Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Napelemmel és saját palántával spórolnak a kistelepülések

Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa - Pályázati pénzek és közmunkások révén spórolnak legtöbbet a kistelepülések. Közpénzt fognak a telefonos és biztosítós flottájukkal, vagy ha rászerveznek a hivatali autó útjaira.
Öttömösön évente 1,5 millió forint közpénzt spórolnak meg a villanyszámlán azzal, hogy tavaly hat önkormányzati épületre szereltettek uniós pénzből napelemet. Ötödére, vagyis tizenegynéhány ezer forintra csökkentették a telefonszámlájukat a szolgáltatóváltással.

A legnagyobb megtakarítást a közfoglalkoztatási programokkal érik el – tudtuk meg Dobó István polgármestertől. Egymilliót fognak azon, hogy az intézmények konyhájára saját zöldséget termelnek. A biomasszakazános programban a hivatal fatüzelésre állt át, a fát pedig a közmunkások gyűjtik, ezzel félmillióval kevesebbe kerül a fűtés. 600 ezer forintot jelent, hogy saját fűrészműhelyükben gyártják le a falu intézményeinek a karnisokat, köztéri virágládákat.
 
Műszak az öttömösi önkormányzat fűrészműhelyében. Archív Fotó: Frank Yvette
Műszak az öttömösi önkormányzat fűrészműhelyében. Archív Fotó: Frank Yvette

Pályázati pénzből fizetik – a falué helyett – két tanya villamosítását és napelemes ellátását, amire az országban 9 település között nyertek 12,6 milliót. Külterületi vízminőség-vizsgálatra 2,8 milliót nyertek, a tanyagondnoki szolgálatra (például mobil rámpára) 1,6 millió forintot kapnak. Erre sem kell költeniük.

Pusztamérgesen nincs újdonság. A falu a korábbi fatüzelésű kályhával fűti a hivatalt, a fát náluk is közmunkások gyűjtik. Napelemet ők is szereltettek fel; három éve élvezi előnyét a művelődési ház és a szociális központ. Sok pénzt megfognak a közmunkások bérén: 15-en jelenleg a dűlőutak takarításán és karbantartásán dolgoznak.
Ruzsán évente 2,5 milliós villanyszámlát takarítanak meg az intézmények és a hivatal napelemeivel.

Az egészségházat szigetelték is, ennek köszönhetően a gázszámla a harmadára olvadt. Korábban a telefonjaikat és az intézmények felelősségbiztosításait is flottába vonták össze. Mobilról mobilt, vonalasról csak vonalas számot hívnak. A hivatali autóra járatokat szerveznek az intézmények. Parkgondozáshoz  palántát, a közkonyhára krumplit termeltetnek a közfoglalkoztatottakkal.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A németek körözték a bérelt VW Golfot

A németek körözték a bérelt VW Golfot
A Schengeni Információs Rendszer jelzése alapján a magyar rendőrök foglalták le az autót egy horvát… Tovább olvasom