Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

˝Naplopó˝ a pusztaszeri iskola igazgatója

Pusztaszer - A ház körül fellelhető maradék anyagokból és sörösdobozokból épített napkollektort a pusztaszeri általános iskola igazgatója. A szerkezet elkészítését a gyerekeknek is megtanítja.

Az elmúlt napokban a foci-vb alatt valószínűleg sok háztartásban halmozódott fel a megszokottnál nagyobb mennyiségű üres sörösdoboz. Egy újító ötletnek köszönhetően pénztárcakímélő napkollektorrá alakítható – tudtuk meg a pusztaszeri Csizmazia György Általános Iskola igazgatójától, Mészáros Zsolttól, aki tavaly decemberben bukkant rá internetezés közben a házilag elkészíthető kollektorok weboldalára. A kanadai találmányt a magyarok is átvették, a magukat naplopóknak nevezők a világhálón osztják meg egymással tapasztalataikat. Ezt használta segédanyagnak a biológia–kémia szakos pedagógus, aki elhatározta: a gyerekeket is megtanítja a napkollektor-építésre.

– Számos előnye van ennek a találmánynak: olcsó berendezés, környezetbarát, hiszen újrahasznosított anyagokból készül, és a legfontosabb, hogy a gyerekeket környezettudatosságra neveli – fogalmazott Mészáros Zsolt. Először otthon épített egy vízmelegítésre alkalmas prototípust, ami annyira bevált, hogy mióta az iskolaigazgató felszerelte a háza tetejére, mosolyogva bontja ki a gázszámlát.

Mészáros Zsolt sörösdobozokból készített napkollektort. Fotó: Frank Yvette
Mészáros Zsolt sörösdobozokból készített napkollektort.
Fotó: Frank Yvette

A gyerekek miatt a berendezést átnevezte AD (alumíniumdoboz) kollektornak, aminek az elkészítéséhez otthonról beszerezhető alapanyagokat használt. Több mint 250 sörösdobozt gyűjtött össze, amit kimosott, kifertőtlenített, majd levágta a tetejüket és az aljukat. Egymáshoz illesztve őket hosszú csöveket készített. A csöveket egymás mellé tette egy fából készült dobozba, amit előtte kőgyapot szigeteléssel és hőtükörrel bélelt ki (erre a célra grillfóliát használt). A csöveket fekete festékkel mázolta, le és üveglappal fedte a kollektort. Végezetül elkészítette az elektronikát és a vezérlést. A kollektor működési elve: a rendszeren keresztül keringeti a szoba levegőjét, amely a fekete csöveken végighaladva, a napsugaraknak köszönhetően felmelegszik.

A kollektor nem helyettesíti a fűtőberendezéseket, de rásegítő fűtésként kiválóan alkalmazható. Ára három év alatt megtérül. A vízmelegítőt is bárki elkészítheti. Mészáros Zsolt már ezt is megtette: a kísérleti berendezése 5 liter vizet 2 óra alatt 51 Celsius-fokosra melegített fel.

Versenyen az iskolások

A pusztaszeri általános iskola nagy súlyt helyez a környezeti nevelésre. Az igazgató szeretne egy megújuló energiaforrásokat bemutató eszközparkot létrehozni. A szélerőmű már elkészült, a napkollektor folyamatban van, és a vizes rendszert is tervezik. A tanulók a júliusi országos sörkollektor-építő versenyen is indulnak Mátrafüred-Sástón, ahol egy 70-szer 120 centis versenykollektort mutatnak be.

Olvasóink írták

 • 5. ValakiaSOKKözül 2010. június 24. 06:35
  „na én már elkezdtem begyűjteni az alapanyagokat.......iszom a dobozost rendületlenül.....”
 • 4. Filctoll 2010. június 24. 05:50
  „Kár átnevezni a találmányt mert ez már igen régóta a sörkollektor nevet viseli.

  daveedbrown - A tanár úr is valószínűleg ezt az oldalt találta meg, magyar találmány !:-)

  sorkollektor.hu

  Valóban olcsón -egy kis barkácsolással- elkészíthetőek ezek a sör- illetve a napkollektorok is. Most még az áruk igen magas, mivel pér éves a dolog így sokan nagy hasznot remélnek belőle. Pedig egyszerű anyagokból, kis szakértelemmel remek dolgokat lehet ám kihozni!
  Megjegyzem én a német példa szerint az új építési engedélyeket csak 1 valamilyen megújuló enegria hasznosításhoz kötném. Nyugaton ugyanis már nem adnak ki épitési engedélyt ha nincs napkollektor, szélgenerátor vagy hőszivattyú valamelyike az új épületben!”
 • 3. daveedbrown 2010. június 23. 16:23
  „Találtam valamit!!
  http://www.sorkollektor.hu/?page_id=2”
 • 2. Gabci74 2010. június 23. 16:13
  „No de legalább megadták volna a honlap címét, hogy mi is tudjunk ilyet építeni!!! :)”
 • 1. daveedbrown 2010. június 23. 11:12
  „ez kell nekünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trópusi zuhany, kalandmedence Mórahalmon

Mórahalom - Sodrófolyosóval, vízesésfallal csalogató kalandmedence, beltéri csúszdák, gőzfürdő, finn… Tovább olvasom