Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Napi 6-10 tonna krumplit is megpucolnak a Mezőkernél

Szeged - Jóféle hazai termésből aprítják a salátának, köretnek, levesnek valót Szeged-Szentmihályon. Nagy tételben eddig áruházláncoknak szállítottak, újabban a közkonyhák, éttermek, kifőzdék piacát terítik.
Egyre szigorúbbak az elvárások az „üzemi konyhák" higiéniájával szemben; elkülönítve kell tárolni és pucolni a friss zöldséget. A séf ugyanakkor a beszerzett mennyiségből a legtöbbet szeretné felhasználni amellett, hogy csak a szükséges mosóvizet, áramot és munkaerőt fordítja rá. Emiatt egyre több étterem, kifőzde, üzemi menza vált át konyhakész friss zöldségekre – hallottuk Ferenczi Gyulától, aki a szeged-szentmihályi Mezőker Kft.-től szállítja ki a megrendelőknek az előrecsomagolt zöldségféléket.

Szegedi, mórahalmi, makói termelők minőségi áruit dolgozza fel a Mezőker Kft. Fotó: Schmidt Andrea
Szegedi, mórahalmi, makói termelők minőségi áruit dolgozza fel a Mezőker Kft. Fotó: Schmidt Andrea

Mi kerülhet az asztalra ebből a zöldségfeldolgozóból? Szegedi, mórahalmi, makói termelőktől beszerzett minőségi áru. A közétkeztetésben rengeteg krumpli fogy, a Mezőkernél naponta 6-10 tonnát is megpucolnak – tudtuk meg Abonyi Zsuzsanna kereskedelmi vezetőtől. Gépsor tisztítja a burgonyát, abból is az Agria fajtát, merthogy az a nagykonyhák kedvence. Tetszetős hasáb, kocka, karika szelhető belőle, nem fő szét, és sütni is jó. A futószalag mellett álló asszonyok már csak szépészeti beavatkozást végeznek rajta. Barnulás ellen saját fejlesztésű színrögzítővel kezelik, amelyben az áru folyamatosan halad. A csomagolás is pillanatok alatt megvan – kívánságra vákuumfóliába szippantanak öt-tízkilós adagokat. Hűvös helyen tárolva hat napig felhasználható. Ami viszont még aznap a konyhába kerül, kérhető akár 15 kilós műanyag zsákokban is.

Nagy a keletje a friss zöldségeknek. Fotó: Schmidt Andrea
Nagy a keletje a friss zöldségeknek. Fotó: Schmidt Andrea

Levesbe vagy salátának a szentmihályi zöldségtisztítóban tucatnyiféle zöldséget dolgoznak. Tisztítás, mosás és darabolás után kerül a megrendelő ízlése szerint egy csomagba sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma, karfiol, paprika, petrezselyem, valamint különféle káposzta- és salátaféle. Az étlap szerint ezekből is variálható az egész fejtől a vékonyra reszelt szálakig minden. Egyenként vagy salátamixbe is tálcára csomagolják, hiszen a hipermarketek polcairól – salátaöntet „melléklettel" – a kényelmes háziasszonyoknak már csak asztalra kell tenni. A tálalást nagy tételben is a séf fantáziájára bízzák: ha kreatív, egyedi salátamixet készíttethet.

Hazai zöldségből

Jelenleg közel 22 ezer adaghoz elegendő burgonyát szállítanak ki a szentmihályi zöldségtisztítóból naponta. Egy műszakban 15 ember pucolja és csomagolja a 6-10 tonna krumplit. Zöldségekből a gépsoron 1000 tálcán 500 kiló szegedi, makói, mórahalmi termés alakul át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzlet is a felnőttképzés

Szeged - Tiszát lehet velük rekeszteni, olyan sok felnőttképzési profilú cég kínálja magát Szegeden.… Tovább olvasom