Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Náthával küzdenek gyerekek, felnőttek

Szeged - Nátha és köhögés rondított bele idén sok család karácsonyába: a háziorvosoknál és az ügyeleten is az átlagosnál jóval többen voltak a két ünnep között – főleg gyerekek. A vírus lassan lecsengőben van, de mivel véget ért a téli szünet, elképzelhető, hogy a fiatalok újrafertőzik egymást.
Nem teltek eseménytelenül az ünnepek az orvosi rendelőkben: december végén ritkán látható tömeg jelentkezett a háziorvosoknál, sőt az ügyeleten is. Elsősorban gyerekek betegedtek meg, ami azért is különös, mert a téli szünetben nem voltak közösségben.

– Karácsonytól szilveszterig végigment az egész családon a betegség – mesélte Éva, aki három gyereket nevel. – Mindenki köhögött, a legnagyobbnak két hete nem is akar elmúlni.

– Nálunk a nátha volt a menő. Karácsony másnapján én kezdtem, azt hittem, csak megfáztam egy kicsit – mesélte egy másik anyuka. – A fiam pár napja esett bele, negyedóránként kell fújni az orrát. Már torokfájásra is panaszkodik.

Sulyok Rita házi gyermekorvoshoz a szokásosnál több beteget vittek a szülők az elmúlt hetekben. Fotó: Schmidt Andrea
Sulyok Rita házi gyermekorvoshoz a szokásosnál több beteget vittek a szülők az elmúlt hetekben. Fotó: Schmidt Andrea

– Sok volt a köhögős, náthás, lázas beteg a két ünnep között, de a hasmenéssel, hányással járó tünetek is gyakoriak voltak – mondta el Román Rita házi gyermekorvos. Hozzátette: tüneti kezeléssel, torokfertőtlenítéssel és C-vitamin szedésével 3-4 nap alatt a legtöbben túlestek rajta. A hétfői első iskolanapon úgy tűnt, lecsengőben van ez a megbetegedéshullám, de elképzelhető, hogy most a közösségekben újra lefertőzik majd egymást a még nem teljesen gyógyult gyerekek.

A felnőttrendelőkben is több a beteg, mint máskor, de a legtöbb helyen nem kiugró a számuk. Igaz, valószínű, hogy akik dolgoznak, kevésbé hajlamosak a jelentéktelennek tűnő torokfájással orvoshoz rohanni. Pedig ilyenkor is érdemes néhány napot pihenni.

– Ha valaki ilyen állapotban kimegy a hidegre, az biztosan nem tesz neki jót – fogalmazott Pördi Nándor háziorvos. – Kímélni kell a hangot, és kerülni a hideg italokat. Gyógyhatású készítményekkel általában kezelhető a probléma, de ritkán antibiotikumra is szükség van.

A háziorvos hozzátette: természetes, hogy ilyenkor megemelkedik a betegek száma. Ebben az időszakban egyébként is gyakoriak a vírusfertőzések, a mostani enyhe idő pedig kifejezetten kedvez ezek terjedésének. – A hétvégén érkező lehűlés azonban elképzelhető, hogy tovább fokozza majd a bajt. Az alulöltözés ugyanis mindig veszélyes.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig lát a ködben? Eddig!

Gyorsan és hirtelen "télszerűség szállta meg" Szegedet. Klasszikus sűrű késő őszi, téli ködben botorkáltunk. Gyönyörű olvasói felvételek érkeztek! Tovább olvasom