Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nálunk a legdrágább a benzin a régióban

Szeged - Kiszámoltuk: 218 liter benzinre telik egyhavi magyar minimálbérből. Ennél kevesebbet csak Romániában, Szerbiában és Ukrajnában vásárolhatnak az emberek – eleve alacsonyabb jövedelemből. Csütörtöktől újabb áremelés várható.
Megint emeli bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. holnaptól – értesültünk piaci forrásokból. Az emeléssel a benzin átlagára új csúcsra, 337 forintra nő, a gázolajé 312 forintra emelkedik – a múlt heti, bruttó 3 forintos drágulás után. Igazuk lehet az elemzőknek: vészesen közelítünk a 350 forintos benzinár felé.

Kimutatások sora készül arról, hogy Magyarország mennyire számít drágának tankolás szempontjából: egy 105 államot vizsgáló listán 15.-ek vagyunk. Lapunk most azt számolta ki, hogy a szomszédos országokban és egy-két gazdag európai államban a minimálbérből mennyi üzemanyagot lehetne vásárolni. Az így készített lista szerint mi viszonylag keveset, mindössze 218 litert tankolhatnánk a 73 ezer 500 forintból – ha semmi másra nem költenénk egy hónapban. 7 literes átlagfogyasztással egy autós oda-vissza megjárja Párizst ennyi üzemanyaggal.

218 liter üzemanyagra elég egy havi magyar minimálbér – holnaptól újabb áremelés
DM/DV-grafika

Ennél kevesebb benzint csak Romániában, Szerbiában és Ukrajnában vásárolhatnak az emberek, tegyük hozzá, eleve alacsonyabb jövedelemből.

A tehetősebb – francia, holland – állampolgárok pedig az ottani 356–371 ezer forintos havi minimálbérből csaknem 1000 liter benzint tankolhatnának.

Nálunk a legdrágább a benzin a régióban. DM/DV GRAFIKA
DM/DV GRAFIKA

Eltérőek a benzinárak még az Európai Unió tagállamaiban is – mivel más bennük az adótartalom –, az EU-n kívüli országokról nem is beszélve. Például a jómódú osztrákoknál még az 1 eurót sem éri el egy liter 95-ös benzin ára, ugyanakkor Hollandiában több mint 1,5 euróba kerül egy liter. Eltérőek a minimálbérek is: mindezek ellenére a szegénység és a gazdagság mértékére tanulságos táblázatot (címlapunkon) kapunk. Az is kiderül az összehasonlításból, hogy a magyar benzin a legdrágább a régióban.

22 forint literje

A Közép-afrikai Köztársaságban 22 forintba kerül egy liter benzin, de Venezuelában, Szaúd-Arábiában vagy Kuvaitban sem kell sokkal mélyebben a zsebükbe nyúlniuk az autósoknak. A hozzánk kissé közelebb eső helyek közül kiemelkedik Moldávia a 70, vagy Fehéroroszország a 190 forintos benzinárral.

Olvasóink írták

77 hozzászólás
 • 77. Dema 2010. április 09. 07:43
  „76 reagens
  :D:D:D:D:d:D:D”
 • 76. reagens 2010. április 08. 20:25
  „TI KIMODERÁLJÁTOK AZT, HOGY EL....????!!!!

  A VOLT MINISZTERELNÖKÖT MODERÁLTÁTOK VOLNA KI!!!

  Ő BESZÉLHET ILYET, A DÉLMAGYAR ONLINE FÓRUMÁBA MÖG BEÍRNI NEM LÖHET???!!!”
 • 75. Dema 2010. április 08. 15:09
  „Ti !! "el.....", ÉN NEM! :D Kikérem magamnak! :D Jobbosok+Balosok!! Igen TI !! Szidjátok itt egymást, egymásra kenitek a dógokat, de ez az ország közös!!!! Mindenki felelős érte. Mondtam már, hogy válasszatok meg kilálynak, és majd ÉN rendetrakok! Akkor majd lessz felelősségre vonás! Lessz tiszetsséges nyugdíj, NEKEM! :D”
 • 74. reagens 2010. április 08. 14:17
  „De:

  El.....

  Aztán el van intézve. Azt hiszik..

  Még 2 nap!

  :))”
 • 73. frakk 2010. április 08. 12:12
  „Milyen érdekes, a cikk lényege a baloldali pártok alkalmatlansága, lopása, a 8 év alatti 50 milliárd dollár 100 milliárdra növekedése. Szemellenzős elvtársaknak mégis egy szándékosan elkövetett kapaszkodó helyesírási hiba a reflektálás.
  Ezek szerint tudtok az 50 milliárdról ami 8 év alatt 100 milliárdra növekedett a szoci kormányzás alatt.?? ehhez nincs mit hozzá tenni ugyii ?”
 • 72. ferdzso 2010. április 08. 11:25
  „A hidjetek = higgyetek kedves frakk! " Magyar helyesírás szabályai..." Agitációs ténykedésednek biztosan nagyon fognak örülni a Kubatov adatbázis böngészésekor! Azért, ha nem baj: szerintem meg mindenki szavazzon, (és fog) akire akar! Kár itt "hozz még egy emberesdit" játszanod!”
 • 71. frakk 2010. április 08. 08:36
  „Mindenki láthatja a 8 évi szabad rablást a TV-ben, érzi a családi költségvetésen az elhibázott Mszp tevékenységet. Az mszp már bizonyítottan sok lenyúlásban érintett párt lett. Amiben nem érintett ott is érintett, mivel nem végezte el kormányzói szerepkörét, és nem akadályozta meg a lopásokat, csalásokat. 8 év alatt az ország külföldi adóssága megduplázódott. 50 milliárd dollár helyett már 100 milliárd dollár tartozásunk van. Imf hiteleken élünk , az unokáink is adósságban úsznak. Mszp-s vezetők milliós fizetéseket , végkielégítéseket , juttatásokat kreálnak önmaguk számára. Az országban ma a legnagyobb a munkanélküliség. Vidéken sok helyen 50%-a nem dolgozik a lakosságnak. Mszp-s vezetők mégis a saját zsebeiket tömik továbbra is.
  Változást akartok,,,???? Változás kell!!
  Szavazzatok vasárnap a Fideszre , és ne hidjetek a Szoci beíróknak.”
 • 70. fercsi 2010. április 07. 20:11
  „Ha ezek görények,akkor remélem 3 hét múlva 250 ft lesz a nafta......
  háááát.....úgy legyen.....”
 • 69. Mathiasking 2010. április 07. 18:05
  „Kirgizisztánban zavargások és kijárási tilalom van érvényben, megölték a belügyminisztert a benzin árának emelése kapcsán. Nálunk is volt megmozdulás a benzin ár emelése kapcsán anno! Ma már a magyar csak legyint rá és mint a birka tudomásul veszi.”
 • 68. reagens 2010. április 07. 17:35
  „:))
  Meg akarják magyarázni hogy a szar az bizony nem is büdős, hanem finom kókuszos!
  :))
  Ezt csinálta mesterük is gyurcs. Még mutogatott is hozzá grafikonokat is.
  Aztán kiborult a bili.
  :))
  Jó az a 350Forintos benzinár, jó az nektök, mert kell a pénz a visszavonuló képviselőknek...
  Aztán mikor már lázadoztok, akkor már bottal üthetitök a nyomunk. :))”
 • 67. frakk 2010. április 07. 16:57
  „Atya ég : javíthatatlan vagy. Mint mondtam , szinte semmi kiesése nincs ebből a MOL-nak. Eljutott végre a tudatodig?
  8 évig nem volt problémád hogy a kormányod gyurcsányod, hová emelte a víz gáz villany árát?? Most Ti fogjátok egy hét múlva a legjobban óbégatni, hogy a Fidesz alatt minden mennyire drága. Hanyagoljál . Befejeztem ,”
 • 66. ferdzso 2010. április 07. 16:48
  „"frakk"! Én is látom a Te "hova húzásod", engem sem érdekel, hogy miért, kinek-kinek a szabad joga! Bár én nem az árrésről, hanem a kereskedelmi kiesésről,(nem náluk tankoló kocsik ezreiről) írtam, de mindegy. Az adó hányad, pedig ilyen volt, és ilyen lesz! Tehát nincs miről meggyőzni egymást! Legyen igazad, (szerencsénk), és a leendő kormány engedjen belőle! Majd ráteszi a kenyérre, meg mit tudom én, hogy mire a kieső összeget, és akkor olcsóbban ülhetünk, a dugókban! Ez a véleményem!”
 • 65. frakk 2010. április 07. 16:39
  „Nézd, politikai nézeteidet illetően , már látom nem egészen vagy képben. Fóbiáid vannak, és valamiért elkötelezett a baloldal irányába. Az okát nem is keresem , nem is érdekel.
  De Mol ügyben kicsit megvilágosítalak. A MOL adja az országban az üzemanyag kereskedelem kb 95% -t jelenleg is. 400KM után nem gazdaságos a szállítás. A belügy továbbra is tankol a MOL-nál is, de ezzel gondolom nem okoztam meglepetést. Ha meg nem akkor is megvan a MOL nagykereskedelmi haszna.
  Amit kifogásolhatsz az nem a MOl kereskedelmi árrése, hanem az állami adóelvonások. Olvass vissza figyelmesen és rájössz miért.”
 • 64. ferdzso 2010. április 07. 16:25
  „"60"! "kispálya..." El tudod képzelni, hogy országosan az hány autó mennyi kilométerre eső fogyasztása volt, eddig Mol bevételként? Ez most mind máshol haszon, az államnak meg mindegy, hogy ki fizeti be az adó hányadát. Bár, Te biztosan okosabb vagy! Érvelsz is rendesen!”
 • 63. polarbear 2010. április 07. 16:15
  „Aki vasárnap nem szavaz(pedig megtehetné), annak Qss!!!

  Amúgy meg nem csak a benzin árát lenne érdemes összehasonlítani...
  Akinek vannak tapasztalatai a nyugat-európai ár-bérviszonyokról,tudna mesélni ....”
 • 62. frakk 2010. április 07. 16:04
  „"A lehetséges magyarországi választási eredmények közül nem a Fidesz kétharmados többsége a legvalószínűbb, de a piac leginkább ennek örülne - áll londoni elemzők szerdán megjelent legújabb esélylatolgatásában. JP. Morgan”
 • 61. frakk 2010. április 07. 15:55
  „60 : ez egy nagy marhaság amit itt írsz.”
 • 60. ferdzso 2010. április 07. 15:32
  „A helyzet egyszerű. Kb. 1-2 hónapja jelentették be, hogy az állam, megszüntette az általa üzemeltetett,(bele értve a vasúti, és rendőrségi, meg egyéb szervezetek) Mol üzemanyag feltöltő kártyákkal az ottani tankolást. Helyette az Omv, az Agip kutaknál tankolnak, az új kártyákkal. Ezáltal, a Mol, bevétel csökkenést tapasztalt. Vezető piaci szerepe miatt, szerintem áremeléssel oldja meg a bevétel kiesést, amit az egyéb itt működő benzinkutak is követnek. Ez csak véleményem, de elég egyszerű az ok.”
 • 59. baltazar 2010. április 07. 15:27
  „Románia 265? Ausztria 249?
  Nálunk miért ilyen drága? Lassan megéri kimenni tankolni még messzebbről is.
  Ez már tűrhetetlen, hogy belepakolnak mindent a benzinárba, hogy "úgyis megveszik". Azért a benzin nem luxuscikk, mint a cigi vagy alkohol.”
 • 58. frakk 2010. április 07. 15:22
  „Nálunk is lehetne 200 FT a benzin ára ez nem kérdés. Csak ehhez takarékos állam , fejlett gazdaság kis létszámú közszféra kell. Nem egyesek végkielégítésére kell elszórni milliárdokat, nem a mi adónkból kell évente megsegíteni MÁV.t BKV-t önkormányzatokat, költségvetési intézményeket ahol nyilvánvaló pazarlások folynak. Ezért magasak az adók , ezért kell mindenre még nagyobb elvonásokat alkalmazni. Miért nem lehet ezeket megérteni??? Miért húzta az időt az Mszp 8 évig. Miért nem kormányzott?? Miért vitte a gazdaságot minden eddiginél nagyobb romba.??”
77 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Daróczi példakép volt - Iskolapadban a cigány értelmiség

Nem muzsikus volt; kétdiplomás, tanult emberként vitte sokra: Daróczi Dávid tényleg példakép lehetett volna. Tovább olvasom