Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Napi hírek 1958-ból

Szeged - Tükröt tart szülővárosának és a régiónak a Délmagyarország. A cikkek, információk fölött a forrás: „saját tudósítónktól" – most 1958-ból.
Oskola utca

„Milyen lesz az Oskola utca és környéke? A Szegedi tervezőiroda mérnöke nyerte a pályázat megosztott első díját." „Borvendég Béla (...) az utca Tisza felöli oldalán húzódó földszintes házai helyére egyemeletes üzletházat tervezett, étteremmel és egyéb modern létesítményekkel" (január 16., csütörtök).

Plakát és mozgalom

„A plakátkiállítás jelentősen elősegítette a 'Szép Szegedért'-mozgalom munkáját." A Hazafias Népfront kezdeményezésére grafikai tanfolyam indul „– megvalósulása esetén – vezetésére Kopasz Mártát, Szeged kiváló grafikusművészét kérte fel a bizottság" (február 4., kedd).

Mosoda

„Átadták rendeltetésének a Szegedi Ruhagyár új mosodáját. Az üzemi bölcsőde csaknem kétszáz lakójának és a konyha dolgozóinak ruháját tisztítja" (március 19., szerda).

Móravárosi iskola

„Korszerű iskolát kap Móraváros. Kétemeletes lesz, a Koolzsvári tér Veres ács és Kormányos utca közötti teljes frontját elfoglalja. A tervek szerint nyolc tanteremmel, két tanulószobával, egy étkezővel, természettudományi előadóteremmel és az ehhez tartozó szertárral, igazgatói és nevelőszobával rendelkezik majd. Tágas tornaterem tartozik még az épülethez, külön fiú és lány öltözővel. (...) A 3 millió 900 ezer forint költséggel készülő iskola építését még az idén elkezdik" (április 19., szombat).

„Gondolkodó" gép

„Elkészült az első magyar logikai gép. (...) Hét darab, egyenként hatemeletes számjegygépet, a vezérlést és a variálásokat végző negyvenkét darab jelfogót, huszonhárom darab különböző nagyságú jelzőlámpát, sok kapcsolót, ellenállást és más kisebb alkatrészt, valamint kb. 1200 méter hosszú, harmincötféle huzalt" építettek be (május 1., csütörtök).

Szélesvásznú mozi

„Rövidesen megkezdődnek a Szabadság Filmszínház átalakítási munkálatai. (...) Ősztől kezdve ez a szegedi filmszínház szélesvásznú filmeket vetít" (június 1., vasárnap).

Nők motoron

„Szerte a városban a száguldó motorkerékpárokon mindinkább több nő jelenik meg. Harminc-negyven vizsgázó férfi között 3–5 nő is van" (augusztus 21., csütörtök).

Szegediek a SZU-ban

„Idén nyáron Szegedről is sokan jártak külföldön, főként a Szovjetunióban. Csehszlovákiában, Romániában és Bulgáriában." A legutóbbi IBUSZ-úton, a Szovjetunióban 38 utas vett részt, köztük hatan Szegedről" (szeptember 26., péntek).

Vízisporttelep

„Már magasodnak a vasbetonoszlopok az épülő felső Tisza-parti vízisporttelepen. (...) Az egész épület 19 méter széles és 46 méter hosszú lesz, és még ez évben tető alá kerül" (október 15., szerda).

A „cigánykirály"

„A Brüsszelben járt Lakatos Sándor és zenekara néhány napig a Hungáriában muzsikál"(november 8., szombat).

Tanulókert

„Szegeden több mint 10 általános iskola nyújt már tanítványainak gyakorlati ismereteket, ugyanakkor járásunkban egyelőre csupán Röszkén és Mórahalmon nyílt lehetőség a gazdasági szakoktatásra"
(november 13., csütörtök).

Hatezer palack

„Napi hatezer üveg bort palackoznak Szegeden" a „Csongrád Megyei Állami Pincegazdaság üzemegységeiben palackozzák többi között a pusztamérgesi rizlinget, a csongrádi kadart, a szegedi vöröset is" (december 7., vasárnap).

Öt sportoló

"Öt szegedi sportoló öt sportág eredményeiről, terveiről" vall. Így „Kalmár György, a 'régi idők' gólkirálya, az SZVSE-labdarúgók edzője, Merényi Kálmán, a SZEAC NB I-es csapatkapitánya és a magyar kosárlabda-válogatott tagja, Soós György, a SZAK NB I-es csapat és a magyar tekeválogatott tagja, Takács Károly testnevelő tanár, a SZEAC NB II kézilabda-csapat edzője, Temesvári Gyula, a Szegedi Spartacus hosszútávfutója" (december 25., csütörtök).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pörög a forgó

„Jóformán egész nap üzemben van a Szegedi kender munkásai ajándékozta forgó a Bartók Béla… Tovább olvasom