 16:08
  „baloghiren nem mindenki fűthet fával és szénnel pl. a panell házakban nem rakhatnak tűzet pl. szoba közepére, vannak olyan emberek akik csak gázzal vagy távfűtéssel tudják megoldani a lakásuk fűtését. Sőt vagyunk nem páran akik a gáztermelésből, földolgozásból és kereskedelemből élünk. Elhiheted engem is szíven üt a több tízezer forintos gázszámla de 12 órás váltott műszak mellett nem tudok fával fűteni, hogy mikor nem vagyunk otthon ne hüljön ki ház.”
71 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenhol késnek a járatok

Az időjárás miatt a Tisza Volán Zrt., az SZKT és a MÁV Zrt. járatai is késésekkel közlekedtek az elmúlt napokban. Tovább olvasom