Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Napi 100-150 ember jelentkezik földművesnek

Napi 100–150 földművest vesznek nyilvántartásba a szegedi járási földhivatalban: a regisztráció határideje május 1-je. Kiderült: nem mindenkinek kell betartania a határidőt. A szegedi Kálvária sugárúti épületben mindennap nagy a tumultus.
– Gyümölcsösöm van, nem ebből élek, csak azért regisztráltatom magam, hogy vásárolhassak földet, ha úgy alakul – mondta a szegedi Ungi Ferenc.

A férfi a Kálvária sugárúti földhivatal lépcsőjén állt a sorban másokkal együtt, kezében egy mezőgazdasági technikusi bizonyítványt szorongatott. Ismert: vagy iskolai, tanfolyami végzettséget, vagy az elmúlt 3 évről szóló, NAV által is igazolt, mezőgazdaságból származó árbevételt kell feltüntetni ahhoz, hogy valaki az új földtörvény értelmében a jövőben is az agráriumból élhessen.

Ungi Ferenc nyugodt volt, nála a regisztráció nem tart sokáig, a bizonyítványt helyben hitelesíti a földhivatal.

Bár négy ablaknál is a földműves-nyilvántartással foglalkoznak, a tumultus egyelőre nem szűnik. Fotó: Frank Yvette
Bár négy ablaknál is a földműves-nyilvántartással foglalkoznak, a tumultus egyelőre nem szűnik. Fotó: Frank Yvette


Nem viselte ilyen higgadtan a sorban állást a közelében álló szatymazi férfi: – A múlt héten már háromszor jártam itt, de azt is mondhatnám, harmadik éve szinte minden héten a hivatalban ácsorgok, most is egy szatyor papír van nálam. A keresztfiammal együtt örököltünk földet, amit én művelek, és szinte mindig van valami, amit rosszul csinálok. Nem értem, mire való az újabb adminisztráció, a NAV-igazolás, amikor mindent tudnak rólunk. Engedjék inkább dolgozni az embereket!

Gósz Zoltán, a Csongrád Megyei Földhivatal vezetője is tanúja volt a beszélgetésnek. – Mindent elkövetünk, hogy kiszolgáljuk a sorban állókat, 4 ablaknál csak a földműves nyilvántartással foglalkozunk, és még a háttérben is besegítenek a munkatársaink. Napi 100–150 személyt regisztrálunk. A portaszolgálat már a kapuban a jelentkezők kezébe adja a nyomtatványokat, és segít a kitöltésben. Nekünk se jó, hogy ennyien várakoznak, ez nem 21. századi állapot, de ezeket a régi épületeket még nem erre az ügyfélforgalomra tervezték.

Eddig a szegedi járási földhivatalhoz 284 olyan beadvány érkezett, amelyik a földműves nyilvántartással kapcsolatos. 2014. április 10-éig országosan 9290 földművest regisztráltak.

Mit mond a törvény?

A földforgalmi törvény szerint 2014. május 1-jétől 1 hektárnál nagyobb föld tulajdonjogát csak a földműves-nyilvántartásban szereplő természetes személy, a föld használati jogát pedig csak regisztrált természetes személy vagy mezőgazdasági termelőszervezet kaphatja meg. A nyilvántartásba való felvételt kérni kell. Gósz Zoltán elmondta: fontos, hogy a 2014. január 1. és április 30. között haszonbérlet, részesművelés, felesbérlet és szívességi földhasználat jogcímén földhasználati jogosultságot szerzők május 1-jéig kérjék a nyilvántartásba vételt. Május 1. után pedig arra kell ügyelni, hogy a regisztráció még az előtt megtörténjen, mielőtt a földhasználati szerződések a földhivatalba érkeznének. Ha például a földhasználati bejegyzési kérelem 2014. június 15-i, akkor legkésőbb 2014. június 14-én meg kell ejteni a földműves-nyilvántartásba vételt. A hivatalvezető azt javasolta, akinek van földje, és a közeljövőben nem tervez vásárlást, annak nem kell most regisztrálnia, később is pótolhatja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Péter olimpikon súlyemelő Fordba ült

Nagy Péter, a Szegedi Lelkesedés SK válogatott súlyemelője szerda délelőtt a Ford Hovány jóvoltából gépkocsit vehetett át a cég algyői telephelyén. Tovább olvasom