Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Nálunk még nem sokkal drágább az állatbarát tojás

Szeged - A „tojásgyárakban" embertelen körülmények között élnek a tyúkok, ezért nem lenne szabad ketreces tojást vennünk. Az állatvédők bojkottálnák a 3-as kóddal jelölt tojásokat.
Az állatvédő szervezetek azt szeretnék elérni, hogy a kereskedők ne ketreces tartásból származó tojást árusítsanak, hanem azt, amelyik úgynevezett alternatív tartásból származik – erősítette meg Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. A fogyasztókat arra biztatják, hogy nézzék meg a tojásokon lévő kódokat, amelyeknek első számjegye az állattartási módot mutatja. A 0 ökológiai tartási rendszert, az 1-es szám szabadtartást, a 2-es mélyalmos tartást, míg a 3-as az elítélt ketreces rendszert jelöli.

Ez utóbbi módszer az „üldözendő", a többi három állatbarát rendszernek számít. Jelenleg egy ketrec mérete ugyanis általában 50-szer 50 centiméter, amelyben öt-hét tyúkot helyeznek el, egynek akkora mozgástér jut, mint egy A/4-es lap. A ketrec alja lejtős rács, van benne etető, itató és tojásgyűjtő szalag. Ezek a körülmények korlátozzák a tyúkokat abban, hogy faji sajátosságukból eredő viselkedésüket gyakorolják, vagyis kitárják szárnyukat, csapkodjanak vagy porfürdőzzenek. Az állatok stresszesek, ezért a tojásuk se kifogástalan minőségű.

Ezek 3-as, azaz ketreces, azaz stresszes tyúktól való tojások. Fotó: Karnok Csaba
Ezek 3-as, azaz ketreces, azaz stresszes tyúktól való tojások.
Fotó: Karnok Csaba

A mélyalmos, a 2-es számmal jelölt tojás ellenben olyan farmról származik, ahol ugyan nem a szabadban tartják az állatokat, hanem fedett helyen, istállóban, de egy légtérben. Itt a szárnyasok kapirgálhatnak, ülőrúdra szállhatnak, és fészkekben helyezhetik el a tojásaikat. Ilyen farm birtokosa Forráskúton Nemes Nagy Zsolt, aki elmondta: ez a tartás jóval költségesebb, mint a ketreces – például több munkáskezet is igényel –, de árban mindössze 1 forint a különbség. Ezért még mindig a ketreces tartás a leggazdaságosabb. Elmondta, Ausztriában 115 forintot is adnak egy mélyalmos tojásért, míg a ketreces csak 30 forintba kerül. Akkor miért állatbarát módon „állítja elő" a tojásokat? – kérdeztem. Azért, mert előbb-utóbb ez lesz az előírás – válaszolta.

Európában egyébként Magyarországon a legmagasabb a tojásfogyasztás, fejenként és évente 284-287 darabot eszünk meg, míg az európai uniós átlag 220 darab/év/fő. A tojótyúkállomány megközelíti a 15 millió darabot, ebből kétmillió tenyészállat, mintegy ötmillió az úgynevezett intenzív tojótyúk, amely piacra termel, háztáji körülmények között pedig 8-9 millió tyúkot tartanak.

Az üzletekben, áruházakban valóban alig érzékelhető a különböző tartással előállított tojások ára közötti különbség. A már jelentős, 100 forintos eltérés abból keletkezhet – 10 darabos csomagolásnál –, ha az áru UV-kezelésen esett át, vagy fertőtlenítették.

Itt az újabb tiltás

Az Európai Unió 2012-től tiltja be a hagyományos, ketreces tojótyúktartást. Helyette egy módosított, úgynevezett feljavított állattartási rendszert ír elő, amely a szárnyasoknak a korábbinál nagyobb alapterületet, továbbá tojófészket, ülőrudat és korlátozott porfürdőzési lehetőséget biztosítana. Hollandiában és Ausztriában a szupermarketek nem forgalmaznak ketreces tartásból származó tojást. Angliában pedig a boltban kapható tojások 51 százaléka származik szabadtarásból.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. sevenof9 2008. szeptember 17. 15:26
  „csak keress ra a broiler csirke technologiai utasitasara. meg van adva,hogy hany nm-csibe, hany nap alatt hany kilora hizik. Mikozben agyontomik antibigyokkal,antidepresszansokkal es novekedesi hormonokkal. jo etvagyat!”
 • 24. Lutetia 2008. szeptember 17. 12:22
  „És mi a helyzet a húscsirkével? Azokat milyen körülmények között tartják? Szintén ketrecben?”
 • 23. sevenof9 2008. szeptember 17. 12:16
  „jelentem,itt mar tetrapakban aruljak a tojast. sot, kulon feherjet vagy sargajat is lehet kapni. az a baj,hogy a folyadekra nehez belyegezni,de mar dolgoznak rajta...
  engem az is erdekelne,hogy ki a lof@sz hisz el barmit is egy tesconak? lehet-e egyaltalan ebben a miniumospaprikas,dioxinoscsirkes,kensavasdizel orszagban barkiben megbizni?”
 • 22. kicsi ember 2008. szeptember 17. 12:03
  „Folytatva....

  100 év sem kell hozzá,és az emberek is gyárban készülnek!!!

  Klónozás!!!!!”
 • 21. blossom 2008. szeptember 17. 11:58
  „dear 19. te mit eszel ha szabna kerdeznem???legelsz?? mert az is szennyezet,szmog,kutyaszar-pisi,emberi es meg sorljam............nem szemetseg de szerintem ez mar nem gondoltad komolyan amit irtal,bocs hogy szemelyeskedtem......egy tapos csirken elo ember a tobbi milliardban.”
 • 20. goromba 2008. szeptember 17. 11:49
  „kekecke 2008.09.17. 10:11
  "ezek szerint a tyúk tojja a tojásokat és nem gyárban készülnek ?"

  Egyelőre nem, de már dolgozunk rajta. A tejet már megoldottuk.”
 • 19. Ready 2008. szeptember 17. 11:43
  „Azért van ennyi idegbeteg fórumbeíró... mert kizsákmányolt állatokból készült ételt esznek.

  Gyógyszerkezelt, tápos libamájat, olcsó - tömegyártott tojást, antibiotikumos táposcsirkét, és műtrágyázott tóbol kifogott halat... hogy a többiről ne is beszéljünk! Ja meg mekit.”
 • 18. kaky 2008. szeptember 17. 11:36
  „Kint a piacon vannak házi cuccok, ott kell megvenni!

  A kis húsboltokban meg a husit!

  A nagy hipermarketeket meg hagyni kell, mert - igaz olcsó - kizsigereli a termelőket, beszállítókat és sok a külföldi, silány cucc náluk!

  Halat - zárnyast - vadat - sertést - marhát HELYBŐL!”
 • 17. blossom 2008. szeptember 17. 11:28
  „hogy hol van szabadtartasu itt nalunk????????(uk).van bazi nagy hangar rohadt budos ammonia szagvan bent,ahol a negymancsot par napra belehet zarni,ja es ugy kell kotorni a szarbol a tojast.na ez az unios szabvany.nem az ami levan irva.ennek a mancsosnak mit kell mindig kekeckedni???miert kell a magyar gazdasagot meg jobban szetkurni vagy ok nem magyarok???ok azt hiszik ha mar bio az man bio.mekkora demagogok!!!!”
 • 16. beautiful dreamer 2008. szeptember 17. 11:09
  „JOY-nak: "Helyes a bőgés oroszlán!" /Shakespeare: Szentivánéji álom/”
 • 15. totya66 2008. szeptember 17. 11:07
  „Az rendeben van hogy az állatok nem tudják megvédeni magukat, de ne felejtsük már el sokan azért dolgoznak embertelen körülmények között mert nem tudják a drága tojást húst és egyéb az állatvédők miatt egekbe szökő élelmiszer árakat megfizetni. Tudom az embernek van választása, akár éhen is pusztulhat.”
 • 14. kekecke 2008. szeptember 17. 10:11
  „ezek szerint a tyúk tojja a tojásokat és nem gyárban készülnek ?”
 • 13. kupec 2008. szeptember 17. 08:55
  „Az APEH szétnészhetne a házuktáján!”
 • 12. joy 2008. szeptember 17. 08:47
  „Elmenjenek mostmár a búsba ezek a baromagyú munkanélküli, naplopó, adócsaló gazemberek!
  Ha megdolgoznának minden HuF-ért tisztességgel, és böcsülettel leadóznának, eszükbe nem jutna ilyen baromság!
  Aljas szemétládák, aki embertársaiknak akarnak rosszat csupán szereplési kényszertől hajtva.
  A tisztességes emberi létben sikertelen alakok akiknek büdös a kemény meló, mások kárát kívánják!
  Rohadékok, miért nem az éhező, nélkülöző gyerekek jobb sorsáért küzdenek?
  Mert ők maguk is állatok!”
 • 11. pitty 2008. szeptember 17. 08:09
  „Hehe!
  Kedves "egyszerű vállalkozó"! Személy szerint bízom benne, hogy az ilyen emberek nem lesznek sosem ember-védők, mert: Akkor lehet, hogy bezárják az iskolákat, mert túl sokan vannak egy helyen. Megszüntetik a munkahelyeket a stressz miatt, nem lesz se villany, se gáz, se víz, mert pénzbe kerül, ahhoz meg munka kell és így tovább. Majd élni sem lesz szabad már...
  Szóval jók lesznek ők ott ahol vannak. Védjék saját magukat és akkor talán majd megszűnnek tevékenykedni.
  Felháborító!”
 • 10. egyszerű vállalkozó 2008. szeptember 17. 07:52
  „A hócipőm tele van (eredetileg egy más testrészemet akartam írni, de az picit vulgrisabb lett volna) az UNNIJÓVAL is meg az idióta állatvédőkkel is!Legyenek már végre gyermekvédők, embervédők is ilyen aktívak.A gyermekek sem tudják magukat és az érdekeiket megvédeni.”
 • 9. kupec 2008. szeptember 17. 07:50
  „Az unioban és Svájcban különbözö minöségü tojások vannak,de ott megfizetik. Pl,szalmonele mentes marans tojás,koleszterinmentes araucana tojás,de itt nincs igény rá.
  Svájcban az utcán tojás automaták vannak mint itt régen a szenvicses,az aldiba 1,5chf/10db az automatába 1chf/10db.Csak ott nem verikszét.”
 • 8. kupec 2008. szeptember 17. 07:40
  „Értékben 35 százalék feletti rész jut a hipermarket csatornára, a következő nagyobb kategóriákból: sajt, ásványvíz, étolaj és kutyaeledel. A szupermarket piaci részesedése meghaladja a 12 százalékot, főleg a húskészítmény, sajt, gyümölcsjoghurt és táblás csokoládé kategóriában.

  A diszkont piaci részesedése 23 százaléknál magasabb például a következőknél: ásványvíz, étolaj, jégkrém, édes keksz és kutyaeledel. A magyar tulajdonban lévő láncok mutatója 33 százalék feletti az alábbi nagyobb kategóriáknál: tejföl, tészta, cukorka és szeletes csokoládé. Az önálló hagyományos boltok piaci részaránya meghaladja a 20 százalékot többek között sörnél, szénsavas üdítőitalnál, szeletes csokoládénál és rágóguminál.”
 • 7. koga75 2008. szeptember 17. 07:40
  „Kedves csiga-biga!

  Szerintem ha rosszak a munkakörülményeid, esetleg veszélyben érzed magad a multiktól, tegyél érte valamit és ne mástól várd a segítséget. Mert te tehetsz azért, hogy jobb körülmények között élj, az állatok viszont nem képesek rá.”
 • 6. kupec 2008. szeptember 17. 06:57
  „kotkoda ´

  Nem kell az östermelönek 300db alatti létszám esetén bélyegezni.Az igazi östermelö a saját álományának a tojásait árulja,de vannak akik bélyegzet iparitojást.Nem kell eröködni nincs igény a hagyományos tartásu tyúk tojására.
  Jobb az olcso TESCO tojás.Ahol a 65g tojás 45g meg régi mint az ördög.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak véletlenül találni parkolót a szegedi klinikáknál

Szeged - Nem egyszerű parkolóhelyet találni a belvárosban, a klinikák előtti rész pedig kifejezetten kritikus. Van, aki egy órát is köröz, mire a közelben helyet talál, mások szabálytalanul parkolnak. Tovább olvasom