Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Napi helyett havi standolás

Szeged - Harmadszorra bukott meg a napi standolás Magyarországon, a február 1-jétől bevezetett leltározási kötelezettséget ugyanis hétfőn eltörölte a parlament – ezért szegedi politikusok és vendéglátósok is lobbiztak.
Óriáskoktélt akartak készíteni az országgyűlési képviselőknek a szegedi vendéglősök tiltakozásul a február 1-jén bevezetett napi standolási kötelezettség ellen: felbontott röviditalos üvegeik tartalmát öntötték volna össze a parlament előtt.

A látványos demonstráció elmarad, ugyanis a vendéglátószakma győzött. Helyi politikusnak, Ujhelyi Istvánnak is szerepe volt ebben, aki önálló képviselői indítványt nyújtott be a napi standolás megszüntetéséért január elején. De hallatta hangját Hülvely István, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke, a szegedi Napfényfürdő beruházója is. Az eredmény: havonta egyszer kell leltárt készíteni a zárjegyes röviditalokról.

Ötpárti konszenzus volt a napi standolás megszüntetésében, ami Ujhelyi István szerint példaértékű. Hozzátette: a csalók ellen természetesen küzdeni kell, ezt megteszi az APEH és a VPOP oly módon, hogy nem bélyegzik meg az egész szakmát.

Közel hat deci van még ebben a palackban - ezután elég havonta mérni a fogyasztást. Fotó: Karnok Csaba
Közel hat deci van még ebben a palackban - ezután elég havonta mérni a fogyasztást.
Fotó: Karnok Csaba

De miért szavaztak a képviselők szinte két hónap leforgása alatt egyszer a standolás mellett, majd ellene? Ezt a képviselő azzal magyarázta, hogy a múlt év végén a PM szakapparátusa „salátatörvényben", más jogszabályváltozásokkal együtt vitte parlament elé a napi standolást. Nem volt idő arra sem, hogy az ágazattal egyeztessenek.

Elvetéltek

A napi standolással egy időben eltörölte az országgyűlés a 250 ezer forint feletti készpénztilalmat a vállalkozásoknál, illetve enyhített az ugyancsak februárban életbe lépett házipénztárt szigorító szabályokon is. Korábban hasonlóan rövid életű volt a luxusadó, valamint a vállalkozásokra kivetett elvárt adó is.

Hülvely István, a Hunguest Zrt. vezérigazgatója szerint a standolásnak nincs értelme, mert napi leltározással nem lehet elkapni a csalókat. A havi standolás is értelmetlen, de az értelmetlen munka így legalább a harmincadjára csökkent.

Feleslegesnek tartja a havi standolást Frank Sándor, 3 szegedi vendéglő tulajdonosa is, de elégedett az eredménnyel. Újra visszakerülnek a januárban látványosan kihúzott röviditalok az itallapokra. Elmondta, hiába törölték el a napi standolást március 1-jével, a vendéglősök megvárják, amíg a Magyar Közlönyben megjelenik a jogszabály. Addig naponta leltároznak, általában este, a lényeg az, hogy reggel 9 órára elkészüljön a dokumentáció. A havi standolásnál nem lesz reggel 9 órai határidő, nyitásra kell befejezni a leltárt. Tehát ha a március 31-i zárási állapotot feltérképezik, és április 1-jén csak délben nyitnak, elegendő lesz a leltárt akkor felmutatni.

Itthon a mostanit megelőzően már kétszer próbálkoztak a standolás bevezetésével: 2000-ben még a jogalkotási szakaszban megbukott a kezdeményezés, 2004-ben pedig – akárcsak most – alig egy-két hónapig élt.

Olvasóink írták

  • 1. Piki 2009. február 27. 11:31
    „Csak összejött ez!!!!!!!!! Mondjuk, sejthető is volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

RoBa Millennium: ez mocsokság

„Mocsokságot" írtunk a cégéről, ezért nem nyilatkozik – jelentette ki a RoBa Millennium… Tovább olvasom