Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Naponta több ezer menekült jöhet

Szeged - A kerítés nem fogja megállítani a migránsokat. Egy szerb-macedón határon dolgozó civilszervezet munkatársa azt mondta, a menekültek tudnak a határzárról. A Törökországon át érkezők száma elérheti a napi ötezret.

– Már nem követem a híreket, de szerintem nem okoz gondot a kerítés. Jobbra is, balra is van egy ország, majd arra kerülnek. Aki ezer kilométert gyalogol, az ettől a néhány plusz kilométertől nem ijed meg – mondta a szír Tariq, akivel néhány hete találkoztunk az egyik magyarkanizsai étteremben, aminek teraszán az éjszakát töltötte. A fiatalembernek sikerült eljutnia Bécsbe. Arról kérdeztük, mit tud a magyar–szerb határra tervezett 175 kilométer hosszú határzárról.

A bosnyák származású Mersziha Szmailovics, a Legis jogvédő szervezet képviselője a szerb–macedón határon segíti a menekülteket. A szkopjei lány szerint a migránsok eltökéltek, nem fogja őket megállítani a kerítés, legfeljebb más úton jutnak az Európai Unió területére.

– A Török- és Görögországon át érkező migránsok száma folyamatosan növekszik, hamarosan elérheti a napi ötezret. A menekültek tudnak a magyar határon épülő kerítésről, ezért minél többen és minél hamarabb el akarják érni az Unió határát – mondta.
 

Naponta több ezer menekült jöhet. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A szegedi állomás előtt két szír fiatalembert szólítottunk meg. Ők nem tudnak a kerítésről, de szerintük sem állja majd útját a háború elől menekülőknek. – Tömegesen és még szervezettebb formában jönnek majd a hír hallatán – mondták. Ők egy német menekülttáborba szeretnének eljutni. Azt mondták, ott – ellentétben Magyarországgal – valóban menekültként bánnak velük.

A határzárat a tervek szerint november 30-áig kell felhúzni. A Belügyminisztérium hétfői közleménye szerint 2015-ben eddig 78 ezer 190 tiltott határátlépőt regisztráltak, közülük 77 ezer 600 fő érkezett a szerb határon keresztül.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatától kapott tájékoztatás szerint a szerb–magyar határszakaszra nehezedő migrációs nyomás alakulását számos tényező és körülmény befolyásolja. Szerintük nem lehet pontosan meghatározni a tiltott határátlépések számának alakulását.

Kérdésünkre, hogy a határzár felállításáig a rendőrség tervez-e bármilyen rendkívüli, megerősített őrizetet a magyar–szerb határnál, azt a választ kaptuk, hogy a határrendészeti feladatok végrehajtása, a közbiztonság fenntartása érdekében a rendőri szervek fokozott közterületi jelenlétet biztosítanak. – A jelentkező feladatok végrehajtásához szükséges rendőri erő rendelkezésre áll, és a határterületen a jövőben is biztosított lesz – írták válaszukban. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teve és motor a Tévedések vígjátéka színpadán

Egy valódi teve és egy Triumph motor is megjelenik majd a Szegedi Szabadtéri Játékokon július 31-én és augusztus 1-jén játszódó Shakespeare-darab, a Tévedések vígjátéka színpadán. Tovább olvasom