Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Nálunk egyelőre nem divat a bontás

Szegeden és környékén a legritkább esetben rendeli el a bontást az építési hatóság, igaz, nem is jellemző az engedély nélküli építkezés.
A Mars téri dózerolásra számítani lehetett, mégis nagy vihart kavart. A költség a bérlőké. Fotó: Karnok Csaba
Szeged és környéke nem a horvát Vir szigete, nincs tengerpartunk és nincs Balaton-partunk sem. Emiatt nem is jellemző a Vir-szigetihez hasonló engedély nélküli építkezés. Egy ellenőrzés vagy feljelentés után ugyanis nálunk az építkezés még időben leállítható.

A legvégső eszközhöz ritkán nyúlnak

Ha engedélyezett az építkezés, és csak a kivitelezés során térnek el a tervektől, igencsak borsos a bírság, értéke elérheti akár az építmény árát is. Kovács Béla, a szegedi önkormányzat építési irodájának osztályvezetője elmondta: a hazai szabályozásban a bontás a legvégső eszköz. Minden esetben azt vizsgálják, hogy az épület fennmaradhat-e abban a formában, ahogy megépítették, ha nem, átalakítással szabályossá tehető-e, s ha az sem lehetséges, csak akkor rendelik el a bontást. Az alapelv az, ha már valamit megépítették, az a lehetőség szerint maradjon is meg.

A törvény szava

Két határidőt állít fel az építésügyi törvény a hatóság számára. Az egyik az észleléstől számított egy esztendő, ez idő alatt el kell döntenie az építmény sorsát, hogy fennmaradhat-e, vagy el kell bontani. A másik esetben, a már álló épületeknél azt nézik, hogy a használatba vételtől számítva eltelt-e tíz év, ha igen, akkor elévül az ügy és nincs semmi következménye.

Szegeden és a környező településeken csak a kiskertekben és a tanyavilágban fordulhat elő engedély nélküli építkezés. Inkább, hogy a kivitelezés során térnek el a tervektől az építtetők, kicsit magasabb, kicsit nagyobb házat húznak fel. Előfordult, hogy egy szinttel többet épített egy vállalkozó, s már a lakásokba is beköltöztek, amikor észrevette a hatóság. Nem rendeltek el bontást, de a bírságot kifizettették a vállalkozóval.

Baktóban egy családi házat túrtak el

Bontani az elmúlt években csak kétszer bontottak engedély nélküli építkezés miatt: Baktóban 1999-ben egy családi házat túrattak le a tulajdonossal, Ópusztaszeren 2005-ben a Megmaradás falát semmisítették meg.

A költségeket mindig behajtják

A Mars téri bódékat idén januárban azért tüntette el a hatóság, mert a telek önkormányzati tulajdonban áll, arra csak ideiglenesen építkezhettek a vállalkozók. A bontás költségét mindig behajtja a hatóság, de az összeget meg kell előlegeznie. Ez is szerepet játszik abban, hogy a kisebb települések nem tudnak költeni a dózerolásra, inkább szemet hunynak az építkezés felett.


Bírság, térfogat alapján

A bírságok kiszabásánál az engedély nélkül hozzáépített rész térfogatát kell alapul venni adott típusú épületnél, adott településen. A térfogatot szorozzák meg a jogszabályban megállapított légköbméter egységárral, a bírság ezen érték 40-50 százaléka. Szegeden 21 ezer forint a légköbméter egységára lakóépület esetében, tehát 30 négyzetméter engedély nélkül hozzáépített lakrészért csaknem 1 millió 200 ezer forintot kell fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszázért lehet behajtani a temetőbe

Százötven forint helyett hatszáz forintot kell fizetnie annak, aki autóval szeretne behajtani a… Tovább olvasom