Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Nagyot szippant az állam a dohánypiacból

Csongrád megye - A nemrégeiben elfogadott, jövő júliusban életbe lépő trafiktörvény szakértők szerint a cigaretta 30-40 százalékos drágulásához vezethet. 2000 emberre jut egy nemzeti dohánybolt.
A múlt héten elfogadott trafiktörvény értelmében jövő nyártól állami monopólium lesz a dohánykereskedelem, és csak erre kijelölt, nemzeti dohányboltnak nevezett üzletekben lehet majd cigarettát vásárolni. Hatására csaknem 35 ezer dohányárusító hely tűnik el jövőre Magyarországon, mindössze 5000–7000 marad. A jelenlegi reptéri dohányboltok megmaradhatnak, de benzinkutakon, vendéglátóhelyeken, élelmiszerboltokban nem lehet majd cigarettát kapni.


A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény a megkérdezett szegedi boltosok, trafikosok körében nagy felháborodást keltett. Szegeden jelenleg több száz helyen lehet dohányárut vásárolni. Martonosi István, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Szövetsége (KISOSZ) megyei elnöke szerint téved, aki azt mondja, hogy a kisboltok bevételét nem befolyásolja az új törvény. – A bevételek egy része abból származik, hogy a vevő a cigaretta mellé mást is vásárol a boltban. A trafikok pedig nemcsak dohányt, hanem rengeteg más terméket is árulnak – mondta az elnök.

Tizennyolcas karika

A vámhatóság öttől ötszázmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja, ha valaki koncessziós jogosultság vagy engedély nélkül értékesít dohányárut. A bírság 200 ezertől 10 millió forintig terjedhet, ha a kiskereskedő az engedélyben foglaltaktól eltér, megsérti a trafiktörvényt, nem teljesíti az állammal szembeni kötelezettségét, illetve nem tesz eleget a nyilvántartási, könyvvezetési előírásoknak, vagy hamis adatot tüntet fel. Az árusító helyeken mindössze a Nemzeti Dohánybolt feliratot, valamint a televízióból ismert tizennyolcas karikát lehet és kell feltüntetni. Nem jeleníthető meg dohánytermékekre, illetve a dohányzásra utaló kép. 
A törvény értelmében a 2000 fő alatti településeken legfeljebb egy, nagyobb helyhatóságokban minden 2000 lakos után egy vállalkozás árulhatna cigarettát. Így Szegeden 85 állami dohánybolt lehet majd jövő júliustól. Hódmezővásárhelyen várhatóan 23, Szentesen 14, Makón 11, Csongrádon 8 helyen lehet majd cigarettát vásárolni. Az éves szinten mintegy 500 milliárd forintos forgalmú dohánypiacon a jövőben a dohánykereskedelem joga az államot, pontosabban egy állami tulajdonú zrt.-t illet meg. Koncessziós szerződés alapján működő egyéni vállalkozók, illetve gazdasági társaságok árulhatnak majd cigarettát. November 15-éig hirdetik meg a koncessziókat, ezek húsz évre szólnak, a pályázatokat december 31-éig bírálják el. A tenderen előnyben kell részesíteni a munkanélkülieket, a megváltozott munkaképességűeket. Egy kézben legfeljebb öt koncesszió lehet majd.


– Ahhoz, hogy megérje csak ilyen termékekkel foglalkozni, nem elég a 3-4 százalékos árrés – hallottuk Martonosi Istvántól. Jelenleg a gyártók határozzák meg a cigaretta árát. Az árrés is kötött. A gyártóknak az az érdekük, hogy a dohányboltok megéljenek. Így tehát várhatóan emelni fogják az árukat, amivel nagyobb lehet az árrés, így éri csak meg a boltosoknak. Ez Martonosi szerint 30-40 százalékos áremeléshez vezethet. Jövőre ráadásul uniós előírások miatt tovább nő a cigaretta jövedéki adója, két lépcsőben.

– A legrosszabbul tehát a dohányos fog járni, aki kifizeti a drágább cigarettát. Előreláthatólag erősödni fog a feketepiac; silányabb minőség kerülhet az országba, például Ukrajnából – tette hozzá.
Mozgó cigibolt. A törvény a kétezer lelkesnél kisebb településeken kivételesen lehetővé teszi, hogy ne dohányboltban, hanem más üzletben, de elkülönített helyen áruljanak dohánytermékeket. Erre ad lehetőséget abban az esetben is, ha a nyilvános pályázat eredménytelen, ekkor a dohánytermékeket egy százszázalékos állami tulajdonban lévő nonprofit részvénytársaság kínálhatja, akár mozgóboltban.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. balihoho 2012. szeptember 21. 07:17
  „Egy nyugat európai ország, ha a szomszéd államban is drága a dohánytermék, megteheti hogy drágítja a dohányterméket. De egy olyan állam, mint Magyarország, már nehezen tudja kivitelezni, ha egy vele szomszédos államban, /Ukrajna/ jóval olcsóbb a dohánytermék. Ezt figyelmen kívül hagyni, szakmai hiba!”
 • 49. DMagóg 2012. szeptember 20. 13:26
  „Tökéletesen elégedett leszek, ha (csak) minden Nemzeti Dohánybolt mellé egy Nemzeti Vizeldét is telepítenek! Ez utóbbi inkább létkérdés, csak ...”
 • 48. alfa258 2012. szeptember 20. 11:56
  „Tele a tö...m ezzel a "nemzeti" zéssel, és kérdezem, hogy a Nemzeti Dohánybolt nem utal dohányzásra???? Azt sem tudják, hogy most is tilos kiszolgálni 18 év alattiakat???? És büntetik is akik ezt nem tartják be!!!
  AMI A LEGFONTOSABB: EMELHETNEK ÁRAT, ÉS SZÁMÍTHATNAK EMIATT XY MILLIÓS BEVÉTELRE, ÚGY JÁRNAK, MINT A SZERENCSEGÉPEKKEL!!!!! UGYANIS NAGYON NAGYON SOKAN INKÁBB LETESZIK A CIGIT, ÉS SZÍVJÁK A FOGUKAT, MINT HOGY A "NEMZET"-NEK ADAKOZZANAK, ÉS A DOHÁNYÁRU FEKETE PIACA SOHA NEM LÁTOTT MÉRETEKET ÖLT!!! B...A ...R ..OK”
 • 47. gavallér 2012. szeptember 20. 09:33
  „A háború után sok hadirokkant kapott trafik jogot. Most a devizahitelesek között kellene szétosztani a koncessziókat.
  A duma "7000" embernek adnak így munkát!!! Jó de mennyitől veszik el?”
 • 46. Egyolvasó 2012. szeptember 20. 07:11
  „Máshonnan is szippanthatna, igaz onnan pénz nem menne, csak valami más.:)”
 • 45. Queenmargareth 2012. szeptember 20. 06:31
  „ja, a finnek, angolok, talán másképp élnek...ezek a hasonlítgatások feleslegesek, mert akkor írhatnám, bezzeg Hollandia!Ahol már lassan kötelező füves cigit szívni:)nehogy már ne ott vegyek piát, ahol én akarok
  a cigi az ciki, ja otthon meg nyomják magukba, vagy leszoktak, vagy sosem gyújtottak rá és azt gondolják emiatt baromi sokáig fognak élni:))))))”
 • 44. SP 2012. szeptember 19. 22:41
  „""....jövőben a dohánykereskedelem joga az államot,.......... illet meg"....

  Pécsen fejlesztik a dohánygyárat.
  Valaha Szegeden is volt, még a ruhagyár előtt.

  Állammonopolista kapitalizmus része ez is.”
 • 43. kumisz 2012. szeptember 19. 22:36
  „Meg ez a " nemzeti "-zés. A következő a nemzeti csirkefarhát üzletlánc lesz! WC papírt meg csak az vehet aki hiteltérdemlően bizonyítja, hogy az előző két napon evett !! Gennyes országba élünk!Élünk?????”
 • 42. kumisz 2012. szeptember 19. 22:32
  „Egy " kicsit " már <moderálva>ra erőltetett ez a dohányzás elleni <moderálva>ság!!!!!!!!!!!!!!”
 • 41. roxper 2012. szeptember 19. 22:08
  „30.
  Hülyeséget írtál, ismertem olyan embert aki kismotorral képes volt kimenni külföldre cigiért, uis 10 dobozzal vámmentesen behozhatott a kutya nem szólt érte neki!”
 • 40. xenopus 2012. szeptember 19. 18:27
  „Még jobban fellendül a fekete piac! A yugó, ukrán cigi jóval olcsóbb, yugó minőségibb mint a Magyar!”
 • 39. polo 2012. szeptember 19. 17:34
  „a fiatalkorúak messzebb mennek majd a cigiért a nagy bagósok meg majd a pult alatt veszik a cigit”
 • 38. v.imre 2012. szeptember 19. 15:18
  „36.X_Y 2012.09.19. 14:56

  Köszönöm, hogy megtiszteltél... Egyből észlelhető lesz az illegális kereskedés lánc valamennyi eleme.”
 • 37. cibuka 2012. szeptember 19. 15:09
  „Egy azaz 1 hónapig senki nem venne cigit,bukna az egész évi meg a 2013 as költségvetés is.Menne vele a kormányunk is.Az különösen tetszik hogy elönyben részesitik a munka nélkülieket+a megváltozott munka képességűeket.Gondolom ez az az osztály aki simán kivágja a minimum 2 milliós jövedéki letétet,hogy 3% haszonnal áruljon egy doboz cigit.”
 • 36. X_Y 2012. szeptember 19. 14:56
  „31.v.imre 2012.09.19. 14:18

  Nem fog erősödni a feketepiac. Egyértelműbb, ezzel hatékonyabb lehet az illegális kereskedelem elleni fellépés, tettenérés.

  Kit érsz tetten te nagyeszű? Éppen ezzel erősödik a feketepiac, ahol valami állami monopólium lett vagy tiltották ott megindult a fekete kereskedelem (Al Capone - rémlik: szesztilalom volt és ebből lett milliárdos)”
 • 35. balihoho 2012. szeptember 19. 14:47
  „Szembe nézhetünk egy olyasmihez hasonló jelenséggel, mint amilyen volt az emlékezetes amerikai szeszkorlátozás jelensége, amely a maffiák megjelenését, és a közbiztonság megromlását okozta.”
 • 34. vuk 2012. szeptember 19. 14:25
  „32. Pilóta01 2012.09.19. 14:18
  Lassan mar egyebkent kezdunk ott tartani, ahol mas orszag, ahol mar regota tilos a kocsmai cigizes: az a ciki aki kiszaladgal bagozni, es nem az, aki marad, es tarsasagban tobb a nemcigizo mint a cigizo... Es ez egyre inkabb erre fog eltolodni azzal, ha a fiatalog cigihezjutasat korlatozzak/megnehezitik.
  Angliaban mar csak pult alol lehet cigit arulni, ki sem szabad tenni lathato helyre. Ausztraliaban egyendobozban kell arulni oket, stb. Erre megyunk. Az egeszsegugyi kiadasokon jol latszik, hogy le vagyunk maradva. Mar csak a pialas kerdese nincs megoldva, mert az, hogy a 15 evesek a vodka+energiaital kevereket nyomjak orrbaszajba az megintcsak nagyon nincs rendben.”
 • 33. Pilóta01 2012. szeptember 19. 14:20
  „amúgy előbb-utóbb be fog következni ue. az alkohollal is. lsd Finnország ahol csak szezs boltokban lehet venni 8-18-ig és 21 év felett. Meg kocsmákba aranyáron.”
 • 32. Pilóta01 2012. szeptember 19. 14:18
  „én nem értem a sok károgó embert. Fiatal vagyok, saját környezetemben látom, hogy az eddigi divatbagósok, kocadohánysok kezdtek szép lassan leszokni a cigizésről miót bejött a hülye 5 m-es szabály.. mert annyit már nem éri meg nekik fárdni érte. Nem erős dohány függők fogják abba hagyni nyílván. Persze a szegény kereskedők buknak a cigin mert a kisboltba az atyaúristent is kiszolgálnak... tudom muszáj nekik mert van egy jó boltos ismerősöm aki lassan már alig keres a boltján. De aki cigit vesz abból kevés aki mást is. cigire meg mindig van pénz élelmiszerre meg nincs. És igenis a fiatalok egyre nehezebben és nehezebben fognak hozzá jutni a cigihez. a fekete piac meg a csak a határok közelében van igazán. Eddig akit ismertem csempész cigi árust előbb-utóbb lebukott és nem is keveset fizetett... Szerencsére mi magyarok feldobjuk azt akinek nálunk jobban megy.”
 • 31. v.imre 2012. szeptember 19. 14:18
  „Nem fog erősödni a feketepiac. Egyértelműbb, ezzel hatékonyabb lehet az illegális kereskedelem elleni fellépés, tettenérés.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó irányba mozdulnak Bordányban

Az Európai Mobilitási Hét (EMH) mottója: Mozdulj a jó irányba! A kezdeményezéshez mintegy 2000 európai település csatlakozott. Tovább olvasom