Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

Nárciszokat ültettek a rákbetegekért a Szent György téren

Szeged - Nárciszhagymákat ültettek a Hospice Világnapon Szegeden, a Szent György téren. A nárcisz a rákban haldoklókat gondozó szervezetek gyakori szimbóluma.
Idén Szeged is csatlakozott a Szent Klára Alapítvány szervezésében és a Magyar Hospice - Palliatív Egyesület támogatásával megrendezett országos "Méltóság mezeje"-programsorozathoz.

Ennek keretében kis diákok és gimnazista lányok adtak nagyon szép műsort, majd ültették el a nárciszhagymákat (amely tavaszra virágmezőt varázsol) a Hospice Világnapon, október 9-én a Szent György téren. A jelenlevő meghívottak és érdeklődök is bekapcsolódtak az ültetésbe.

A Szent Klára Alapítvány célja a daganatos betegek emberi méltóságát megőrizni, szolgáltatásaik közé tartozik a tájékoztatás, tanácsadás, segítségnyújtás, támaszadás, programok - a daganatos betegek és hozzátartozóik részére.

A nárciszhagymák ültetése, virágzása és elnyílása szimbolikusan ábrázolja az élet kezdetét, virágzását és elmúlását. A nárcisz a rákbetegeket, rákban haldoklókat gondozó szervezetek gyakori szimbóluma, az életnek, a reménynek, a halál legyőzésének, a szeretetnek, a ragaszkodásnak a kifejezője.

Virágültetés a Szent György téren. Fotó: Tudósító
Virágültetés a Szent György téren. Fotó: Tudósító

Ennek az új programnak az a célja, hogy már gyermekkorban kezdetét vegye egy olyan tudatos nevelés, amely a szenvedő emberrel való együttérzést, a segitségnyújtást, a betegséghez, halálhoz való viszonyt elfogadottá tegye.

Olvasóink írták

 • 13. gróf 2010. október 12. 10:18
  „Mindenki meg fog halni...
  Van aki a szívéhez kap és vége, van aki nem is fogja fel a pillanatot olyan rövid és banális...és van aki hónapokig haldoklik!
  Gondolom gyerekeknek elmagyarázni sörözés közben elég ciki a haldokláshoz való viszonyt, de virág ültetés közben jól jöhet ki.

  Nem lehet mindenkit meggyógyítani, de a szarban sem muszáj azért hetekig feküdni mert 2 hónapod van hátra!”
 • 12. Liberation 2010. október 11. 17:54
  „flexsnake 2010.10.11. 11:46-Anya azok ott mit csinálnak?
  -Nárciszt ültetnek a rákbetegekért.
  -És szép lesz?
  -Mire tavasszal előbújnak, te már egy urnában porosodsz.

  Ugye ez a beszélgetés közted és anyukád között folyt?”
 • 11. flexsnake 2010. október 11. 11:46
  „-Anya azok ott mit csinálnak?
  -Nárciszt ültetnek a rákbetegekért.
  -És szép lesz?
  -Mire tavasszal előbújnak, te már egy urnában porosodsz. Ismét sokat tettek érted. Műszer kellett volna....”
 • 10. flexsnake 2010. október 11. 11:44
  „ma orrot fogok fújni a tengerbe ömlő olaj ellen és lábat vakargatok a globális felmelegedés ellen.”
 • 9. koszone 2010. október 11. 11:01
  „Ez nem tudom mit segít????
  Semmi értelme!
  Ámítás ez mind,sajnos.”
 • 8. g28 2010. október 10. 16:31
  „Talán inkább a sok különféle biztosan attól fejlődött-et kéne rendberakni, és még azokat, amelyek szerint ne fogyasszál fehérjét, a másik szerint fehérjével a rák ellen, petróleum a gyógyító szer, agykontroll, kézrátétes gyógyítás, reiiki, akkupunktúra, talp és kézreflexológia, vízerek mérése, energiapontok masszírozása, torna, stb.
  Az élő mátrix c. film, Dr. Hamer Új Germán Medicinája, Dr. Ladi Szabolcs életmód javaslata, sok-sok professzor, amely a saját teáját, lekvárját, vitaminját tartja a legjobbnak a rák gyógyítására ill.megelőzésére, etetve ezzel a halálos kórban szenvedő embereket, azokból minden fillért kicsalva a gyógyulásuk reményével.
  Kérem ezügyben tegyenek egyszer már rendet. Ha megtalálták a helyes utat, azt viszont akkor előadások tartásával, újságok hasábjain tegyék közzé, ez lenne az, amivel leginkább tudnának a rákos betegek sorsán segíteni, jó lenne ha az ápolási szakaszig el sem tudnának jutni a rákos betegek.”
 • 7. Titanilla 2010. október 10. 15:08
  „Némely izléstelen kommenttel ellentétben én örülök ennek a kezdeményezésnek, igenis már gyermekkorban kell nevelni, tanitani arra, hogy a szenvedő, beteg emberrel együttérezzünk. Igen ettől nem gyógyul meg, de ha együttérzéssel fordulnak felé, és nem belerugnak, lesajnálják, félválról kezelik, igenis számit. Remélem ha flexi beteg lesz, a véleményéhez hasonlatosan fognak majd közeledni hozzá. Neki úgyis mindegy. szánalmas!”
 • 6. Liberation 2010. október 10. 13:26
  „flexsnake, egy másik helyen, a megasztárról és a szegedi kötődésű megasztárosokról szóló cikkhez írt kommentebben már méltattalak téged is, nem akarom megismételni.
  Hiába írnám le, miért fontos már a gyerekkorban tudatosítani, hogy vannak esetek, helyzetek, amikor a gesztus, az együttérzés, a bátorítás sokat jelent, úgysem értenéd.”
 • 5. szilléri 2010. október 10. 13:26
  „2-3. Nincs igazatok !
  A rák egy demokratikus betegség !

  Hülye biztos és tök mindegy, hogy gazdag vagy szegény vagy !”
 • 4. Liberation 2010. október 10. 13:26
  „flexsnake, egy másik helyen, a megasztárról és a szegedi kötődésű megasztárosokról szóló cikkhez írt kommentebben már méltattalak téged is, nem akarom megismételni.
  Hiába írnám le, miért fontos már a gyerekkorban tudatosítani, hogy vannak esetek, helyzetek, amikor a gesztus, az együttérzés, a bátorítás sokat jelent, úgysem értenéd.”
 • 3. xido 2010. október 10. 13:24
  „felx-el értek egyet..köszi,empátia helyet inkább tényleges segítség nyújtás meg megelőzési program kellene,nem ilyen aranyoskodás..ezt pont maga a rákos beteg fogja magasról leszarni...”
 • 2. flexsnake 2010. október 10. 11:55
  „én meg orrot szoktam fújni az érszűkületesekért. Ja meg futok a világbékéért :D Az ültetett nárcisztól valaki meggyógyul?”
 • 1. CsImre 2010. október 10. 11:14
  „Ez szép dolog, együttérezni a szenvedővel, meg ilyesmi. Még szebb lenne, ha a gyerekeket arra nevelnék, hogy tevékenyésgükkel mindig ügyeljenek arra, hogy maguknak és másnak ne okozzanak rákos megbetegedést.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy helyett két alpolgármester Mindszenten

Szombaton kora délután tartották meg az új képviselőtestület alakuló ülését Mindszenten. A korábbi időszakkal ellentétben egy helyett kettő alpolgármestert választottak. Tovább olvasom