Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Nándorfehérvár a Mátyás-templomnál

Szeged – Bajvívás, bemutatók, vursli: idén is nagy siker volt a nándorfehérvári napok.
Nándorfehérvári napok a Szegeden a Mátyás téren. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Mindjárt megyünk hintázni, de hadd nézzem már egy kicsit – egyezkedett egy fiatal apuka szombat délelőtt 3-4 éves forma, szőke hajú kislányával Alsóvároson. A Mátyás-templom környékén rendezték meg a VI. Nándorfehérvári napokat: amíg a kislányt a játszótér, az apukát a különböző lovagrendek és vitézi oskolák bemutatója érdekelte jobban.
A kisfiús szülők szerencsésebb helyzetben voltak: lehetett pajzsot festeni, fakarddal vívni, tegez- és íjtörténelmet hallgatni, közös fotókat készíteni a talpig beöltözött vidám vitézekkel – így ünnepelték a szegediek Hunyadi János 1456-os világraszóló nándorfehérvári diadalának 555. évfordulóját. A déli harangszó alatt a szülők történelmi tudásuknak megfelelően meséltek csemetéiknek a hadvezérről és a harangjáték történetéről. A középkori reneszánsz hangulatról öt fiatal gondoskodott: gitár, fuvola és csörgődob kíséretével és énekkel a XV. század hangulatát idézték meg a templom körül.

Nándorfehérvári napok a Szegeden a Mátyás téren. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A nap leglátványosabb eleme a már említett vitézi rendek harci bemutatója volt: a legények szavakban és tettekben sem kímélték egymást, az iskolavezetők egymást froclizták a tusa előtt, miközben fakupába öntött borból ittak rendtársaik egészségére. Az Anno Domini történelmi hagyományőrző egyesület a közönséget a középkori táncok világába vezette be.

Nándorfehérvári napok a Szegeden a Mátyás téren. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Olvasóink írták

  • 2. mfos 2011. július 24. 23:51
    „ezt én sem tudom, igazából csak egy havertól hallottam valamit pletyka szinten, hogy talán lesz a Belvárosban... a szegedi programokról valamit egyébként szinte sehol sem látni.”
  • 1. Queenmargareth 2011. július 24. 15:59
    „lehet, hogy én nem láttam, de itt írtak az újságban erről, hogy mi lesz hétvégén? Azon kívül, hogy maradjunk a dm-el?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú Magdikától

Döbbenetes a hír: Somogyi Károlyné is elment tőlünk. Tovább olvasom