Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Nagyon magas a parlagfű-koncentráció

Szeged - Továbbra is sötétbordó parlagfűriasztás érvényes az országban, az allergén gyom csúcsvirágzásánál tart. Megyénkben a legfertőzöttebb most is a Homokhátság és Csongrád környéke.
Idén lassabban indult a parlagfűszezon, most annál inkább tombol az ország egész területén. A tisztiorvosi szolgálat hatfokozatú skáláján továbbra is a negyedik fokozatú sötétbordó riasztás érvényes. Szeged körzetében az aerobiológiai hálózat adatai szerint az allergén parlagfű virágporának koncentrációja nagyon magas a levegőben. A csalán- és pázsitfűfélék pollenje közepes szintet ért el a napokban – derül ki az ÁNTSZ Országos Környezet-egészségügyi Intézetének legfrissebb adatsorából.

Parlagfű miatt a hatósági eljárások száma a tavalyihoz hasonló a megyében. A szegedi polgármesteri hivatal 96 lakossági bejelentést vizsgált az elmúlt két hónapban, amióta bírságolják a gyomos területek gazdáit. Ácsné Gunda Judit, az általános igazgatási iroda vezetője elmondta: 35 ügyet továbbítottak a megyei kormányhivatal vásárhelyi növény- és talajvédelmi igazgatóságához, mert külterületet érintett. 29 eljárást megszüntettek, azokról a tulajdonos kiirtotta a gyomot. 32 ügyben folytatnak eljárást, eddig 3 esetben továbbították a jegyzőkönyvet Vásárhelyre, ahol a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki.

– A megyében 200 parlagfűügy indult eddig, és ez a szám várhatóan egyre nő, mert most indul a parlagfű csúcsvirágzása – tudtuk meg Hódi Lászlótól, a növény- és talajvédelmi igazgatóság vezetőjétől. Közérdekű védekezést 180 esetben rendelt el a hatóság, elsősorban tarlók és parlagterületek szennyezettek. Vannak a tulajdonosok között magánszemélyek, de előfordul önkormányzati és állami ingatlan is. Zömmel a Homokhátságon és Csongrád térségében találnak fertőzött földeket. A bírságok minimuma 15 ezer forint, maximuma 5 millió lehet. Az eddigi legmagasabb büntetés 100 ezer forint körüli, a határozatok még nem jogerősek. A bírság összegét a fertőzés mértéke és a terület nagysága is befolyásolja. Az igazgató kiemelte, hamarosan elkezdődik a légi felderítés is, vagyis központi beszerzés nyomán 4 helikopter ellenőriz majd 4-4 megyét. Megyénkből 26 település környékét nézik át a növény- és talajvédelmi szolgálat felügyelői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első hét a jövő tantermeiben - galériával

Alig győzi sorolni a tanár, a diák, a szülő, hogy mi mindennek örül Algyő vadiúj, a 21. század legmodernebb eszközeivel felszerelt iskolájában. Tovább olvasom