Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Naperőmű épül az SZTE épületeinek tetején

Szeged - A villamosenergia-igény 7 százalékát megújuló forrásból állítja majd elő a "legzöldebb" hazai egyetem.
Az év végig több mint 2700 napelemet telepítenek a Szegedi Tudományegyetem huszonnégy épületének tetejére. A 880 millió forintos, uniós támogatásból megvalósuló beruházásnak köszönhetően a jövőben az évi 10 GWh-s villamosenergia-igényének 7 százalékát megújuló forrásból állítja el a "legzöldebb" hazai egyetem.

Bencsik János, klíma- és energiaügyi államtitkár az országban egyedülálló kezdeményezésről az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában tartott sajtótájékoztatón elmondta, a hazai fotovoltalikus kapacitás 2010-ben 0,8 MW volt, a most telepítendő napelemek névleges teljesítménye pedig több mint 0,6 MW. A mintaprojektnek is tekinthető fejlesztés nem csupán a villamosenergia-termelés miatt fontos, az elkövetkező két-három évben azt is vizsgálják majd, miként árnyékolják a napelemek az épületeket, csökkentve ezzel a klímatizálásra fordított energiát. További járulékos előnynek tekinthető, hogy a fejlesztésnek köszönhetően évente több mint kétezer tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el. Az államtitkár közölte, ha a szegedi beruházás beváltja a hozzá fűzött reményeket további állami és önkormányzati intézményeknél is elképzelhetőek hasonló fejlesztések.

Szintén uniós támogatással, mintegy 360 millió forintból újulhat meg az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának biológiai épülete. Jövő nyárra korszerű szigetelést kap a hetvenes évek közepén épült oktatási tömb, korszerűsítik az energetikai rendszert, a szellőzést, hűtést, fűtést, a világítási rendszert, s kicserélik a nyílászárókat is. A rekonstrukciónak köszönhetően, amely jelentős energia-megtakarítással jár, javul az itt tanuló és dolgozó egyetemi polgárok komfortérzete is.

Olvasóink írták

 • 2. kilo 2011. május 27. 13:41
  „...880 millió forintos, uniós támogatásból megvalósuló beruházásnak köszönhetően a jövőben az évi 10 GWh-s villamosenergia-igényének 7 százalékát megújuló forrásból állítja el a "legzöldebb" hazai egyetem...

  880 MFt = 0.7 GWh
  1 MFt = 0.000795455 GWh
  500000 MFt = 397.7 GWh

  Na ennyit lehetett volna a MOL pénzből megcsinálni.
  Mo éves áramigénye kb 30000 GWh. (http://www.westinghouse.hu/energiatak.html)”
 • 1. szpirigonzálesz 2011. május 26. 21:36
  „Tegnap láttam egy filmet ahol azt taglalták, hogy a napelemek előállítása túl költséges,
  eddig sajnos nem váltották be költségarányosan a hozzájuk fűzött reményeket.
  De ha ingyen van...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Délmagyarország Vállalkozói Akadémia

A kis- és középvállalkozások tájékozódásának segítésére rendezett vállalkozói akadémiát a Délmagyarország Kiadó, valamint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Tovább olvasom