Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Nagyon várják Cartanót a mezőhegyesi kancák

Mezőhegyes - Egy-két héten belül megérkezik Hollandiából Mezőhegyesre Cartano, a kiváló vérvonalból származó fedezőmén. A csődörtől sok, hasonló tulajdonsággal rendelkező utódot remélnek a mezőhegyesiek. A dél-békési városban királyi dolguk van a lovaknak, szó szerint is.
Idén lesz 230 éve, hogy 1784 decemberében Csekonics József tervei alapján II. József elrendelte egy magyarországi törzsménes alapítását, amelynek helyszínéül az akkor Csanád megyéhez tartozó Mezőhegyest jelölte ki. Azóta Mezőhegyes neve és a lótenyésztés elválaszthatatlan egymástól.

A Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.-nek több mint háromszáz lova van. A legnagyobb létszámot természetesen a város nevéhez fűződő nóniusz adja, majd a sort a magyar sportlovak követik. Néhány éve pedig ismét tenyésztenek ügető lovakat is – tudtuk meg Pap Istvántól, a Ménes Kft. ügyvezetőjétől.

– Hogy a tenyésztésünk minél jobb eredményeket érjen el, 2011-ben néztünk szét először a holland lópiacon, amely tenyésztés szempontjából vezetőnek számít. De hiába rendelkezett Mezőhegyes több mint két évszázados lótenyésztési múlttal, azon a helyen, akkor ez nem jelentett semmit. S talán inkább a szerencsének köszönhettük, hogy a világ akkori legjobb ugrólovának, az azóta elpusztult Hicktseatnek az apját, Hamletet hozhattuk el – sorolta Pap István.


Mezőhegyesen több fedezőmén is felel a ménes szaporításáért. Egyikük a 2002-es születésű fekete westfáliai mén, Rittmeister, mellette gondozója, Máté Ferenc. Fotó: Kovács Erika
Mezőhegyesen több fedezőmén is felel a ménes szaporításáért. Egyikük a 2002-es születésű fekete westfáliai mén, Rittmeister, mellette gondozója, Máté Ferenc. Fotó: Kovács Erika

Hamletnek Mezőhegyesen mintegy 30 ivadéka született, országosan pedig 70-80-ra tehető az utódok száma. A csikók jövő tavasszal lesznek háromévesek. A mezőhegyesiek akkor kapnak majd képet a belső tulajdonságaikról, vagyis hogy versenyzésben, illetve tenyésztésben mire számíthatnak velük kapcsolatban. A küllemi jegyek nem voltak kétségesek. A laikusok számára is egyértelmű, hogy gyönyörű lovakká cseperedtek a Hamlet-féle kiscsikók.

 Új gazdához került a Ménes Kft

A Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.-nek 2004 óta már hat „tulajdonosi joggyakorlója" volt. Az utóbbi években a Magyar Fejlesztési Bankhoz tartoztak. Ebben az időszakban jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Korszerű lovaspályát építettek, jártatógépet vásároltak, újraindították az ügetőló-tenyésztést, fedezőméneket béreltek Hollandiából. Átvették a Hotel Nonius üzemeltetését is. Január elsejétől új „gazdájuk" a Vidékfejlesztési Minisztérium lett.

Pap István azt is elmondta, 2012-ben már bizalommal fogadták Mezőhegyest a holland tenyésztők. Hamlet, az akkor 22 éves fedezőmén jó állapotban került vissza hazájába. Ez volt a „vizsga", ebből kiderült számukra, hogy Mezőhegyesen jól bánnak a lovakkal, és rendkívül magas szinten értenek hozzájuk. Hogy milyen császári dolguk van a mezőhegyesi lovaknak, arra csak egy példát említünk. A műemlékké nyilvánított központi ménesudvarban élő hátasok például vörösmárvány zaboscsészéből ropogtatják az abrakot.

Hamlet után tavalyelőtt Odermus, majd 2012-ben Calvino is kivette részét a mezőhegyesi vérvonal fejlesztéséből. Néhány napja pedig Pap István megkötötte a szerződést az új fedezőmén, Cartano bérbevételére. Az utóbbi három évben bérelt mének azért is fontosak, mert vérvonalukban megtalálható a 60-as, 70-es évek mezőhegyesi sportlótenyésztésének két világhíres méne, Aldato és Ramzes Junior.

A 13 éves Cartano a remények szerint egy-két héten belül Mezőhegyesre érkezik. Pap István elmondta, ez azért is fontos, mert a jó idő beköszöntével a ménes kancái már „sárlanak", vagyis ivarzanak – a vemhességük egyébként 11 hónapig tart. Cartano pályája elején sportlóként kiváló eredményeket ért el. Ivadékai pedig jól szerepelnek az árveréseken, ménszemléken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki jut A Dal döntőjébe vasárnap?

Nyolc versenydarabból négy jut tovább a vasárnapi középdöntőből, egyre nagyobb már a tét. Itt… Tovább olvasom