Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 21°C Még több cikk.

Naponta több tucatszor is hazudhatunk

Szeged - Tudjuk, hazudni nem szép dolog. Mégis átszövi életünket az őszinteség hiánya a hétköznapi füllentésektől egészen az olyan közismert ügyekig, mint a hazugság vádja E. Zsanett, Kármán Irén, Malina Hedvig ellen.
Tudjuk, hazudni nem szép dolog. Mégis átszövi életünket az őszinteség hiánya a hétköznapi füllentésektől egészen az olyan közismert ügyekig, mint a hazugság vádja E. Zsanett, Kármán Irén, Malina Hedvig ellen. Olykor jó megoldásnak tűnhet mellébeszéléssel kibújni a felelősség alól, ám érdemes észben tartani: ha egyszer elkezdjük, nehéz megállni a lejtőn.

Bár gyerekkorunkban mit sem hallunk többször, mint hogy hazudni nem szabad, kevesen mondhatják el magukról, hogy mindig őszinték voltak. „De jól áll rajtad ez a ruha!", „Ma ne, nagyon fáj a fejem!", „Azért késtem, mert túlóráznom kellett" – holott csak elbeszélgettük az időt a barátnőkkel. Ismerősek ezek a mondatok? Nem csoda, hiszen a mindennapokban szinte mindnyájan füllentünk – konfliktuskerülésből, kíméletből, hogy elleplezzük hibáinkat, elkerüljük a felelősséget.
Nők és férfiak egyaránt folyamodnak ehhez az eszközhöz, bár nem egyformán profin: egyértelműen a nők nyernek, és azt is könnyebben veszik észre, ha a párjuk nem őszinte. Ők ugyanis több dologra képesek egyszerre összpontosítani, mint a férfiak, márpedig a füllentésnél ellenőrzés alatt kell tartani a hangszínt, a hangsúlyt, a testbeszédet és a verbális kifejezésmódot is.

Kínos kérdésekre válaszolnak

– A nők a törvény előtt is kategorikusabban hazudnak, jobban ragaszkodnak az elmondottakhoz, főleg ha nem egyedül követték el a bűntettet – tudtuk meg Kószó Zoltán nyugállományú nyomozótól. – Gyakran akkor sem ismerik be a vereséget, amikor már egyértelműen megdőlt a történetük.

Az eljárás során a hatóság félrevezetésével vádolták meg a bántalmazott Kármán Irént. Fotó: MTI

A férfiaknak nem kell feladniuk a reményt: már hazugságvizsgálós mobiltelefont is piacra dobtak, amely hangszín alapján kapná rajta a csalfa kedvest. Hazugságvizsgálót használnak majd az ellenőrzéshez az egyik kereskedelmi csatorna új show-jában is, ami apró, de kellemetlen hazugságainkra, elhallgatásainkra alapoz: kínos kérdésekre válaszolnak az arra vállalkozók rokonaik, barátaik jelenlétében.

– Bűnügyben kisegítő bizonyíték lehet a hazugságvizsgálat eredménye, például alibi ellenőrzésénél, de önálló bizonyítékként nem fogadja el a bíróság, mert nem százszázalékosan megbízható – mondta el az eszközről Márton István, a Csongrád Megyei Rendőrkapitányság bűnügyi igazgatója. – Azt mindenesetre megmutathatja, jó irányban indulnak-e el a nyomozók.

Kímélő és szépítő hazugságok

– Naponta több tucatszor is hazudhatunk apró dolgokban – fejtette ki dr. Temesvári Beáta, a Szegedi Pszichiátriai Klinika szakvezető főorvosa. – Ezek jó része a kegyes hazugságok közé tartozik: nem akarjuk megbántani azt, akinek füllentünk. Vigyázni kell azonban, hogy ne távolodjunk el a realitástól, mert ezzel kudarcra ítéljük az illetőt. Hazudhatunk önképünk védelmében is, ezt hívjuk szépítésnek. Mind a nők, mind a férfiak körében ez az egyik leggyakoribb ok, és akár kórossá is válhat, ha valaki addig-addig színezi a valóságot, hogy már maga is elhiszi, amit mond. A szexuális élettel, teljesítménnyel kapcsolatban is gyakori a szépítő vagy kímélő hazugság.

A hétköznapokban a szépítő, kímélő füllentés a leggyakoribb, ezeket hajlamosak vagyunk bocsánatos bűnként elkönyvelni. Más a helyzet, ha előnyszerzés motiválja a hazugságot: ez sokszor már büntetőjogi kategória. Fontos ok a büntetés elkerülése is. Ritkán, de előfordul, hogy ennek érdekében a gyanúsítottak nemcsak a rendőrséget és a bíróságot, hanem saját ügyvédjüket is megpróbálják becsapni.

Saját magának árt vele

– Megtörtént, hogy a tárgyalóteremben derült ki: az ügyfél elhallgatott bizonyos körülményeket – mesélt tapasztalatairól dr. Palánki Zsolt ügyvéd. – Az ügyvédet nem érdemes megtéveszteni, saját magának árt az ügyfél, mert a védő munkáját nehezíti meg vele.

Per jó hírnév megsértéséért

Megeshet persze, hogy áldozatból válik valaki vádlottá, mint például E. Zsanett, Kármán Irén és Malina Hedvig esetében. Az eljárások során felmerült: a sértett hazudik, vagyis félrevezeti a hatóságot. Ilyenkor segíthet a jog: – Amennyiben kiderül, hogy a vád alaptalan volt, és nagy nyilvánosságot kapott az ügy, a meggyanúsított pert indíthat jó hírnév megsértéséért – mutatott rá dr. Besenyei Lajos polgári jogi ügyvéd és professzor.

Mindenesetre abban a pszichológus, az ügyvéd és a rendőr is egyetértett: inkább legyünk őszinték! A hazugság könnyen szül újabb hazugságot, és mire észbe kapunk, olyan hazugságspirálba keveredünk, amiből már nehéz kimászni – legyen szó a párkapcsolatunkról vagy a törvény megsértéséről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki a virágot szereti, megveheti nőnapra

Szeged - A tulipán illik leginkább nőnapra – állította a Mars téren egy férfi. Egyetlen szálat megvehetünk nyolcvan forintért, de fizethetünk kétszázötvenet is érte. Tovább olvasom