Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Naponta variálták, ki mehet ma felvételizni

Csongrád megye - Egy decemberi törvénymódosítás miatt több gyerek nem jogosult ma felvételizni a középiskolákba – ez két napja derült ki. Tegnap az intézményvezetők jogszabály-értelmezést kaptak: idén nem használhatják ezt kizáró okként.
Negyedik, hatodik és nyolcadik osztályos diákok írnak ma középiskolai írásbeli felvételi vizsgát – attól függően, hogy 4, 6 vagy 8 osztályos képzésre jelentkeztek. Mindannyian hónapok óta készültek erre a napra, ezért okozott különösen nagy felháborodást az Oktatási Hivatal levele, amit szerdán küldtek az intézményeknek. Ebben felhívják a figyelmet egy tavaly december 16-án a parlament rendkívüli ülésén meghozott és január elsején életbe lépett törvénymódosításra, amely szerint a „túlkoros" diákok idén már nem felvételizhetnek.

Korábban minden szülő lehetősége megvolt arra, hogy úgy döntsön, gyermeke a tanulmányai során egyszer veszítsen egy évet sikeres évzárás esetén is. Például azért, mert nem vették fel negyedikesként a nyolcosztályos gimnáziumba. A gyerek ekkor tovább folytatta az általános iskolát, majd a következő évben ismét jelentkezett a középiskolába. Ötödikesként írta meg a negyedikeseknek összeállított felvételi feladatsort, ha pedig felvették, értelemszerűen újrajárta azt az osztályt, immár az új intézményben.

Ezt a lehetőséget veszi el az új jogszabály – vélhetően nem az egyébként nem túl fair versenyhelyzet, hanem spórolás miatt. Ezeknek a diákoknak eddig ugyanis duplán finanszírozták azt a tanévüket, amit megismételtek. Ez gyerekenként információink szerint minimum 250 ezer forint pluszkiadást jelent.

– Lehet, hogy a fővárosban ez gyakoribb volt, nálunk szinte soha nem fordult még elő – mondta el Gál Béla, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója, aki tegnap délután arról tájékoztatta lapunkat, hogy kaptak egy jogszabály-értelmezést, amely szerint ezt a törvényt az idei felvételiknél nem használhatják kizáró okként. Vagyis akik két napja szembesültek volna azzal, hogy nem felvételizhetnek, mégis részt vehetnek a tesztíráson.

A felvételizőket tehát most nem érinti hátrányosan a jogszabályváltozás, többen azonban attól tartanak, hogy a külföldön tanuló és emiatt egy évet kihagyó diákokat viszont igen. Ilyenkor a megoldás, hogy a tanulói jogviszonyt Magyarországon szüneteltetni kell, így a gyerek gond nélkül folytathatja tanulmányait, amikor visszatér abban az évfolyamban, ami következik számára, függetlenül attól, melyik osztályt járta már ki külföldön.

Több mint 65 ezren felvételiznek ma A központi írásbeli vizsgákat a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára ma 10 órától szervezik. Pótló írásbeli vizsgát január 22-én azok a tanulók írhatnak, akik szombaton „alapos ok miatt" nem tudtak megjelenni. Az Oktatási Hivatal adatai szerint a négy évfolyamos gimnáziumba közel 54 ezren, a 6 évfolyamos gimnáziumba mintegy 6700-an, a 8 évfolyamosba mintegy 5300-an felvételiznek országszerte.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még küzdenek a Rogers gimnáziumi osztályaiért

A pénteki szülői értekezleten kiderült, kedvező ajánlatot kapott az érettségiző osztály: ha nem sikerül megmenteni az iskolát, tanáraikkal együtt átveszik őket a baptisták. Tovább olvasom