Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Napközi működik a családi házban

Néhány Szeged környéki kisebb településen nincs bölcsőde, ezért sok problémát okoz a kisgyermekek felügyelete. Szatymazon magánvállalkozás próbálja a problémát megoldani. Mindszenten és Szentesen is van már családi napközi.
A hét-nyolc éves gyerekek dédelgetik a kisebbeket, mint egy igazi nagy családban. A néhány éves csöppségek figyelik, hogyan barkácsol a házigazda a műhelyében, mintha apa „farigcsálna". Egy szatymazi családi napközibe látogattunk.

A Mesevár Családi Napközi február 28-a óta üzemel. A magánvállalkozást a 31 éves Csúri Gábor és felesége, a 27 éves Csúri Gáborné hozta létre. A szülők segítségével, családi házuk második szintjére építették az óvodai-bölcsődei körülményeket biztosító házrészt.

Csúri Gáborné korábban fodrászként dolgozott, egy 40 órás tanfolyamon képezte át magát. Gyermekeik, a hétéves Milán és az ötéves Liliána gyakran besegítenek szüleiknek a picik körül, akik a csoportszobában, az udvari játszótéren és a pancsikolásra kialakított medencében kedvükre játszhatnak.

– Maximális a létszám, jelenleg hét gyermek van a napköziben: az egyik kisfiú egyéves, a többiek két-három év közöttiek. Előfordul, hogy hét-nyolc éves gyerekeket is behoztak, de ritka. Szatymaznak nincs bölcsődéje, így inkább ennek az intézménynek a pótlására van nagyobb igény – magyarázta Csúri Gábor, aki rugalmas munkaideje mellett sokat tud foglalkozni a beadott gyermekekkel. Bevallotta, nem pártolja, hogy a gyerekek hároméves koruk előtt elszakadjanak édesanyjuktól, de a mai anyukáknak Szatymazon is fontos, hogy minél hamarabb ismét munkába állhassanak.

Támogatások

A szatymazi Mesevár Családi Napközinek van együttműködési szerződése a helyi önkormányzattal, ezért minden évben megkapják az egy gyermekre járó normatív összeget, azaz 240 ezer forintot. Csakhogy ennél sokkal több pénz kell egy gyermek éves ellátásához. A szülőknek havi 15 ezer forintot kell fizetni a felvigyázásért.  
A kétéves Kertai Csenge csak ebédig marad a napköziben. Anyukája Kertainé Vancs Krisztina otthon maradt kislányával és annak öt hónapos testvérével, Szabolccsal, de fontosnak tartja, hogy a picik társaságban is legyenek – gyakran elhozza őket a napközibe.

A megyében, illetve a Szeged környéki kisebb településeken nem ez az egyetlen magánvállalkozásként működő, családi napközi. Mindszenten a Törp Tanya és Szentesen a Nyanyus Háza szintén hét fővel üzemel, már évek óta. Domaszéken a Csutkababa elnevezésű, hét gyereket fogadó napközi működési engedélyre vár.

– A szociális törvény kimondja, hogy a 10 ezer lakos feletti településeken köteles az önkormányzat bölcsődét üzemeltetni. A néhány ezer lélekszámú falvakban, községekben is biztosítania kell az ilyen korú gyerekek napközbeni felügyeletét, ha a lakosságnak igénye van rá – magyarázta Gyuriczáné Botka Emőke, a Dél-aföldi Regionális Módszertani Bölcsőde módszertani vezetője, aki részt vett a szatymazi vállalkozás engedélyeztetésében. A kevés tapasztalat miatt szükségség volt a szakmai tanácsaira. A szakembertől azt is megtudtuk, igény lenne az egy-három éves, kistelepülésen élő gyerekek szegedi bölcsődei elhelyezésére, de sajnos nincs hely. Több kisebb település önkormányzatának nincs pénze bölcsődét fenntartani, emiatt fontos lehet a családi napközi intézménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fütyülnek a korlátozásra

Harminc kilométeres sebességkorlátozást vezettek be a Bertalan hídon, mert a hőtágulásáért felelős… Tovább olvasom