Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Nálunk nincs hol ledolgozni a bírságot

Csongrád megye - Elvi lehetőség ugyan tavasz óta van arra, hogy a pénzbírságot közérdekű munkával váltsuk ki – de ez szinte lehetetlen. Nincs munkáltató, aki fogadná ezeket az embereket – nem éri meg az alkalmi munkással bajlódni. A megyében már több mint 150-en várnak arra, hogy ledolgozhassák büntetésüket.
Április közepén lépett hatályba az új szabálysértési eljárási törvény, amely lehetőséget ad arra, hogy a helyszíni bírságot, közösségellenes magatartás miatt kiszabott közigazgatási bírságot és a szabálysértés miatt kiszabott pénzbírságot közérdekű munkával váltsa ki a vétkes állampolgár. Hat óra munkával 5000 forint írható le. A lehetőség népszerű: Csongrád megyében eddig 207-en jelezték, hogy így rendeznék büntetésüket. Csakhogy a legtöbben hiába várják, hogy munkába állhassanak – alig van cég, amely fogadná őket.

– Május elején minden érintett önkormányzatnak küldtünk egy tájékoztatót, amelyben szerepelt, hogy aki ilyen munkásokat alkalmazna, nyilvántartásba kell vetetnie magát, illetve fel kell tüntetnie, milyen állást ajánl. Szegedről sajnos nem  jelentkezett az a munkáltatói kör, amely ilyen munkát fel tudna ajánlani – mondta el Bereczki Ágnes, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szervezési és hatósági osztályának vezetője.

– Országosan nagyon sok munkáltató jelezte foglalkoztatási szándékát, de az előírás az, hogy a közérdekű munkát az elkövető lakóhelye  vagy tartózkodási helye alapján kell kijelölni. Az olyan városokban, ahol nagyobb a jelentkezők száma, mint amennyi munkalehetőség adott, nem tudjuk a jelentkezők munkavégzési igényeit rövid időn belül kielégíteni.

Két évig is várhatnak munkalehetőségre

A bírság jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül van lehetőség eldönteni, hogy a fizetést vagy a munkát választja az érintett. Ha utóbbit, a munkaügyi központban kell regisztráltatnia magát elkövetőként. Az 5000 és 300 ezer forint közötti összegű bírság esetén van lehetőség a kiváltásra. 6 óra munka 5000 forintot ér, de a legtöbb munkalehetőség munkanapra esik, így szabadságot kell kivenni, hogy a vállalt közérdekű munkát elvégezze az ember. Ha a jelentkezéskor nem tudnak munkát kínálni számára, várólistára kerül: 30 naponként hívja vissza a munkaügyi központ – két éven keresztül.  

Így fordulhat elő, hogy Szegeden az eddigi 63 jelentkezőből mindössze kettő dolgozhatta le büntetését. Makón 11-ből ott egynek sem tudtak felajánlani közérdekű munkát. Csongrádon 33-ból 9, Hódmezővásárhelyen 57-ből 16, Szentesen pedig 29-ből 12 állampolgár tudta kiváltani a bírságát. Kistelek kiemelkedik e téren a megyéből: eddig 5 jelentkező volt, és mindannyian kaptak munkát. Mórahalmon is a 9-ből már csak ketten várakoznak.
A munkáltatóknak nem érdekük, hogy alkalmi munkásokat foglalkoztassanak. Egy név nélkül nyilatkozó cégvezető elmondta, nincs túl sok hasznuk: a betanítással sok idő megy el, önállóan pedig nem dolgozhatnak, vagyis egy másik munkás kapacitását is lekötik. Munkaruhát, védőfelszerelést kell számukra biztosítani, ami pluszköltséget jelent, – mindezt valakiért, akire nem lehet tartósan számítani.

Azok a munkák, amelyek jelenleg rendelkezésre állnak a megyében, kizárólag fizikaiak: takarítóként, udvarosként, közterület-karbantartóként, szociális vagy konyhai kisegítőként lehet elhelyezkedni. Kínálnak azonban szakmunkákat is: víz-gáz szerelő, kőműves, hegesztő és festő-mázoló is van a lehetőségek között. Ezek közül – már ha az adott városban van bármilyen ajánlat – választhat a jelentkező, a munkáltatónak azonban nem kötelessége őt fogadni.

– Mivel az egész megyében alig akad munka, az sem jelent megoldást, hogy egy órán belüli utazási távolságra átirányítsuk a jelentkezőket – mondta el Bereczki Ágnes. Ez esetben a munkavállalónak kellene állnia a kapcsolódó kiadásokat. Tekintve, hogy már a több ezer forintos kötelező egészségügyi alkalmassági vizsgálat hallatán is sokan azt mondják: „akkor inkább az egészet leülik", valószínűleg egyébként sem igényelnék sokan ezt a lehetőséget.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Marika311 2012. augusztus 24. 13:06
  „Én tudnék munkát adni.A városkörnyékén és a lakótelepeken uralkodó gazhalmaz kiirtásában letudnák dolgozni.”
 • 30. Woman 2012. augusztus 23. 20:05
  „Lenne munka csak keresni kellene.Pl: vízvezető árok takarítása ,ásása,parkok,terek ,strandok,buszmegállók stb stb takarítása , felújításában.”
 • 29. nanemaaa 2012. augusztus 23. 00:03
  „Az újságíró megint csúsztat. A pontos cikk cím így szólna: " Nálunk nincs hol dolgozni"
  Alcím is járna hozzá: "A magyar proli nem pénzért dolgozik, ha dolgozhat egyáltalán"
  Szívesen olvasnék a témában további cikkeket is. Pl
  "A munkabér valóban NEReményjáték?"”
 • 28. zole52 2012. augusztus 22. 16:48
  „Akkor nincs más,mint elengedni a "büntit" ,mivel dolgozna, de az 1 millió m.helyre nem veszik fel ? Érdekes a hozzáállás,viktor figyelj !"<moderálva>atnak " ?”
 • 27. macs 2012. augusztus 22. 10:46
  „Deadman,
  bocsánat, de számomra az alábbi mondat azt jelenti, hogy a munkáltatók nem partnerek, mert nem éri meg. Számomra ebből nem az következik, hogy ne lenne munka a számukra. (Egyébként tényleg kevés munkalehetőség van a környékünkön.)
  "Elvi lehetőség ugyan tavasz óta van arra, hogy a pénzbírságot közérdekű munkával váltsuk ki - de ez szinte lehetetlen. Nincs munkáltató, aki fogadná ezeket az embereket - nem éri meg az alkalmi munkással bajlódni."
  Az 5 rúgót, pedig a fenti cikk baloldalán lévő szürke alapon megjelenő infók között olvastam.”
 • 26. Deadman 2012. augusztus 22. 04:07
  „Elvi lehetőség ugyan tavasz óta van arra, hogy a pénzbírságot közérdekű munkával váltsuk ki - de ez szinte lehetetlen. Nincs munkáltató, aki fogadná ezeket az embereket -
  24. macs 2012.08.21. 18:06

  Olvassd EL !! ez az ELSŐ bevezető mondat..Nem tudom milyen cikket olvastál de olvassd tovább
  - Mivel az egész megyében alig akad munka, ....... stbstb...Olvass olvass olvass csak ez segít...

  NINCS MUNKAHELY csongrád megyében !! Gyakorlatilag ez jőn le a cikkből az általad említett napi 5 rugó csak hab a tortánt..

  No comment ..”
 • 25. Lackó50 2012. augusztus 21. 22:25
  „Így nem fog bejönni az állambácsinak a büntikből remélt bevétel. A közterület takarításával megbízott cég nem fog ilyen drága közmunkásokat alkalmazni, ha a munkanélküliek között sokkal olcsóbb munkaerőt is talál erre a célra, ha szüksége lenne rá.
  A másik ragyogó ötlet, ha leülöm a büntit. Pár nap alatt az is megvan. Én nem fizetek semmit (állambácsinak elmarad a bevétel) viszont a költségvetés terhére kapok kaját, szállást, vigyáznak rám és így a büntetésem a bevétel oldal helyett a kiadás oldalon fog megjelenni, tehát öngólt rúgtak azzal, ha megbüntetnek.

  Hajrá Magyarország!”
 • 24. macs 2012. augusztus 21. 18:06
  „23. Deadman,
  nem akarom védeni Bereczki Ágnest, de itt arról van szó, hogy a szabálysértés elkövetők le is dolgozhatják a büntetés összegét. Azt írják, hogy 6 óra 5000 forintot kóstál, vagyis, ha jól számolom, 36 óra alatt ledolgozható 30 eFt. Szerinted ki az, aki kapkodni fog utánuk, többe kerül a leves, mint a hús. :-)”
 • 23. Deadman 2012. augusztus 21. 17:43
  „" Szegedről sajnos nem jelentkezett az a munkáltatói kör, amely ilyen munkát fel tudna ajánlani - mondta el Bereczki Ágnes, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szervezési és hatósági osztályának vezetője. "
  Kedves Berecki Kisasszony..tetszik tudni abban az átkozott szétrohadt kommunizmusban szegeden uszkve 24 CÉG müködött Bizony Ám..1989 után amikor a "rendszerváltók" vagy mondhatnám úgy hogy a puha kommunisták és a Kő liberális Soros bérenc Fidesz / igen Fidesz és nem Fidesz -Mpp és Fidesz fkgp-Kdnp Hanem csak FIDESZ / meghirdették a Kifele a ruszkikkal dolgot akkor bizony az Oroszországba a nehezen fizető Oroszországba irányuló Export elmaradása miatt a 24 böl mostanra alig maradt 3-4 cég..Természetesen közrejátszott ebben az is hogy Könyvtárosok Pufajkások és dolgozni Nem akaró Kollégisták gyakorlatilag sógor koma jó barátnak eladják az országot...
  http://szentkoronaradio.com/files/Kik_adtak_el_az_orszagot_0.xls

  Na ezek után azon siránkozni hogy nincs munkáltatói kör aki munkát adna nos ez igen nagy szegénységi bizonyítván az ŐN részéről..”
 • 22. hajnalka 2012. augusztus 21. 14:44
  „Két "ciklust" végigdolgoztam közmunkásként, napi 6 órában, heti 8300 Ft-ért.
  Ugyanaz a munka miért ér sokkal többet, ha büntetés?

  Bárki büntetését féláron ledolgozom.”
 • 21. qrumpli 2012. augusztus 21. 14:44
  „Sóbánya nincs?
  Mán annak aki közmunkára ítél!
  Jó pár embert nagyon fel kéne pofozni mán!”
 • 20. NP1 2012. augusztus 21. 13:18
  „Emberek!
  Itt elveritek a port az önkormányzatokon, hogy amikor rengeteg tennivaló lenne nem tudják fogadni az "ingyenmunkásokat". Igazatok is van..
  Csak csendben jegyezném meg, hogy ezt a törvényt Forradalmi Kormányunk az érintettekkel történt egyeztetés nélkül és a végrehajtás feltételeinek biztosítása nélkül hozta meg.
  Ahogy szokta.”
 • 19. macs 2012. augusztus 21. 12:37
  „18. Torontál,
  kihagytad a város lakóit, mert a szemét az nem terem, azt valaki odavitte, elszórta, vagy a jövendő közmunkásokra gondolva, direkt ott hagyta. :-)”
 • 18. Torontál 2012. augusztus 21. 10:47
  „Mert olyan szép, tiszta, rendezett a város és környéke.....Kár, hogy ilyen vakok és lusták a város vezetők.”
 • 17. Koszta 2012. augusztus 21. 10:10
  „Régen tudták, hogy a háborúhoz a katonának fegyvert és lovat is kell biztosítani... Nem elég pusztán a parancsot kiadni... Mai illetékes uraink azt hiszik, hogy ha leírnak valamit,akkor az kész van... Addig tart a feladat míg egy rendeletet, törvényt meghoznak. Hogy az hogyan hajtható végre, mi módon azt már homály fedi... Pedig e nélkül fabatkát se ér...
  A köz-munka köz-érdekű tevékenység a köz-össég javára.
  Evidens, hogy nem magán cégek fognak benne részt venni. Ez esetben a Munkaügyi Központot minek belekeverni?
  Teli van szeméttel a körtöltés melletti kiserdők alja... Szemetes szinte minden utca... Gyom lepi el a zöld területeket... Mind látjuk, többen is megemlítjük ezeket... Kivéve az illetékesek? Vakok, hülyék hoznak rendeleteket és irányítanak bennünket?
  Jön a közmunkás reggel a telephelyre, megkapja a söprűt, a kukát meg a lapátot és megmondják neki mettől meddig kell felsöpörni az utat meg a járdát... Ha megcsinálja, akkor egy nap (5000 Ft)kipipálva. Ha nem dolgozik, akkor nem fogy az "ideje", büntetése... Egy művezető kell, aki kiosztja az eszközöket meg a feladatokat. Nap közben ellenőriz, adminisztrál. Este beszedi az eszközöket...
  Bonyolult? Nem hinném...
  Avagy reggel megjelenik a kijelölt kiserdő sávnál a köz-munkás, ahol szemetet kell szedni... Nyilván oda szemetes autó meg zsákok is kellenek... Szintén egy művezetővel... De őrdöngős tudást ez se igényel...
  Ahogy látjuk, van "folyamatosan" közmunkás... Ahogyan szemét is... sajnos... De ha összehozzuk "őket", akkor egy kicsit javulhat a köz-érzet... Köz-munka ennél hasznosabb nem is lehet(ne) egy köz-össégnek...
  Mégse megy?
  Akkor most ki a béna, az alkalmatlan a döntéshozói és a végrehajtói láncolatban?
  Ahogy látom sokan...
  Itt jön a bugyuta kérdés egyes "illetékesektől", hogy miből(?)
  200 ember NAPI börtön költsége 1,5 millió forint! Feléből, harmadából bőven meg lehet oldani a művezető(k) fizetését, az eszközök beszerzését és a szemétszállítás költségét... Majdnem egész hónapra! Nem egy napra...
  És akkor még mindig spóroltunk...
  Szerintem...”
 • 16. deszkás 2012. augusztus 21. 10:06
  „Én is így teszem majd akkor fizetek ha a vörösiszap katasztrófa előidézői! Illés úr szájkaratézta akkor:"ki fogják fizetni" ! NEM fogják kifizetni elsummantják mint a mostanában felszínre kerülő olajszőkítést.”
 • 15. Együgyű 2012. augusztus 21. 09:38
  „,,Nálunk nincs hol ledolgozni a bírságot"
  Hova jutott el ez a Szent Istváni Magyarország. Még ha akarnák, sem tudnák a megbírságoltak a bírságot ledolgozni. Vélelmezhetően a kormányunk célja az, hogy az illetékesek egyre több bírságot szabjanak ki. Egy kis malőr a számításukba becsúszott. ,,Nálunk nincs hol ledolgozni a bírságot" az 1 Milla jól fizető új munkahely miatt. Azonban a bírság ledolgozandó összegét már fejlett nyugati EU-s szinten megállapították. ,,a vétkes állampolgár. Hat óra munkával 5000 forint írható le. A lehetőség népszerű: Csongrád megyében eddig 207-en jelezték, hogy így rendeznék büntetésüket. Csakhogy a legtöbben hiába várják, hogy munkába állhassanak - alig van cég, amely fogadná őket." Okosak a magyar polgárok, hiszen tudják sehol nincs az országban munkalehetőség. Miért pont itt lenne. A törvény adta jogukkal így megússzák a rájuk kiszabott bírságot. A nem most lebarnultak röhöghetnek jót. Mehet a csalás és lopikálás. Ajánlanám az országgyűlési gombnyomogatóknak, hogy náluk a kivételezést szüntessék meg és vezessék be a bruttó napi 1500 forint napi keresetet az egységes igazságos 16%-os szja fényében. Megmutathatná az elitünk is, hogy a fenti járandóságból vígan dalolva meg lehet élni. Félteni azonban nem kellene őket, mert a rendszerváltás óta és előtt vitték valamire és van egy kis vagyonkájuk.
  Aki nem érti, azt sajnálom!
  Más véleménye mindenkinek lehet a nem létező demokrácia jegyében!
  OFF.”
 • 14. Torontál 2012. augusztus 21. 09:26
  „Ez röhejes kijelentés egy ilyen koszos, poros, elhanyagolt városban....
  Szerintem a hivatal fura-ura nincs megint a helyzet magaslatán.”
 • 13. Linka11 2012. augusztus 21. 09:14
  „Úgy gondolom, erős kormányzati túlzott pénz beszedés az oka az irreálisan magas bírságoknak.Nyugati bérekhez
  kialakított pénz bírságok alsó szintje is tönkre tehet időlegesen egy családot is.Aki közlekedik rendszeresen az tudja
  ,hogy nincs olyan nap mikor ne lehetne megbüntetni egy autóst vagy motorost vagy akár kerékpárost kisebb vétségér.Nagyon régóta bizonygatják a büntetést kiszabók,hogy nekik semmilyen érdekük nincs büntetni, pedig
  kimondva kimondatlanul sokszor még a táblák is úgy vannak kihelyezve ,hogy lehetőleg még a józan ésszel hajtók is valamit vétkezzenek.Az egész rendszer nem a megelőzésről szól ,hanem a mindenáron való kaszálásról ! És az utóbbi években nagyon kilóg a ló lába.És persze a soha ki nem elégíthető mindenkori" kis gömböc" folyamatos étvágyáról szólnak a büntetések !”
 • 12. Palgab 2012. augusztus 21. 08:45
  „nevetséges az egész méghogy nincs közmunka lenne ha odafenn nem másra kúrnak el a pénzt, tavaly is nagy gondot okozott ez a szoc segélyen levőknek, idén mar a bírságosok is mennének, nemhogy több hanem egyre kevesebb lesz a munka. Nem védek senkit sem, de nem ezen kéne gondolkozni, hanem azon hogy fiatal 30 éves emberek sokszor két három szakmával sem találnak munkát. Mi lesz így? Majd a nyugdíjasokból fog élni az ország? Nem tudom ti hogy vagytok vele, én úgy tanultam hogy egy országot a benne aktívan dolgozók tartanak fenn. Fityesz jól alánk vert, ez van de addig nem is fog semmi változni még a nép fel nem emeli a hangját, vagy a kezet és jól oda nem ver nekik.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közelít egymáshoz a hazai és a külföldi tej ára

Azonos árrést kell alkalmazni augusztustól az üzleteknek a hazai és a külföldi tejnél: az eddigi 50-100 forintos különbség 15-20 forintra csökkent. Tovább olvasom