Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Napkutyát videóztak 20 kilométerre Szegedtől

A szerbiai Horgoson filmezték le csütörtökön reggel azt a melléknap jelenséget, amit a köznyelvben csak naphálónak vagy napkutyának neveznek.
A légköri fénytünemény a napkorongtól két oldalon elhelyezkedő fényes foltok formájában jelentkezik. A foltok lehetnek fehérek vagy színesek, gyakran csak az egyik oldalon lévő látható belőlük.
 

 
A melléknapokat a levegőben levő jégkristályokon megtörő fény hozza létre. A melléknapok kialakulásához lapos hatszögletű jégkristályok jelenléte szükséges. Általában magasan lévő fátyolfelhőkön alakul ki, de nagyon hideg idő esetén létrejöhet alacsonyan elhelyezkedő, gyémántpornak nevezett jégkristályokon is. Ezek a kristályok prizmaként viselkedve a Nap fényét 22 fokkal eltérítik, így a melléknapok általában a napkorongtól 22 fokos távolságra helyezkednek el. Ha a kristályok elhelyezkedése teljesen véletlenszerű, akkor egy halojelenségnek nevezett fénygyűrű látszik a Nap körül. Gyakran azonban a levegőben süllyedő kristályok függőleges elhelyezkedésűek lesznek, ekkor a napfényt vízszintesen törik meg és melléknap jön létre. A melléknapok mindig a napkoronggal azonos magasságban figyelhetők meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szín, forma, tér a REÖK-ben

Szín, forma, tér a REÖK-ben
Geometrikus tendenciák a kortárs magyar képzőművészetben címmel nyílt kiállítás a REÖK-ben. Tovább olvasom