Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 20°C | 33°C Még több cikk.

Nagyon gáz a számla

Szeged - A gázszolgáltató rendszertelen elszámolását okolják az általunk megkérdezett szakemberek azért, hogy az újszegedi toronyház után most a Tápai utcai fecskeház lakói is kiakadtak a fűtéselszámoláson.
A Temesvári körúti toronyház után csütörtökön a Tápai utca 5. szám alatti fecskeház lakóinak tartott lakossági fórumot a kezelő IKV Zrt. a problémás gázszámlák miatt. A felsővárosi panelházban is ugyanaz a gázszolgáltatás módja, mint Újszegeden, és a lakók problémája is ugyanaz. Az önkormányzattal közbeszerzési eljárás után 2010-ben a Fővárosi Gázművek Zrt. kötött szerződést a gázszolgáltatásra. A társaság havonta számláz az IKV-nak, ezt a cég kifizeti, vagyis megelőlegezi a pénzt a bérlői helyett. A kapott összfogyasztást az Ista Kft. osztja fel a költségmegosztókról leolvasott adatok alapján, és a számlát az IKV küldi ki a lakóknak. Ráadásul ezekre a házakra a rezsicsökkentés nem vonatkozik, mert nagyfogyasztónak számítanak.

Vadító rezsiszámlák  a Tápai utcai  fecskeházban. Fotó: DM/DV
Vadító rezsiszámlák a Tápai utcai fecskeházban. Fotó: DM/DV

Nem fizetnek

A Temesvári körúti toronyház 120, egyenként 41 négyzetméteres szociális bérlakásában is óriási fűtésszámlákat kaptak a lakók. A lakossági fórum alapján a múlt pénteki közgyűlés megszavazta nekik a kamatmentes részletfizetési lehetőséget, de azt nem, hogy a város kifizeti helyettük a számlát. A jelenlévő lakók azt mondták, nem fizetnek. Jelenleg a leolvasó cég vizsgálatára várnak.

– Ez több a soknál. Ez a 41 garzon azért van, hogy spórolni tudjunk egy saját lakásra. Emiatt kemények a feltételek a bentlakó 35 éven aluliaknak. De ezt a rezsit már képtelenség kifizetni! Nem értjük, miért azt ütik, akit a leginkább támogatni kellene. Ez a gázszámla nagyon gáz – háborgott a ház előtt egy neve mellőzését kérő fiatal nő. 27 és 41 négyzetméter közöttiek a lakásaik, 6 évig maradhatnak, de közben a lakástakarékban kötelesek gyűjteni a pénzt a saját otthonra. A házaspár előbb 19 ezret fizetett havonta a meleg vízért és a fűtésért, aztán kérték, hogy vegyék visszább a szolgáltatást, akkor 15 ezerre csökkent a számla, most viszont 27 ezerre ugrott, és 140 ezret kell pluszban befizetniük. Annyi a rezsijük, mint egy háromszor ekkora családi házé. És nem is ők jártak legrosszabbul. Van, akinek 260 ezret kell befizetni. A lakók azt mondják, többen azért költöztek ki, mert nem bírtak a horrorisztikus rezsivel. Egy másik fiatal pár eddig 7-8 ezres havidíjat fizetett, mostantól 12 ezret fog, és 60 ezret kell még befizetniük. A lakáskasszával együtt 65 ezer forint lesz a havi rezsijük. Ők is fontolgatják a kiköltözést, mert szerintük albérletben jobban boldogulnának. Azt is panaszolták, hogy a tavalyi számlát egy év csúszással kapták meg. Akkor is volt fizetnivalójuk, kaptak rá kedvezményes kamatozású részletfizetési lehetőséget, de az IKV még az elbírálás pár száz forintos ügyvédi költségét is kiszámlázta nekik. Az ügyintézés több hónapig elhúzódott.

– Felajánlottuk a 18 havi kamatmentes részletfizetést ennek a háznak is – mondta el Nagy Ferenc, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: azoknál a kezelésükben lévő épületeknél, ahol probléma volt az elszámolással, folyik a vizsgálat. Keresik a lehetőséget, hogy kizárják a hibákat, emiatt is késtek a számlák kiküldésével. Kijelentette, az IKV a házak kezelője, és semmilyen ráhatása nincs a szolgáltató által megállapított költségekre, sem pedig a költségek lakók közti felosztására.
A gázszolgáltató és a leolvasó cég is úgy nyilatkozott, hogy helytálló adatokat továbbított. A cégvezető megjegyezte: egyeztet a törvényváltoztatásról, hogy az ilyen lakóházak ne számítsanak nagyfogyasztónak. A 2012–2013-as elszámolás egyébként a 2012 őszén felszerelt egyik legkorszerűbb fűtési költségmegosztó adatai alapján készült, és a melegvíz-órákat is 2012 őszén cserélték le távleolvasásúra.

Az okokról

Két névtelenséget kérő szakembert kérdeztünk meg, mi lehet az oka, hogy korábban ilyen általános felháborodást gázszámla nem váltott ki. Azt mondták, ugyanez a gázszolgáltató–leolvasó cég–IKV felállás működik évtizedek óta, adódott egyéni gond korábban is. A mostani egyetemes felzúdulást arra vezették vissza, hogy a gázszolgáltató rendszertelenül (hol 11, hol pedig 14 hónapra) számol el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erzsébet-siker

A harmadik évébe lépett Erzsébet-program pályázatainak száma az első évhez képest megkétszereződött – mondta csütörtökön Szegeden Nagy Anna, a program szóvivője. Tovább olvasom